Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Nemulțumiri privind modul de acordare a sporurilor la nivelul secțiilor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Nemulțumiri privind modul de acordare a sporurilor la nivelul secțiilor
Nemulțumiri privind modul de acordare a sporurilor la nivelul secțiilor

Nemulțumiri privind modul de acordare a sporurilor la nivelul secțiilor

  • Câteva zeci de sindicaliști de la Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc au pichetat astăzi sediul Consiliului Județean Harghita

Câteva zeci de membri ai unei organizații sindicale de la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc au participat astăzi la o acțiune de protest în fața sediului Consiliului Județean Harghita, în semn de nemulțumire față de modul de stabilire a sporurilor la nivelul secțiilor din unitatea medicală. Acțiunea de protest a fost inițiată de Sindicatul Solidaritatea Sanitară Covasna, care reprezintă și aproximativ 700 dintre cei peste 1.400 de angajați ai spitalului din Miercurea-Ciuc, organizația sindicală anunțând că a declanșat un conflict colectiv de muncă din cauză că în cadrul negocierilor noului contract colectiv de muncă nu a fost acceptată o revendicare referitoare la stabilirea corectă a sporurilor la nivelul secțiilor.

„Suntem în situația în care în Spitalul Județean din Miercurea-Ciuc sporurile sunt acordate greșit la nivelul secțiilor. Asta înseamnă că sunt acordate diferit între categoriile de personal. Sporurile, într-un spital, se acordă pe baza buletinelor de expertiză, buletine de determinare care se fac de către Direcția de Sănătate Publică Harghita. În aceste buletine de determinare se face referire la locuri de muncă, nu la categorii profesionale. Cu alte cuvinte, toate categoriile profesionale care lucrează într-o secție ar trebui să aibă același nivel de spor, pentru că sunt supuse acelorași riscuri de îmbolnăvire, de surmenare, de malpraxis, de toate celelalte riscuri care există într-o secție.

În acest spital problema a pornit în 2018, când s-a pus în aplicare Legea 153, legea salarizării unice. În acel moment, decidenții, cu comitetul director al acestui spital, au decis că medicii și asistentele, datorită faptului că în închipuirea lor le-a crescut salariile dintr-o dată la nivelul 2022, s-au gândit să le dea sporurile minime. Și atunci celelalte categorii de personal au rămas cu sporurile pe  care le aveau, unele chiar maxime. Ce se întâmplă? De atunci, deci de 6 ani de zile, de exemplu la secția Psihiatrie medicii și asistentele au 55%, iar infirmierele, brancardierii, personal auxiliar și îngrijitoarele au 75%. Problema nu a fost atât de mare pe parcursul timpului, dar începând cu luna august 2023, în care și categoriile de personal auxiliar au ajuns la nivelul maxim, suntem în situația astăzi în care o infirmieră poate să câștige mai mult decât o asistentă, în cadrul aceleiași secții, lucru care este total anormal. Diferența la salariu de bază este de 500 lei între ele, iar diferența de spor este de 20%. 20% reprezintă cam 800 lei. Deci ce are în plus asistenta la salariu de bază, infirmiera compensează prin spor și chiar depășește. Se produce o dezechilibrare a ierarhiei profesionale. Deci în legea salarizării unice, profesiile sunt clasificate în funcție de importanță, în funcție de complexitate, pornește cu medicul primar, medicul specialist, farmacistul, asistentul, medicul rezident. În momentul în care tu iei infirmiera sau brancardierul de pe poziția 20 și-l aduci în față peste asistentă, ai dezechilibrat întreaga ierarhie profesională. Plus că este o abordare total demotivantă, adică creează o tensiune mare în colectiv, se aruncă sarcinile de unii la alții, tu ești asistentă, eu sunt infirmieră, tu ai opt clase, eu m-am chinuit poate 3 ani pe la postliceală, deci creează o tensiune foarte mare în colectiv şi nu e etic nu-i normal. Este o chestie discriminatorie”, a declarat copreședintele organizației sindicale, Sorin Văcăruș.

Acesta a precizat că există o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform căreia se poate realiza o uniformizare a sporurilor în momentul în care este vorba despre o discriminare. Potrivit afirmațiilor sale, din anumite motive conducerea spitalului din Miercurea-Ciuc nu ar dori să pună în aplicare decizia respectivă, iar o acțiune în instanță ar avea un impact negativ asupra bugetului instituției medicale în condițiile în care ar putea implica și obligativitatea achitării de plăți retroactive.

„Le-am propus, domnule, ne angajăm că nu vă acționăm în instanță, doar aplicați decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție și de la 1 martie uniformizați sporurile. Noi nu vrem sporuri mai mari, noi vrem sporuri egale. Din cunoștința pe care o am, în niciun spital din țară nu mai există așa ceva. Într-adevăr, există diferență. Unele spitale sunt la minim, unele sunt la maxim, dar toate au același nivel de spor între categoriile profesionale de pe secție. Aceasta este cea mai mare problemă în acest moment și ea e durează de 6 ani de zile (…) Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție are caracter de lege și legea bate ordonanța. Le-am explicat, doar că dânșii, nu vreau să fiu răutăcios acum, ar vrea o decizie personalizată pentru spitalul din Miercurea-Ciuc. Adică, ceea ce a dat Înalta Curte de Casație și Justiție este valabil pentru toate instanțele din țara asta. Adică, noi în momentul în care vom porni o acțiune în instanță, avem șanse de câștig 110% pentru că e obligatorie decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru instanțe și am explicat că e doar o pierdere de timp, onorarii avocaționale, încărcarea bugetului spitalului cu 40 de milioane de lei. Pentru ce? Sperăm să o rezolvăm amiabil. Deci, încercăm să privăm bugetul spitalului de plata la 30-40 de milioane de lei”, a spus Sorin Văcăruș.

