Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problema calităţii cornului din unele şcoli harghitene a fost discutată în cadrul Colegiului Prefectural | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Problema calităţii cornului din unele şcoli harghitene a fost discutată în cadrul Colegiului Prefectural
Problema calităţii cornului din unele şcoli harghitene a fost discutată în cadrul Colegiului Prefectural

Problema calităţii cornului din unele şcoli harghitene a fost discutată în cadrul Colegiului Prefectural

  • Operatorul economic care a dus în şcoli harghitene cornuri cu probleme a câştigat din nou licitaţia, dar a fost deja amendat cu 35.000 de lei
  • Preşedintele CJ Harghita spune că, dacă se vor aloca două amenzi pe acelaşi lot, atunci contractul ar putea fi reziliat
  • Prefectul recomandă consiliului judeţean să sesizeze DNA, spunând că se discută de o problemă de siguranţă naţională, atentându-se la sănătatea copiilor

Nici nu a început bine anul şcolar, că problema calităţii produselor ajunse, în cadrul programului lapte-corn, la unele şcoli din judeţ este iarăşi adusă în discuţie. Şi asta după ce licitaţia a fost câştigată tot de firma din Turda, judeţul Cluj, care a livrat cornul şi anul trecut. Situaţia a rămas aproape neschimbată pentru că şi legislaţia permite acest lucru, fiind stipulat faptul că, dacă firma care distribuie aceste produse se află la peste 200 de kilometri, atunci poate să ducă cornul şi laptele o singură dată pe săptămână.

Calitatea cornurilor distribuite de această firmă clujeană a fost un subiect de discuţie în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc ieri. Intervenţia a fost deschisă de către Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, care spunea că legislaţia ar trebui modificată în aşa fel încât o firmă care vine de la o distanţă mai mare să nu aibă şanse mai mari decât cele locale. Această şansă este dată de prevederea că o societate locală, fiind aproape de şcoala unde trebuie să distribuie cornurile, este nevoită să le distribuie zilnic, pe când una aflată la peste 200 km, poate să livreze produsele o singură dată într-o săptămână.

Pe de altă parte, Borboly Csaba era de părere că o parte din vină o au şi cei din şcoli, pentru că directorii au delegat sarcina preluării produselor femeii de serviciu. Astfel sunt preluate şi cornurile cu termen de valabilitate expirat, cu gramaj mai mic decât ar trebui sau cu ambalaj deteriorat.

„Ar trebui să-i responsabilizaţi pe domnii directori, încât să fie nominalizată o persoană care să poată să ştie să citească, şi să nu semneze orice hârtie care îi este pusă în faţă de această societate”, spunea preşedintele consiliului judeţean.

„Noi – continua acesta – o să mergem la proces cu această societate, dar până când totul este semnat de către şcoală, noi nu putem să facem nimic. Şi chiar asta este rugămintea: să încercăm să-i convingem şi pe părinţi că, dacă văd un pachet stricat sau orice (alte nereguli – n.a.), atunci să solicite ajutorul instituţiilor.

Totodată, cer şi de la celelalte instituţii (Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita – n.a.) să faceţi controale în acest domeniu. Nu putem altfel să reziliem contractul. Noi trebuie să avem cel puţin două amenzi pentru un lot”.

Aceste amenzi trebuie acordate pe loturi, explica preşedintele CJ Harghita, pentru că licitaţia s-a făcut pe loturi, evitându-se astfel ca o singură firmă să câştige în tot judeţul.

O plângere penală?

La rândul său, Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, întreba de ce consiliul judeţean, în calitate de parte contractantă, nu face o plângere penală.

„Părerea mea – spunea acesta în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural – este că dumneavoastră ca şi CJ, ca şi parte contractantă, chiar dacă este un contract-cadru naţional, trebuie să aveţi o reacţie. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, dacă ştiţi bine, în anul şcolar trecut a dat amenzi de 45 de mii de lei. Tot n-am făcut nimic, tot s-au prezentat oamenii, tot au câştigat, tot nu aduc produse aşa cum trebuie”.

În acelaşi timp, Jean-Adrian Andrei cataloga această problemă a calităţii cornului din şcoli ca fiind una de „siguranţă naţională” pentru că „se atentează la siguranţa sănătăţii copiilor şi trebuie sesizat DNA”, iar asta o poate face cineva care este direct interesat – un părinte, un profesor, inspectoratul şcolar sau consiliul judeţean.

Pe de altă parte, şi prefectul considera ca fiind aberantă situaţia ca o firmă dintr-un alt judeţ să poată furniza produse de panificaţie şi lactate în condiţiile în care în Harghita sunt mulţi producători. „Aici cred că trebuie lucrat. În restul ţării, care n-au, să-şi facă licitaţii, dar unde există zone cu zootehnie ridicată, unde sunt producători cu produse de panificaţie, de produse lactate, mi se pare aberant să vină o firmă din Turda, din Cluj, să ne aducă nouă produse neconforme”, accentua Jean-Adrian Andrei.

Operatorul economic a fost amendat ieri cu 35.000 de lei

Laurenţiu Moldovan, comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), spunea că săptămâna trecută, în decurs de trei zile, au fost primite 8 sau 10 reclamaţii scrise de la mai multe şcoli, fiind diferenţe şi de 30 de grame în minus faţă de greutatea standard. În urma acestora, operatorul economic a fost invitat, ieri, la sediul instituţiei, ocazie cu care i s-au adus la cunoştinţă şi măsurile luate.

Astfel, preciza Laurenţiu Moldovan în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, ieri au fost întocmite două procese-verbale prin care operatorul economic a fost amendat cu 35.000 de lei. Pentru că de pe ambalaj lipsea termenul de valabilitate, pentru nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate (se folosea făină integrală în loc de făină albă tip 650 care era specificată pe ambalaj) s-a aplicat o amendă de 20.000 de lei. Pentru faptul că produsele aveau mai puţine grame decât trebuia, amenda a fost de 15.000 de lei.

Pe lângă cele două amenzi, tot ieri, pe numele operatorului economic a mai fost completat şi un avertisment.

Referitor la modalitatea prin care se poate scăpa de acest contract, Laurenţiu Moldovan afirma că în afară de aplicarea amenzilor, instituţia pe care o conduce nu poate să facă altceva. În schimb, în urma unui control comun al CJPC şi Poliţiei Economice sau Serviciului de Investigare a Fraudelor ar exista posibilitatea deschiderii unui dosar penal.

Se ia în considerare un amendament la Ordonanţa privind laptele şi cornul în şcoli

În finalul discuţiilor, Jean-Adrian Andrei spunea că va discuta cu juriştii din cadrul Instituţiei Prefectului şi, dacă este posibil, se va face un amendament la Ordonanţa privind laptele şi cornul în şcoli în vederea introducerii unui articol prin care să se favorizeze zonele în care se produc cele două sortimente. Dacă acest lucru este posibil, atunci amendamentul ar trebui dat parlamentarilor din judeţ, care să îl susţină în Parlament.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.