Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a întâlnit, luni, cu primari din zona de Nord a judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a întâlnit, luni, cu primari din zona de Nord a judeţului
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a întâlnit, luni, cu primari din zona de Nord a judeţului

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita s-a întâlnit, luni, cu primari din zona de Nord a judeţului

  • Borboly Csaba: Nu este suficient ca banii să vină doar din demersurile parlamentarilor UDMR. Şi cei de la PSD şi PNL trebuie să sprijine dezvoltarea comunităţii locale şi pentru ca investiţiile pe drumurile judeţene în zona Ditrău – Tulgheş, Bilbor, Subcetate să continue

La întrevederea care a avut loc în comuna Voşlăbeni, a participat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, primarii localităţilor Corbu, Tulgheş, Sărmaş, Gălăuţaş Subcetate, Voslăbeni, Bilbor şi administratorul public al municipiului Topliţa, Ciprian Rugină, precum şi consilierii judeţeni Costin Hîrlav, Alexandru Vaidoş, Lucian Conţiu şi Teodor Dobrean. Temele supuse dezbaterii au fost drumurile judeţene, Proiectul de buget al Consiliului Judeţean (CJ) pe anul 2023, Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit aflat la dispoziţia CJ şi Digitalizarea Educaţiei.

Dintru început, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de sumele mici preconizate a fi încasate în acest an de la bugetul de stat.

„Nu sunt mulţumit, sumele sunt foarte mici, avem drumuri judeţene de modernizat şi bani mai putini decât am avut anul trecut. Încercăm să luăm un credit de 50 milioane de lei, deoarece avem multe proiecte care trebuie cofinanţate”, a arătat preşedintele CJ Harghita.

Apoi a venit rândul primarilor din zona de nord a judeţului să îşi prezinte priorităţile şi aşteptările. Pentru mai multe detalii, după întrevederea de la Voşlăbeni am stat de vorbă cu o parte dintre aceştia.

Tulgheş

Priorităţile primarului comunei Tulgheş Marcel Vancu în anul 2023 vizează finalizarea a trei proiecte importante: „Modernizarea infrastructurii rutiere din localitate”, „Înfiinţarea unui Centru de asistenţă socială în satul Hagota” şi „Construirea unei centrale termice şi a sistemelor de apă caldă şi încălzire pe bază de biomasă pentru Primăria comunei Tulgheş”. Pentru finalizarea acestora are nevoie de o cofinanţare în valoare de 2.165.853 de lei în acest an.

„Avem un deficit foarte mare şi nu ştiu de unde vom identifica sumele acestea care pică în sarcina noastră. Sigur, vom ridica această problemă în luna februarie la Asociaţia Comunelor, unde vor fi prezenţi şi membri ai Guvernului, să găsească o soluţie pentru cofinanţarea acestor proiecte, pentru că le-au lăsat în spatele nostru, ei au centralizat oarecum sumele la AFIR, la Alba Iulia, dar nu au încă absolut nicio idee dacă vor putea fi finanţate de la Guvern sau din alte surse. Deocamdată stăm pe sursele locale, ceea ce nu ne va permite să le finalizăm. Vor fi foarte multe întârzieri, penalizări. Sperăm ca toate acestea să se ia în discuţie la întâlnirea din februarie, de la Bucureşti”, a precizat primarul Marcel Vancu.

Bilbor

În comuna Bilbor, priorităţile anului 2023 sunt legate de infrastructura rutieră, ne spune primarul Daniel-Ilie Hângan.

„Avem drumuri şi străzi puternic degradate în localitate, pe care trebuie să le refacem, avem nevoie de bani pentru cofinanţarea Proiectului de Apă-Canal, câştigat prin Programul „Anghel Saligny”, unde cofinanţarea noastră se ridică undeva la 800 de milioane de lei. În acest an am dori să achiziţionăm şi un microbuz şcolar; altă posibilitate nu avem pentru copiii din comună. Un microbuz şcolar costă undeva la 80.000-90.000 de euro, adică 400.000-450.000 de lei.

Pentru noi suma preconizată să o primim din cota de 6% anul acesta este de aproximativ 251.000 de lei, mai mult de atât, ce pot să vă spun… Avem lucrări de investiţii urgente, avem nevoie de bani şi pentru contractarea de consultanţă în vederea elaborării proiectelor pentru reabilitarea de clădiri publice, şi pentru drumurile forestiere şi ne-ar trebui câteva milioane de lei ca să rezolvăm doar priorităţile, bani pe care nu îi putem acoperi nici pe departe din bugetul local.

