Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primele cazuri de gripă diagnosticate în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Primele cazuri de gripă diagnosticate în judeţ
Primele cazuri de gripă diagnosticate în judeţ

Primele cazuri de gripă diagnosticate în judeţ

  • Dr. Tar Gyӧngyi (DSP): „Avem în continuare şi cazuri COVID, în jur de 4-5 cazuri pe zi diagnosticate, dar numărul lor ar putea fi mai mare. Lumea nu prea se mai testează, iar cazurile apar în toate zonele judeţului”

În urmă cu două săptămâni, în judeţul Harghita au fost identificate, la testarea rapidă, trei cazuri de gripă, constatându-se şi creşterea numărului infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Potrivit datelor centralizate marţi, 10 ianuarie, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, numărul cazurilor a crescut la 1.871 în prima săptămână a anului, pneumoniile s-au dublat faţă de ultima săptămână a anului, fiind înregistrate 203 în prezent, dintre care 13 au fost spitalizate.

„Nu avem niciun caz de gripă raportat în ultima săptămână, pentru că nu s-a testat, dar sigur avem în judeţ. Trebuie ţinut cont şi de faptul că din cei 130 de medici de familie care activează în Harghita, doar 80 (61,54%) au trimis raportările săptămânale”, a declarat dr. Tar Gyӧngyi.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a distribuit întreaga cantitate de vaccin antigripal primită, care, spre deosebire de anii precedenţi, a ajuns în judeţ din timp. Persoanele care au dorit, s-au vaccinat la medicul de familie, însă cererea nu a fost pe măsura aşteptărilor. În schimb, s-au vaccinat multe persoane din categoria celor care nu beneficiază de vaccinul antigripal gratuit, care au dorit să se protejeze, achiziţionându-l din farmacii.

„S-a vorbit la un moment dat despre un proiect care ar fi benefic, ca vaccinul antigripal să devină medicaţie compensată pentru toţi asiguraţii, pentru că mulţi dintre cei care nu beneficiază de gratuitate ne spun că lucrează în medii unde ar fi indicată vaccinarea antigripală, alţii că au o familie formată din mulţi membrii, care locuiesc în aceeaşi casă şi nu îşi pot permite să îşi cumpere vaccinul, deşi ar fi indicat, în condiţiile în care preţul unei doze de vaccin antigripal este cuprins între 50 şi 60 de lei, în funcţie de farmacie”, a arătat dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a DSP Harghita.

În opinia domniei sale, includerea vaccinului antigripal pe lista medicamentelor compensate şi gratuite ar reprezenta „cea mai bună soluţie pentru creşterea ratei de vaccinare”. Pentru categoriile la risc, beneficiile vaccinării împotriva gripei – boală care se răspândeşte foarte uşor, putând duce la complicaţii grave de sănătate pentru persoanele aflate la risc (persoane cu vârsta de peste 65 de ani, gravidele, copiii şi adulţii care suferă de anumite afecţiuni cronice, copiii şi adulţii cu un sistem imunitar slăbit) – beneficiile sunt nu numai individuale, ci şi colective, prevenind dezvoltarea unor forme severe, absenteismul şcolar şi de la locul de muncă.

„În acest moment nu suntem copleşiţi de gripă şi nici spitalele noastre. Noi am luat măsurile necesare şi le vom lua în continuare. Ca să nu ajungem în situaţia celor din alte judeţe, încercăm să evităm ca spitalele să devină focare de infecţie şi de aceea s-a luat şi măsura limitării vizitării pacienţilor internaţi, doar în cazuri întemeiate şi cu permisiunea medicului curant”, a adăugat dr. Tar Gyӧngyi.

În România au apărut primele cazuri de dublă infecţie: atât cu virusul gripal, cât şi cu SARS-CoV-2 (FLURONA)

Trebuie să precizăm că în judeţul Harghita nu s-a înregistrat niciun astfel de caz şi, potrivit epidemiologilor, doar o protecţie adecvată ne poate feri de acest necaz.

„Avem în continuare şi cazuri COVID, în jur de 4-5 cazuri pe zi diagnosticate, dar numărul lor ar putea fi mai mare, pentru că este clar, acum ajung să îşi facă testul doar persoanele care au simptome deranjante. Lumea nu prea se mai testează, iar cazurile apar în toate zonele judeţului. Şi nu suntem ocoliţi nici de gripă”, ne-a declarat directoarea executivă a DSP Harghita.

Dr. Tar precizează că era de aşteptat încă de la începutul anului să apară în paralel şi cazuri de gripă, şi de infecţii cu alte virusuri care au circulat în anii precedenţi.

„Am fost feriţi în ultimii 2-3 ani şi atunci este de înţeles că există o circulaţie mai intensă acum. Există şi generaţii care nu s-au întâlnit până acum cu virusul gripal – este cazul copiilor mici – şi există şi la adulţi o receptivitate crescută, pentru că tonusul imunitar nu este cel uzual”, explică dr. Tar Gyӧngyi.

Măsurile de protecţie sanitară luate în perioada pandemiei COVID-19 au redus expunerea populaţiei nu doar la virusul SARS-CoV-2, ci şi la infecţiile respiratorii. O parte a populaţiei, reticentă la lockdown-ul instituit în 2020, înfierează această măsură, considerând-o responsabilă pentru situaţia actuală. Medicii însă afirmă că lockdown-ul, departe de a fi o măsură populară, a salvat o mulţime de vieţi.

„În ciuda celor care continuă să spună cât de păcătos a fost lockdown-ul, nu este aşa. Lockdown-ul ne-a protejat de multe decese cauzate de COVID-19 într-o vreme în care nu aveam vaccin. Nu pot să spun că a fost o consecinţă negativă că ne-a protejat; asta ne mai lipsea în spitalele pline de COVID şi preocupate de cazurile grave de infecţii cu SARS-CoV-2, să mai intre şi alte infecţii. În mod conjunctural, atunci lockdown-ul a fost bine-venit, cu preţul acestuia am scăpat de COVID, care nu avea atunci alternativă. Este adevărat că memoria noastră imunologică a adormit puţin şi trebuia să contăm pe acest val de infecţii respiratorii; de aceea am şi atenţionat pe toată lumea să se vaccineze antigripal.

Dar acum avem antrenament în ceea ce priveşte măsurile de protecţie, toată lumea a auzit de ele şi ar trebui să ştie deja ce are de făcut: să se izoleze dacă este bolnav, să nu meargă în colectivităţi, să nu îşi ducă copiii şi bătrânii în mulţimi de oameni, să poarte mască, să se spele pe mâini, să se îmbrace corespunzător şi să stea cât mai puţin în locurile aglomerate, lucruri pe care noi le repetăm în fiecare an şi se cunosc nu doar teoretic, în ultimii ani având parte şi de o perioadă de antrenament practic”, a concluzionat dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.