Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Perspective „sănătoase” pentru locuitorii judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Sănătate » Perspective „sănătoase” pentru locuitorii judeţului
Perspective „sănătoase” pentru locuitorii judeţului

Perspective „sănătoase” pentru locuitorii judeţului

Un proiect de 21 milioane de euro

Centrul medical Uropraxis a împlinit un deceniu de activitate, iar Clinica MultiMed a aniversat, în septembrie, 7 ani de existenţă. Ambele au devenit, în timp, din ce în ce mai căutate, numărul persoanelor care le-au trecut pragul depăşind câteva zeci de mii. În viitorul apropiat, cele două se vor muta în sedii noi, îşi vor extinde paleta de servicii şi vor fi dotate cu aparatură de ultimă generaţie.

Concomitent, conducerea MultiMed va demara un alt proiect grandios, prin care se va înfiinţa un complex de servicii medicale la Izvoru Mureşului, cuprinzând un Centru Naţional pentru Recuperarea Medicală a Sportivilor, un Spital privat pentru recuperarea persoanelor cu deficienţe fizice şi/sau neuromotorii, un hotel de patru stele şi un Centru Wellness.

Atât pentru Uropraxis, cât şi pentru MultiMed, 2018 este anul schimbărilor, cele două clinici urmând să se mute în altă locaţie, în zona de vest a municipiului. „Luna aceasta (septembrie – n.a.) am cumpărat un hectar şi cele două clădiri care au fost în proprietatea Hamerok, una cu o suprafaţă de aproape 2.000 de metri pătraţi şi cealaltă de 1.600 mp. Sediile celor 2 clinici vor fi în clădirea mare, cu 2 etaje”, a declarat Orbán Imre, managerul general al MultiMed şi Uropraxis.

În clădirea mică a fostului Hamerock va funcţiona un Centrul de îngrijiri paliative HOSPICE. „Trebuia să ne gândim şi la acest lucru, pentru că solicitarea este imensă, serviciile oncologice din judeţ nu mai fac faţă, sunt nevoite să trimită acasă persoanele în stadiul terminal al bolii, familia nu ştie ce să facă, iar bolnavul trebuie monitorizat permanent”, a precizat Orbán Imre.

Aparatură de ultimă generaţie pentru cele două clinici

Peste 12.000 de pacienţi au fost examinaţi şi trataţi în ultimul deceniu la clinica privată ce deţine singurul aparat de litotriţie din judeţ şi din regiune, a afirmat dr. Dorin Sîngeorzan, medic primar urolog şi directorul medical al centrului Uropraxis. Pe parcursul unui deceniu de activitate, serviciul a cunoscut suişuri şi coborâşuri, dar greutăţile s-au constituit în provocări, care i-au ambiţionat pe medici. „Echipamentele au fost foarte scumpe, dar în medicină nu prea poţi să-ţi programezi bolile. Şi când au fost mai puţini bolnavi, când intrările au fost mai puţine, eforturile financiare au fost susţinute de cei care conduc centrul. Aduci bani de acasă de multe ori şi nu au fost puţine momentele în care trebuia să se facă eforturi de genul acesta. Har Domnului, le-am depăşit”, povesteşte directorul medical al Uropraxis.

Planurile de viitor sunt îndrăzneţe, iar medicii sunt la fel de încrezători ca acum 10 ani, când au adus în judeţ un serviciu nou. Odată cu mutarea, se îmbunătăţeşte considerabil şi dotarea, urmând să fie achiziţionate, în curând, un aparat Röntgen digital, un aparat RMN şi un ecograf ultraperformant, printr-un proiect depus în cadrul Programului Operaţional Regional – Axa prioritară 1.1.

„Ecograful care va intra în dotarea Uropraxis este un echipament de sonografie al zilelor noastre, al anului 2018, care ne permite să facem nişte explorări în urologie şi nu numai. Pentru că acest aparat poate fi pus la dispoziţie şi altor medici din centrul nostru, de alte specialităţi. El poate să ne ajute să fim mai precişi în ceea ce priveşte diagnosticul, fiindcă îmbină o explorare de mare performanţă, cum este rezonanţa magnetică, cu o imagine în timp real (RMN), le suprapui şi ţinteşti. (…) Sunt mulţi bolnavi care doresc alte condiţii şi noi avem posibilitatea să le oferim asta”, a detaliat medicul primar urolog.

