- Unitatea de cazare harghiteană din localitatea cu acelaşi nume a câştigat, recent, premiul 1 în cadrul Galei TopHotel Awards la categoria dedicată locaţiilor care pun accent pe protejarea mediului
- După cum îi zice şi numele, unitatea se bazează pe conceptul de chalet
În fiecare an, TopHotel Awards oferă recunoaştere celor mai importante proiecte din industria turismului şi ospitalităţii din România, îi aduce în prim-plan pe cei mai buni profesionişti din domeniu şi subliniază viziunea şi performanţa investitorilor.
Investitori, hoteluri, restaurante, agenţii de turism, clienţi şi furnizori au fost invitaţi să trimită propuneri de proiecte. A fost un vot online, la care a putut participa orice persoană. Dar propunerile au fost analizate şi de un juriu care a inclus personalităţi din lumea hotelieră, investitori şi consultanţi de top. De asemenea, a fost şi o evaluare de tipul mystery shopping (client misterios) a locaţiilor nominalizate de către compania 4Service.
Au fost 20 de categorii pentru unităţile de cazare, 5 categorii au inclus iniţiative sau programe care au contribuit la relansarea turismului, la promovarea lui, precum şi pentru afaceri în turism (aici a fost inclus şi centrul Spa&Balneo Fontana din Borsec). Au fost premiaţi şi cei mai buni manageri, angajaţi şi echipă hotelieră.
Gala a avut loc luna trecută, la aceasta participând şi Bilbor Chalet, o unitate de cazare deschisă în urmă cu mai puţin de doi ani.
Unitatea din comuna harghiteană Bilbor a fost inclusă la categoria Best Green&Eco-friendly Location, adresată acelor locaţii care pun accent pe protejarea mediului, oferind totodată o experienţă de neuitat oaspeţilor. La această categorie au fost 7 nominalizări, iar Bilbor Chalet a câştigat locul 1.
Despre acest premiu obţinut ne-a spus mai multe Ana Mera, proprietara Bilbor Chalet.
Ne spunea că „Bilbor Chalet este o poveste. O poveste în care s-a pus mult suflet, o poveste despre cum România poate fi foarte frumoasă, despre iubire, natură, comuniune, speranţă şi fericire. Fiecare centimetru pătrat este special conceput pentru ca toţi oamenii minunaţi care ajung aici să simtă bucuria vieţii, măreţia naturii, să-şi reamintească că tot ce ne înconjoară este făcut din iubire, să descopere o altfel de distracţie, în care învaţă să iubească şi să protejeze natura, să se bucure de conceptul de relaxare benefică pentru corp şi minte, să se regăsească, iar la finalul vizitei, Bilbor Chalet să nu fie doar un loc vizitat, ci o experienţă trăită”.
Dar ce este chalet? Conceptul chalet se referă la cabane integrate în natură, care oferă oaspeţilor momente impresionante. Cabanele se închiriază integral de un grup de prieteni sau de o familie (ori mai multe), astfel că oaspeţii nu vor sta alături de alţi necunoscuţi, cum e cazul pensiunilor.
Dar să revenim la Bilbor Chalet şi la premiul obţinut recent.
- Un proiect de suflet gândit pentru comunitatea din Bilbor
Ana Mera preciza că înscrierea s-a făcut în urma unei propuneri făcute de către un client. Iar pentru a putea participa la categoria Best Green&Eco-friendly Location trebuiau respectate câteva cerinţe.
„Una dintre valorile fundamentale ale conceptului Bilbor Chalet este sustenabilitatea. Rezoluţia noastră este să acţionăm conştient! – conştient că fiecare gest, acţiune, material folosit, ambalaj, tot ce facem are impact asupra mediului şi a planetei noastre – de noi depinde dacă impactul este unul pozitiv sau unul negativ.
Iată cum încercăm noi să schimbăm ceva, chiar şi cu paşi mici.
Locaţia noastră este una premium, oaspeţii se bucură de o suprafaţă de aproximativ 500 mp, însă am implementat un sistem de încălzire a chalet-ului 100% ecologic, respectiv pompe de căldură care folosesc energia pământului pentru a încălzi atât spaţiul, cât şi apa, fără a emite niciun gram de dioxid de carbon sau alte substanţe nocive pentru mediu.
Am folosit materiale eco-friendly, cum ar fi lemnul, lacul pe bază de apă, non-toxic si non-alergenic, piatră naturală şi multe ţesături naturale.
Îngrijim cu atenţie şi fără a folosi substanţe chimice spaţiul verde din jurul chaletului, respectiv 11.000 mp de spaţiu verde care include brazi, iarbă naturală (nu gazon!), plante medicinale, flori de munte şi chiar fructe de pădure.
Am implementat un sistem propriu de canalizare cu fose ecologice, care include şi recoltarea şi refolosirea apei de ploaie.
Folosim un sistem de management al deşeurilor.
Am instalat o staţie de încărcare pentru autoturismele electrice, iar încărcarea acestora este gratuită în timpul sejurului.
Facem sesiuni de educaţie ecologică cu propria echipă, cu unii localnici şi chiar şi cu oaspeţii.
Implicăm atât propria echipă, cât şi oaspeţii în proiecte de responsabilitate socială – ecologizare, agricultură Eco, gastronomie Eco, plantare”.
Am întrebat-o pe Ana Mera ce înseamnă acest premiu Bilbor Chalet.
„Înseamnă mult pentru noi, mai ales pentru că Bilbor Chalet e un proiect de suflet – aşa cum am spus şi la Bucureşti, în momentul în care am câştigat premiul – e un proiect pe care noi l-am gândit pentru comunitate şi pentru oameni. Cumva, prin câştigarea acestui premiu munca noastră a fost recompensată şi ne bucurăm. În mare parte acest premiu a venit de la oaspeţii noştri pentru că ne-au votat într-o măsură foarte mare, ceea ce pentru noi a fost o mare bucurie”.
„Ceea ce ne-a uimit pe de o parte pentru că în această competiţie sunt unităţi de cazare mult mai mari decât Bilbor Chalet şi sunt lanţuri hoteliere internaţionale. Cu atât mai mare este bucuria noastră că am putut concura cu aceşti oameni de la care, practic, am învăţat şi ne-am inspirat atunci când am construit Bilbor Chalet”, ne împărtăşea Ana Mera.
„Consider că acest premiu ne va ajuta şi ca unitate de cazare. E un fel de certificare. Avem o certificare Family Friendly şi de la Visit Harghita care a contat de-a lungul timpului, dar cu siguranţă va conta şi aceasta”.
- Al doilea premiu pentru Bilbor în decurs de o lună
La sfârşitul lunii aprilie, Punctul gastronomic local Casa VLC Bilbor se afla printre laureaţii Destinaţia Anului 2023. După mai puţin de o lună a venit premiul câştigat de Bilbor Chalet. Se poate zice că încet, cu paşi mici, Bilborul începe să conteze pe harta turistică a României?
„Aşa credem şi aşa sperăm – ne spunea proprietara Bilbor Chalet. Bilborul e o localitate foarte frumoasă şi în jurul nostru sunt multe localităţi deja dezvoltate turistic. Vorbim aici despre Borsec, despre Topliţa, e foarte aproape de noi Vatra Dornei, chiar dacă momentan drumul nu este deschis.
Ceea ce este foarte important şi ce este plăcut este că a pornit cu dreptul şi este de la bun început considerată deja o locaţie premium din mai multe puncte de vedere. Acesta este un lucru foarte bun şi sperăm să se dezvolte sustenabil, să se dezvolte un turism frumos în zonă”.
LIVIU C.