Praid: Festivalul Sarmalelor, a XXIII-a ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Timp Liber » Praid: Festivalul Sarmalelor, a XXIII-a ediţie
Praid: Festivalul Sarmalelor, a XXIII-a ediţie

Praid: Festivalul Sarmalelor, a XXIII-a ediţie

Mii de sărmăluţe au fost pregătite, sâmbătă, în centrul staţiunii Praid, de echipe de bucătari amatori din România, Ungaria şi Serbia, care au participat la tradiţionalul festival al sarmalelor, manifestare foarte iubită în zonă şi ajunsă la cea de-a XXIII-a ediţie.

Parcul central din Praid s-a transformat într-o imensă bucătărie, în care au fost puse la foc zeci de ceaune pline cu sarmale pentru toate gusturile, aromele ademenind în zonă sute de pofticioşi. Sarmalele au fost preparate, în special, după reţete tradiţionale, în funcţie de specificul culinar al zonei sau al ţării din care proveneau echipele participante.

„Echipa veselă”, din Praid, a adus la festival peste 800 de sarmale, care au fiert în trei ceaune mari, la pregătirea lor lucrând cinci tineri. „Am pregătit sarmale tradiţionale, aşa cum facem şi acasă. Am pregătit 806 sarmale, am lucrat la ele trei zile, o echipă de cinci bărbaţi. Avem un ingredient special, dar nu dorim să-l dezvăluim”, a spus Constantin Levente, cel care a condus „Echipa veselă”.

O echipă mai specială a fost şi cea a „meşteşugarilor băutori”, formată din etnici maghiari din Arad şi din etnici români din Ungaria, care au pregătit sarmale cu multă afumătură. „Noi suntem o echipă mixtă, formată din maghiari din Arad şi români din Ungaria. Deci, minorităţile, într-un fel, s-au întâlnit, este ceva special. Am pregătit sarmale tradiţionale din Ardeal, din zona Aradului, cu influenţe din zona Szeged. Sunt mai deosebite pentru că sunt pline cu afumătură, cu ciolan afumat, cu cârnaţi şi cu picior de porc”, a spus Zambori Attila.

La Festivalul Sarmalelor de la Praid au participat şi două echipe mixte, formate din prieteni din România, Ungaria şi Serbia, care au pregătit sarmale după reţete specifice ţărilor din care provin. „Suntem o echipă formată din trei ţări – România, Ungaria şi Serbia – şi fiecare îşi prepară sarmalele în stilul lor tradiţional. În acest ceaun am amestecat sarmalele româneşti cu cele ungureşti, chiar dacă în Ungaria nu este obiceiul să faci sarmale din varza crudă. Diferenţa dintre sarmale este că în Ungaria noi punem multă boia de ardei, iar românii nu au acest obicei, iar sârbii fac sarmale cu arpacaş”, au spus reprezentanţii echipei româno-maghiaro-sârbe „Katimama”.

Turiştii, dar şi localnicii au gustat din sărmăluţele pregătite în festival şi au mărturisit că gustul a fost delicios, iar atmosfera foarte plăcută.

La deschiderea oficială, primarul localităţii Praid, Bokor Sándor, organizator al evenimentului, a transmis „mesajul bucuriei, prieteniei şi al convieţuirii comune”, în vreme ce senatorul Antal Lóránt i-a invitat pe românii din alte zone să vină la Praid, unde vor fi primiţi cu braţele deschise. (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.