De asemenea, am preluat drumul judeţean 174 B – era singura soluţie pentru a putea fi reabilitat şi pus în funcţiune, atâta vreme cât din partea Consiliului Judeţean nu constituia o prioritate. Noi am făcut lucrări de reparaţii pe acest drum judeţean, ca să fie practicabil, şi lucrări de întreţinere şi vrem să-l proiectăm în vederea modernizării. Şi doar DALI ne-ar costa în jur de 280.000 de lei. Deci, pe un drum judeţean preluat de Primăria Bilbor, suma ce urmează să ne fie alocată din cota de 6% din impozitul pe venit nu ne ajunge nici măcar pentru proiectarea în vederea modernizării, ca să atragem fonduri din alte surse”, ne-a spus primarul Daniel-Ilie Hângan.

La întâlnirea de luni, consilierul judeţean Costin Hîrlav a solicitat turnarea unui covor asfaltic pe DJ 174 A, care reprezintă principala legătură a localităţii Bilbor, în prezent aflat „într-o stare deplorabilă”.

Corbu

Şi primarul Comunei Corbu, Romeo-Ţepeş Focşa şi-a asumat încă din 2019 rolul de parte în procesul de reabilitare şi de modernizare a DJ 174 B pe raza administrativă a comunei, cu finanţare prin PNDL-2.

Primarul a solicitat în acest an cofinanţare pentru Proiectul privind „Modernizarea drumurilor de interes local în comuna Corbu, judeţul Harghita”, al cărui valoare se ridică la suma de 1.697.515,16 lei, proiect finanţat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

„De la Consiliul Judeţean am solicitat 400.000 de lei, ajutorul public nerambursabil – din fonduri europene – este de 237.838,50 de lei, iar partea de cofinanţare a Primăriei Corbu este de 1.459.676,66 de lei. Aceasta este prioritatea anului 2023 pentru comuna Corbu, având în vedere că acest proiect trebuie finalizat până în luna septembrie a acestui an. Pentru Primăria Corbu, o localitate mică, ce dispune de 3,4 milioane de lei de la extrabuget şi bugetul local pentru toate investiţiile, efortul pentru cofinanţarea acestui proiect este extraordinar de mare. Restul proiectelor vor fi finanţate din fonduri locale”, a afirmat primarul Romeo-Ţepeş Focşa.

Sărmaş

Valentin Mîndru, primarul comunei Sărmaş, ne spune că prioritară în acest an este continuarea lucrărilor începute şi nefinalizate: extinderea reţelei de apă-canal în comuna Platoneşti, unde ar mai trebui vreo 600.000 de lei, amenajarea parcului din centrul comunei, pentru care Primăria ar mai avea nevoie de circa 700.000 de lei, iar înaintea semnării cererii de finanţare a proiectului depus la Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” trebuie făcută şi proiectarea pentru „Înfiinţarea reţelei de gaz în comuna Sărmaş”, care costă alţi 400.000 de lei şi plătite consultanţa şi contribuţia proprie.

Primăria trebuie să repare drumurile pe opt străzi, după introducerea sistemului de apă-canal, să repare trotuarele, trebuie plătită şi contribuţia la proiectul de „Reabilitare a şi modernizare a Şcolii Sfântul Andrei” prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar şi cele pentru proiectele „Extindere apă şi canal în satul Hodoşa” şi „Extinderea staţiei de epurare”, proiecte care sunt aprobate spre finanţare în cadrul programului „Anghel Saligny”.

„În momentul în care vom lega toată comuna, staţia de epurare existentă nu va face faţă. După cum vedeţi, bani avem unde-i pune, însă promisiunile sunt destul de mici în raport cu cheltuielile pe care le avem. Estimativ, anul acesta la capitolul investiţii avem în bugetul local în jur de şase milioane de lei şi nouă ne-ar trebui 11,380 de milioane de lei doar pentru repararea celor opt străzi, care însumează în jur de 7 kilometri de drum, după introducerea reţelei de apă-canal, adică aproape dublul sumei de care dispune Primăria comunei Sărmaş anul acesta pentru investiţii. În plus, la toate proiectele trebuie să refacem Documentaţiile de Avizare a Lucrărilor de Investiţii (DALI), Studiile de Fezabilitate conform noilor preţuri la materialele de construcţii, care au crescut foarte mult: într-un an, o investiţie de opt milioane de lei a crescut cu 1,5-2 milioane de lei. Toată lumea din comună aşteaptă, dar bugetul nostru este mic, iar promisiunile de la Consiliul Judeţean sunt puţine de tot. Noi şi comuna vecină Gălăuţaş am primit anul trecut câte 100.000 de lei din cota de 6% din impozitul pe venit”, a detaliat primarul Valentin Mîndru.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.