 La rândul său, dr. Gyorfi Sandor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, care este și reprezentant al organizației sindicale care a inițiat acțiunea de protest, a declarat că din cauza diferențelor privind acordarea sporurilor se poate ajunge la o situație în care o îngrijitoare să aibă aproape același salariu ca o asistentă care a urmat cursuri de specialitate, deși sunt alte responsabilități și dificultăți la locul de muncă.

„În 2018, când s-a făcut această scădere a sporurilor pentru medici și asistente și atunci am tras atenția că fiecare spital, în primul rând se bazează pe asistenți și medici. Deci fără ei nu există spital. Nu e bine să pedepsești asistentul și medicul cu sporul minim. N-am avut înțelegere atunci de la conducere”, a afirmat dr. Gyorfi Sandor. 

Asistenta șefă de la secția de boli infecțioase din Șumuleu Ciuc a spitalului județean de urgență, Lenuța Agache, a spus că sindicaliștii au decis să picheteze sediul Consiliului Județean Harghita din cauză că problema nu a fost rezolvată, iar nivelul sporurilor acordate personalului auxiliar este aproape de maxim, în timp ce la medici și asistenți medicali este la minim.

„Din experiența mea, observ pe fiecare secție, observ la mine la secție, pe compartimentul HIV-SIDA, că apar tensiuni între cadre, atât între asistenți, medici și personalul auxiliar. Bine, ei nu sunt de vină, eu încerc să evit orice conflict între cadre pe secție, dar aceste conflicte mocnesc. Nu s-a putut până acum rezolva și am din partea personalului des întrebări de ce eu care sunt asistentă pe secție primesc un spor minim și de ce infirmiera sau îngrijitorul de curățenie primește cel maxim. Pentru că sporurile s-au acordat pe loc de muncă și nu pe categorii de personal. Avem și de la Direcția de Sănătate Publică Harghita buletinul de determinare a expertizei și acolo scrie clar că sporul se acordă pentru condițiile de la locul de muncă, nu pentru categorii de personal. Fiind și un reprezentant sindical, sunt întrebată de foarte multe persoane de ce sunt asemenea diferențe. Ne-am uitat și noi în procesul verbal care s-a semnat în 2018 și într-adevăr acolo e trecut că medicii și asistenții au un spor minim și personalul auxiliar unul maxim. Este o discriminare, având în vedere faptul că lucrăm în aceeași secție, în aceleași condiții, toată lumea ar trebui să aibă sporuri la fel”, a afirmat Lenuța Agache.

Pe de altă parte, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat într-o conferință de presă că în ceea ce privește stabilirea salariilor și sporurilor conducerea unității medicale a acționat în mod legal și nu poate fi vorba în acest caz despre un conflict colectiv de muncă.

„În anul 2018, conducerea spitalului a aplicat noua lege a salarizării și ulterior hotărârea guvernului privind reglementarea sporurilor de munca, care a prevăzut stabilirea anuală a sporurilor. Conducerea a păstrat la un nivel mai ridicat sporurile pentru personalul auxiliar din motive de echitate, cu intenția de a echilibra impactul creșterilor salariale maxime (acordate medicilor și asistenților care au primit salariul maxim, preconizat pentru anul 2022, începând cu 1 martie 2018. Conform reglementărilor, personalul auxiliar ar fi trebuit să primească creșteri salariale treptate anual. Medicii și asistenții ar fi primit creșteri treptate ale sporurilor conform planurilor conducerii spitalului, astfel situația salariilor și sporurilor pentru personalul medical (medici, asistenți și personal auxiliar) ar fi trebuit să se echilibreze în 2022. Însă, acest lucru a fost împiedicat de faptul că începând din 2019, la fiecare sfârșit de an, a apărut o ordonanță a guvernului, care preciza că se mențin sporurile salariale ale anului următor la nivelul sporurilor din decembrie a anului precedent. Deci, în ultimii patru ani, nu a existat o posibilitate legală care să permită modificarea sporurilor salariale.

Spitalul este deschis la asigurarea echității prin toate posibilitățile legale. Aceasta se reflectă și în faptul că nivelul sporurilor salariale furnizate din bugetul anual de venituri și cheltuieli aprobat este doar cu 0,5% mai mic decât maximul de 30% care poate fi acordat din cheltuielile salariale. Totodată, spitalul a primit doar 75% din suma contractată de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru anul în curs.

Potrivit poziției spitalului cât și a Inspectoratului Teritorial de Muncă, situația invocată nu constituie conflict colectiv de muncă, deoarece nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normative, a precizat dr. Konrad Judit.

Sindicaliștii care au pichetat astăzi sediul CJ Harghita au purtat steaguri ale organizației sindicale din care fac parte și pancarte cu texte precum „Fiți corecți! Fără discriminare!”, „Nu dezbinați echipa medicală prin sporuri diferențiate!” sau „Toți angajații dintr-o secție au dreptul la același spor!”. Aceștia intenționează să organizeze acțiuni similare și în următoarele două zile.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.