Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Precizări ale reprezentanţilor sindicatului Sanitas în legătură cu nemulţumirile privind modul de acordare a sporurilor la Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Precizări ale reprezentanţilor sindicatului Sanitas în legătură cu nemulţumirile privind modul de acordare a sporurilor la Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc
Precizări ale reprezentanţilor sindicatului Sanitas în legătură cu nemulţumirile privind modul de acordare a sporurilor la Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc

Precizări ale reprezentanţilor sindicatului Sanitas în legătură cu nemulţumirile privind modul de acordare a sporurilor la Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc

Reprezentanţii Sindicatului Sanitas Harghita, care are 550 de membri în rândul angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, nu au participat la acţiunea de pichetare a sediului consiliului judeţean. Preşedintele Sindicatului Sanitas Harghita, Nyulas Emma, a declarat publicaţiei noastre că organizaţia sindicală pe care o reprezintă a avut solicitări similare privind sporurile încă din 2018, subiectul fiind adus în discuţie şi în ultima şedinţă a comisiei de dialog social care a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului. Nyulas Emma a precizat că, în 2018, când a fost luată decizia acordării de sporuri puţin mai mari membrilor personalului auxiliar, aceştia aveau salarii foarte mici, iar în prezent nu sunt diferenţe foarte mari între sporurile pe care le primesc, de pildă, asistentele şi infirmierele din aceeaşi secţie, poate cu excepţia secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), unde într-adevăr şi volumul de muncă este mai mare.

„În viziunea mea, ca reprezentant al membrilor de sindicat Sanitas, într-o unitate spitalicească este o echipă totală. Începând de la portar şi până la manager şi ar trebui să vedem totul în acest context. Să nu avem râcă pe celălalt pentru că are spor mai mare. Ar trebui să ne concentrăm pe cu totul alte lucruri, care sunt mai importante. Ar trebui să ne putem implica în acel nou proiect de salarizare pe care guvernul şi l-a asumat prin PNRR, care ar fi trebuit să fie aplicat din ianuarie 2024, dar încă nu este niciunde şi se pare că va fi amânat până în ianuarie 2025. Să vedem ce va fi în continuare. Zilele acestea va fi aprobată o nouă ordonanţă şi trebuie să vedem cum vor fi creşterile salariale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială.

În 2018, dacă anumite persoane sau sindicate nu au fost de acord cu sporurile, de ce nu şi-au spus păsul de atunci. Din 2018, în fiecare an, noi am făcut mitinguri, greve, chiar şi de solidaritate şi proteste la locul de muncă şi tot timpul ceream reechilibrarea sporurilor, pentru că unele dintre acestea sunt puse la salariul din 2018, deci nu la salariul actual. Lucrul acesta l-am cerut de foarte multe ori.

Ultima cerere pe care Sanitas a avut-o a fost la comisia de social de la Instituţia Prefectului judeţului Harghita din data de 28 ianuarie. Am primit într-adevăr şi un răspuns din partea Ministerului Muncii, care spune că în conformitate cu ordonanţa 115 din 2023 nu se aprobă modificarea sporurilor. Deci, iar ne întoarcem de unde am plecat. Nu spun că nu sunt îndreptăţite solicitările celor de la Solidaritatea Sanitară, dar aceste revendicări Sanitas le are din 2018 şi chiar şi acum, în ultima adresă şi în ultima şedinţă a comisiei de dialog social am cerut acelaşi lucru şi eu.

Noi aşteptăm aceea ordonanţă despre care am vorbit, să vedem ce fel de măriri salariale se aprobă. Poate reuşim să aducem pe parcursul anului sporurile la salariul actual şi trebuie să ne concentrăm asupra noii legi a salarizării unitare bugetare care ar trebui să fie cândva pusă în linie şi din ianuarie 2025 să intre în vigoare”, a mai spus Nyulas Emma.

Reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea Sanitară au pichetat şi astăzi sediul CJ Harghita, în administrarea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, o acţiune similară urmând să aibă loc şi mâine. Potrivit preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, „sănătatea trebuie să fie o prioritate pentru guvern, indiferent dacă ne aflăm sau nu în an electoral”. Acesta a arătat, conform unui comunicat de presă, că CJ Harghita sprijină prin demersurile sale dezvoltarea infrastructurii medicale şi atragerea de personal calificat prin stabilirea unor condiţii demne de realizare a actului medical, printre care şi construirea de locuinţe. „În ceea ce priveşte stabilirea unor sporuri salariale, acestea fac obiectul unor modificări legislative, aşadar solicitările trebuie adresate guvernului. Subliniem în permanenţă importanţa sprijinirii actului medical, consiliul judeţean aprobând stimulente lunare pentru personalul medical şi auxiliar. Înţelegem nemulţumirea cadrelor medicale, dar avem obligaţia să respectăm legea. Ar trebui să fie continuată descentralizarea sistemului de sănătate, începută de Cseke Attila, pentru a primi atribuţii şi a avea putere de decizie la nivel local, inclusiv în ceea ce priveşte acordarea sporurilor salariale, în acest moment totul fiind decis de către ministerul de resort. Angajaţii din sănătate ne protejează viaţa! De aceea ar trebui să fim alături de ei atunci când au revendicări de natură salarială, pentru munca depusă”, a precizat Borboly Csaba.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.