Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Majoritatea cadrelor didactice din Harghita continuă greva | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Majoritatea cadrelor didactice din Harghita continuă greva
Majoritatea cadrelor didactice din Harghita continuă greva

Majoritatea cadrelor didactice din Harghita continuă greva

  • Prof. Kocs Ilona, FSLI – zona Odorhei: „Toţi membrii filialei Harghita a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – zona Odorhei, continuă greva, pentru că ne-am săturat de atâta înjosire!”

După ultima întâlnire a reprezentanţilor Guvernului cu cei ai sindicatelor reprezentative din Învăţământ, Executivul a anunţat creşteri salariale cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie pentru profesori, creşterile cerute de sindicate urmând să fie etapizate pe trei ani. Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Impozitate, sumele nete ar fi de 585 de lei pentru profesori şi de 250 de lei pentru personalul nedidactic.

Reprezentanţii Executivului au promis, la întâlnirea din 31 mai, că majorările aplicabile din luna iunie reprezintă doar un avans la creşterile salariale pe care angajaţii din sistemul de învăţământ le vor primi etapizat, după finalizarea – până la 1 septembrie 2023 – şi intrarea în vigoare a Legii salarizării, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit cu clarificări la creşterile salariale adoptate şi pregătite de Executiv pentru a satisface solicitările angajaţilor din învăţământ. „Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an şi 30% în al treilea an”.

Oferta Guvernului a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care şi-au consultat membrii, majoritatea celor din urmă votând pentru continuarea protestului.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate, au decis să nu accepte oferta Guvernului. Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: greva continuă”, se precizează într-un comunicat comun al celor două sindicate reprezentative, semnat de cei doi preşedinţi Simion Hăncescu şi Marius Ovidiu Nistor.

Un număr de 318 membri ai filialei Harghita a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, din cei 595 care s-au declarat de acord la referendumul care a precedat protestul, se aflau marţi în grevă, în vreme ce 277 s-au retras, între aceştia şi personalul de la şcoala din Voşlăbeni, potrivit profesorului Emil Cojocaru.

„Sindicaliştii din Educaţie sunt nemulţumiţi pe bună dreptate, solicitările lor sunt legitime şi aşteptarea este mare. Cum şi când se vor termina protestele, nu ştim. Cert este că au luat amploare, iar unii sindicalişti sunt foarte porniţi, chiar fără să mai conştientizeze că într-o societate sunt reguli. Repet, protestează pe bună dreptate faţă de neimplicarea celor care conduc destinele ţării”, a precizat liderul filialei Harghita a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

De la filiala Harghita a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) – zona Odorhei, „toţi membrii FSLI continuă greva, pentru că ne-am săturat de atâta înjosire!”, a declarat prof. Kocs Ilona, lidera filialei judeţene.

În ceea ce priveşte participarea la greva din Educaţie la nivelul judeţului Harghita, potrivit datelor transmise şi centralizate marţi, 6 iunie, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), numărul protestatarilor a scăzut faţă de săptămâna trecută, cei aflaţi în grevă reprezentând 61,7% din numărul total al personalului angajat în Învăţământ la nivelul judeţului, dintre care marea majoritate – 3.247 (66,1% – cu 317 mai puţini faţă de săptămâna trecută) sunt cadre didactice, a declarat prof. Demeter Levente, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

„Angajaţii din Educaţie care protestează vor salarii decente (profesorii au solicitat o creştere de 2.000 de lei brut pe lună – n.a.), condiţii mai bune şi spun că nu vor renunţa, pentru că nu au nicio garanţie şi nici destulă încredere în clasa politică şi în recenta Ordonanţă de Urgenţă care ar aplica grila de salarizare pentru învăţământ în următorii trei ani, asta spun profesorii cu care am stat de vorbă. Dintr-un anumit punct de vedere, nu pot să spun că cererile lor nu sunt justificate; nu am cum să nu fiu de acord, pentru că şi eu sunt profesor. Doar că acum inspectoratul şcolar se află de cealaltă parte, fiind reprezentantul Ministerului Educaţiei”, ne-a declarat inspectorul şcolar general prof. Demeter Levente.

Şeful ISJ Harghita a apreciat deopotrivă poziţia Ministerului Educaţiei, care „a avut o atitudine foarte corectă faţă de acţiunile de protest, fără presiuni, fără să apeleze la alte pârghii pentru a reprima acţiunile personalului din Învăţământ.

„Prin Ordonanţa de Urgenţă privind creşterea salariilor personalului din Învăţământ, Guvernul a încercat să facă ceva, ca să satisfacă cerinţele profesorilor. Acum avem o mărire de 40%, şi în alte două tranşe urmează încă două măriri de 30%, deci nu avem cum să spunem că Guvernul nu a făcut nimic. Dar majoritatea profesorilor consideră că nu este de ajuns, că, pe lângă mărirea acordată prin Ordonanţa de Urgenţă, celelalte măriri să fie acordate începând cu data de 1 ianuarie”, a explicat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.