17 aprilie – Ziua Mondială a Hemofiliei
O simplă zgârietură sângerează ore în şir. O hemoragie nazală nu poate fi oprită decât cu mari eforturi, iar o lovire de un corp dur duce la apariţia unui hematom de mari dimensiuni. Acestea sunt unele dintre manifestările hemofiliei, boală care constă în incapacitatea corpului uman de a coagula sângele. Deşi observată încă din Antichitate, afecţiunea de natură genetică nu poate fi vindecată nici acum, însă poate fi ţinută sub control, cu tratament adecvat.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita a emis un mesaj care conține și câteva informații legate de programul național de tratament care se derulează la nivelul județului nostru.
În cadrul mesajului se precizează că la nivel mondial se estimează că una din zece mii de persoane are o formă de hemofilie, dar 75% din aceștia nu au acces la tratament sau primesc tratamente neadecvate. În acest context, Ziua Mondială a Hemofiliei are ca tematică pentru anul 2019 depistarea cazurilor „ascunse” de tulburări ale coagulării sanguine.
Tratamentul pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie, în România, este susținut de CNAS prin programul naţional curativ de profil. Activitatea principală a acestuia este asigurarea, în spital şi în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis, a medicamentelor specifice pentru prevenţia şi tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie congenitală (hemofilia A şi B, boala von Willebrand) şi hemofilie dobândită.
În cei 12 ani în care CNAS a derulat programul, numărul beneficiarilor a crescut cu peste 50%, astfel că anul trecut erau înscriși în program 900 de pacienți cu hemofilie. În același timp, finanțarea tratamentelor specifice a crescut de peste 15 ori, ajungând la aproape 155 milioane de lei (inclusiv pentru talasemie). Astfel, doar în intervalul ultimilor doi ani, suma utilizată pentru tratamentele specifice hemofiliei s-a dublat, principalul motiv fiind modernizarea protocoalelor terapeutice în anul 2017.
„La nivelul judeţului Harghita – se precizează de către CAS Harghita – programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei se derulează prin două spitale, Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. În anul 2018, în acest program au fost înscriși 10 pacienți, reprezentând o finanțare de 826.476 lei. În ultimii cinci ani, numărul beneficiarilor nu a înregistrat fluctuații majore, dar în același interval finanțarea tratamentelor pentru hemofilie a crescut de aproape trei ori”. (L.C.)