În aceste condiţii vor apărea servicii noi oferite pacienţilor, conducerea centrului medical dorind să asigure inclusiv intervenţii chirurgicale mici în zona de urologie.

„Noul sediu ar putea să ne permită să facem şi acest lucru. Dorim să mai aducem medici urologi şi nutrim speranţa că în anii care urmează în Miercurea Ciuc vor mai veni încă trei urologi, astfel încât să putem lucra în fiecare zi”, a spus dr. Dorin Sîngeorzan.

Centru naţional pentru recuperarea medicală a sportivilor, spital privat, Centru Wellness

Au trecut şapte ani de la prima examinare medicală efectuată la Clinica MultiMed. Astăzi, această unitate privată din Miercurea Ciuc oferă 35 de servicii medicale, în 9 specialităţi. Tânăra conducere a clinicii reuşeşte şi de această dată să surprindă printr-un nou proiect, menit să imprime un trend european serviciilor medicale din judeţul Harghita.

Aşadar, proiectul mai sus-pomenit va fi implementat în localitatea Izvoru Mureşului. Într-un imobil cu o suprafaţă de 11.000 mp şi 4 niveluri vor fi înfiinţate un Centru naţional pentru recuperarea medicală a sportivilor, un spital privat, un hotel de patru stele şi un Centru Wellness.

„Momentan, persoanele care fac sport de înaltă performanţă sunt nevoite deseori să plece în străinătate pentru tratamente medicale, deoarece în România nu sunt sau sunt foarte puţine. Dorim să contractăm serviciile de recuperare medicală pentru sportivi cu federaţiile române de sport, cu ajutorul Comitetului Olimpic Român şi al Ministerului Sportului şi Turismului, respectiv Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat managerul general Orbán Imre.

Sportivii care vor apela la serviciile medicilor centrului vor fi cazaţi în cele 39 de camere ale hotelului de patru stele, pentru recuperare urmând să aibă la dispoziţie o bază de tratament cu 35 de încăperi şi proceduri medicale ambulatorii.

Potrivit managerului Orbán, în perioadele în care nu vor fi sportivi în baza de tratament, camerele hotelului vor putea fi oferite, contra-cost, aparţinătorilor persoanelor internate în spitalul privat, care va funcţiona în aceeaşi clădire, sau oricărei persoane care vrea să petreacă un sejur la Izvoru Mureşului şi să se bucure de beneficiile Centrului Wellness.

Spitalul privat cu 40 de paturi va beneficia de expertiza medicilor cu specialităţile neurologie, fizioterapie şi recuperare medicală şi va fi destinat persoanelor post AVC, post traumatisme majore de coloană vertebrală în urma unor accidente, sau cu mobilitate redusă. Spitalul privat se va afla în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita.

„E foarte important de spus că, pe lângă acel RMN pe care îl vom achiziţiona (prin proiectul POR – n.a.) pentru spitalul privat, vom avea 12 aparate tip robot (sisteme de antrenament locomotor asistat de robotică – n.a.), care îi vor învăţa pe pacienţi să meargă din nou, să mişte mâna, degetele. Un singur astfel de aparat costă 400.000 de euro”, a subliniat iniţiatorul proiectului.

Restul complexului de la Izvoru Mureşului va fi ocupat de hotel şi de Centrul Wellness.

„De asemenea, dorim să achiziţionăm două ambulanţe, pentru transportul pacienţilor proprii, şi un mijloc de transport aerian, un elicopter Airbus H-125”, a conchis Orbán Imre.

Proiectul MultiMed, a cărui valoare se ridică la 21 de milioane de euro, este finanţat de o companie de investiţii din străinătate, fondurile urmând să fie returnate în 15 ani. Toate obiectivele prevăzute în acest proiect ar urma să fie finalizate în următorii doi ani, ne-a asigurat conducerea celor două clinici private, MultiMed şi Uropraxis.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.