Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost lansată o primă consultare publică la Miercurea-Ciuc pe tema actualizării Planului Urbanistic General | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » A fost lansată o primă consultare publică la Miercurea-Ciuc pe tema actualizării Planului Urbanistic General
A fost lansată o primă consultare publică la Miercurea-Ciuc pe tema actualizării Planului Urbanistic General

A fost lansată o primă consultare publică la Miercurea-Ciuc pe tema actualizării Planului Urbanistic General

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunţat debutul unei prime consultări publice cu privire la actualizarea Planului Urbanistic General (PUG), autorităţile locale aşteptând observaţiile locuitorilor municipiului reşedinţă de judeţ până la sfârşitul acestei luni. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că actualul PUG a fost adoptat în 2012 şi a fost reactualizat după o decizie judecătorească în 2018.

„Este un PUG despre care cunoaştem toate elementele pozitive şi negative deja, pentru că ne confruntăm zi de zi cu aceste efecte. Prin această dezbatere publică pe care am lansat-o şi care este deschisă până în 30 ianuarie încercăm să contabilizăm poate şi acele observaţii la care nu am avut acces până acum, observaţii care pot să îmbunătăţească în general viaţa urbană a localităţii. Printre efectele negative pe care le-am constatat în aceşti 10 ani ca urmare a unor decizii se numără scoaterea din intravilan, fără a fi anunţaţi proprietarii, de anumite zone care au fost duse în partea extravilanului blocând astfel perimetre de dezvoltare. Au fost redimensionate şi recalificate anumite zone industriale în care, din păcate, activităţile economice nu au avut posibilitatea să fie dezvoltate la o scară diversificată de care este nevoie la ora actuală, iar anumite zone de locuit au fost calificate ca alte zone fără a se lua în calcul realitatea de zi de zi. Un PUG trebuie să aibă în primul rând o abordare reală a situaţiei actuale şi după aceea să ne permită acele pârghii de dezvoltare de care avem nevoie”, a afirmat Korodi Attila.

Acesta a spus că anul 2022 a fost unul important pentru municipalitate din punctul de vedere al abordării strategice şi a precizat că există un nou plan strategic de dezvoltare a oraşului, un plan de mobilitate, un plan de adaptare şi de combatere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi este necesar un PUG care integrează strategiile din domeniul urbanismului. „Procesul nu este unul rapid, este unul destul de lent, dar este important şi dorim ca, prin intervenţiile care se vor decide, Consiliul Local Miercurea-Ciuc să nu aducă o abordare total nouă, ci să permită o creştere organică a oraşului în care şi zonele de locuit, şi zonele de servicii, şi cele industriale să poată fi mărite în raport cu necesităţile pe care le înregistrăm zi de zi. Viaţa şi obiceiurile s-au schimbat destul de mult în ultimii 10 ani, iar aceste lucruri trebuie să fie contabilizate, fluxurile de trafic sunt diferite faţă de ce a fost înainte, iar toate acestea trebuie introduse în noul PUG”, a mai spus Korodi Attila. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc a menţionat că o deficienţă a PUG-ului actual este că zona centrală a fost supradimensionată din punct de vedere urbanistic şi practic în 10 ani nu s-a reuşit dezvoltarea planului urbanistic zonal central.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a afirmat că reprezentanţii administraţiei locale aşteaptă comentariile şi observaţiile locuitorilor municipiului Miercurea-Ciuc în legătură cu actualizarea PUG-ului, fie că este vorba despre persoane fizice sau juridice. Observaţiile, propunerile sau comentariile pot fi trimise în scris, prin intermediul poştei electronice, la adresa urban@szereda.ro, iar cei care doresc să le depună personal se pot deplasa la sediul primăriei de pe strada Mihail Sadoveanu nr. 4. Un chestionar electronic poate fi descărcat şi de pe site-ul Primăriei Miercurea-Ciuc de către cei care doresc să îl completeze şi să îl trimită autorităţilor la adresa de email menţionată.

„Până în 30 ianuarie aşteptăm aceste propuneri, observaţii, după care vom face o sinteză din acestea şi până la finele lunii februarie o vom afişa pe site-ul nostru. Intenţionăm ca în anul 2023 să încheiem efectiv procedura de licitaţie pentru elaborarea PUG-ului şi să încheiem contractul. Urmează actualizarea studiilor de fundamentare, respectiv cel arheologic, geologic, topografic, hidrologic, de mediu, demografic, sociologic, economic, deci toate studiile care sunt necesare pentru elaborarea PUG-ului. Bineînţeles, după finalizarea actualizării acestor studii vor urma iarăşi o serie de consultări publice. Deci, la momentul de faţă, acesta este primul pas. De când suntem noi aici am cerut şi oferit parteneriat locuitorilor oraşului şi de aceea este foarte important pentru noi să aflăm cum gândesc aceştia în privinţa PUG-ului şi chiar aşteptăm părerile lor ca să vedem cum văd oamenii PUG-ul nostru, care sunt problemele, fiindcă în mare le vedem şi noi, dar aşa cum s-a mai demonstrat şi în alte situaţii, cu cât suntem mai mulţi, cu cât avem păreri mai mulţi, o să rezulte un document la care am contribuit cu toţii”, a mai afirmat Bors Béla.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.