După săptămâni la rând cu spitalele aproape goale, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 în judeţ în ultimele 10 zile a crescut brusc, devenind de patru ori mai mare. Conform celei mai recente statistici a Grupului de Comunicare Strategică, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Harghita a ajuns la 117.
„Putem vorbi despre o creştere semnificativă a numărului de cazuri pozitive confirmate începând din 14 mai, pentru că sunt oameni, reprezentanţi ai anumitor categorii ale populaţiei, care nu au respectat legislaţia şi au început să circule înainte de relaxarea restricţiilor. Aşa am ajuns de la 20-25 de cazuri, la peste 100 în una-două zile”, a explicat directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, în cadrul unei conferinţe de presă comună a reprezentanţilor Prefecturii, Consiliului Judeţean, DSP şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Potrivit sursei citate, recent, în apropierea municipiului Miercurea Ciuc au apărut două tipuri de focare: un focar de muncă şi trei focare tipic comunitare, familiale, vizându-i strict, deocamdată, pe membrii unor comunităţi defavorizate din localităţi apropiate reşedinţei harghitene. „În cazul focarelor comunitare, sunt relaţii de rudenie şi, deşi nu se declară sincer, au fost mişcări populaţionale între diferite focare. În cadrul celor apropiate de Miercurea Ciuc am identificat mai mulţi oameni care au avut deplasări în alte judeţe, cu scop determinat. Deci, primele cazuri au fost de import şi de acolo s-au extins, prin interacţiuni în şi între familii, şi aşa s-a răspândit infecţia. Cele patru focare identificate sunt relativ numeroase, cu peste 10 cazuri fiecare, oameni relativ tineri – nu avem vârstnici, categoria cea mai vulnerabilă – sunt controlate şi toate persoanele confirmate pozitiv sunt internate”, a precizat dr. Tar.
Luni dimineaţă, la secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) dedicate îngrijirii bolnavilor cu COVID-19 erau internaţi 70 de pacienţi, dintre care 62 confirmaţi cu noul coronavirus şi alte 8 persoane, suspecte, aşteptau rezultatele testării.
„Între bolnavii COVID-19 avem persoane asimptomatice, persoane cu forma uşoară a bolii şi cazuri cu severitate medie. Momentan nu avem niciun pacient care să necesite îngrijiri de Terapie Intensivă, toţi sunt trataţi în condiţii corespunzătoare, conform protocolului, de personal calificat, avem echipamente de protecţie şi medicamente în cantităţi suficiente”, a afirmat managerul SJU din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit.
Cum la spitalele care au secţii de Boli Infecţioase şi Pneumologie se tratează numai pacienţii cu COVID-19, zece pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2 care suferă şi de alte boli, au fost transferaţi, vineri, la Spitalul de suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc.
Cinci milioane de lei alocate pregătirii judeţului şi atenuării efectelor pandemiei
Preşedintele Borboly Csaba a declarat, la rândul său, că până în prezent Consiliul Judeţean (CJ) a alocat peste cinci milioane de lei primăriilor, spitalelor, medicilor de familie şi medicilor stomatologi care au acoperit urgenţele în perioada stării de urgenţă, în vederea pregătirii, reducerii efectelor negative generate de COVID-19 şi prevenirii răspândirii bolii.
„Totodată, Consiliul Judeţean a fost alături de oameni şi prezent ori de câte ori apărea o necesitate, în orice situaţie. Am reuşit să consiliem foarte mulţi oameni care ne-au solicitat sprijin prin intermediul direcţiei nou create şi prin Call Center, în diverse probleme, începând de la persoane care erau tentate să se sinucidă, până la o persoană care trebuie să ajungă la propria căsătorie, programată în 27 mai în Elveţia”, a precizat Borboly Csaba.
Preşedintele CJ Harghita a afirmat că în prezent se lucrează „intens” cu primarii din judeţ, cu consilieri şi experţi pentru identificarea de soluţii concrete şi viabile de susţinere a economiei judeţului, dar şi a persoanelor care s-au întors din străinătate şi intenţionează să rămână acasă.
Borboly a mulţumit managerilor spitalelor, personalului medical, Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi SMURD, tuturor instituţiilor implicate în rezolvarea şi atenuarea problemelor generate de pandemia COVID-19 la nivelul judeţului. Şi nu în ultimul rând, organizaţiilor, fundaţiilor şi sponsorilor, persoane fizice şi juridice, pentru donaţiile pe care le-au făcut. „Eu cred că aproape un milion de euro s-a adunat din sponsorizări şi din donaţii la nivelul judeţului, este o sumă foarte mare. Mai ales că donaţiile şi echipamentele au venit atunci când trebuia. Eu cred că această perioadă ne-a unit, indiferent de naţionalitate, de apartenenţa la partide politice sau orice altfel de istoric care s-ar fi putut câteodată să ne ţină la distanţă unul de celălalt, acum eu cred că ne-am unit forţele şi acest lucru s-a întâmplat şi în rândul societăţii din judeţul Harghita. Eu cred că am avut atât de puţine cazuri pentru că a fost înţelegere, a fost solidaritate şi am reuşit să ne pregătim în aşa fel, încât să nu fim panicaţi dacă am văzut nişte infectări cu un ritm mărit în ultima săptămână. (…) Majoritatea soluţiilor s-au găsit împreună cu comunităţile, cu oameni cu inimă mare, cu idei, cu proiecte, cu propuneri. Aşadar, mergem înainte!”, a conchis şeful administraţiei publice judeţene.
Prefectul Ion Proca s-a alăturat mulţumirilor transmise personalului din spitalele judeţului, dar şi angajaţilor Direcţiei de Sănătate Publică, oameni care lucrează intens şi „îşi fac datoria cu profesionalism şi cu dedicaţie”.
D. MEZEY