Hotărâri adoptate în cadrul ultimei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 11 octombrie 2024
Home » Societate » Hotărâri adoptate în cadrul ultimei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Miercurea-Ciuc
Hotărâri adoptate în cadrul ultimei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Miercurea-Ciuc

Hotărâri adoptate în cadrul ultimei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Miercurea-Ciuc

  • Peste 1,5 milioane de lei pentru festivalul NyárON
  • Strada pe care se află unitatea militară va purta numele brigăzii
  • Baze sportive şi de recreere date în administrare către CSÍKI SPORT ÉS REKREATIV SRL

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Miercurea-Ciuc, în cadrul căreia au fost adoptate câteva proiecte de hotărâri. Dintre acestea ne oprim asupra câtorva.

Strada „General Virgil Bădulescu”

Una dintre hotărârile adoptate prevede aprobarea denumirii străzii „general Virgil Bădulescu” din municipiul Miercurea-Ciuc.

Este vorba de schimbarea denumirii străzii Harghita, nr. 203 în strada General Virgil Bădulescu, nr. 1.

Este o porţiune de 400 de metri din strada care face legătura între DN 13A şi unitatea militară, unde se află sediul brigăzii.

Prin această schimbare de denumire, populaţia municipiului nu va fi afectată.

În cadrul unei adrese înaintată de către Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” primarului municipiului Miercurea-Ciuc, se arată faptul că „personalitate marcantă în Primul Război Mondial, pe atunci maiorul Virgil Bădulescu, a fost primul comandat al trupelor de vânători de munte, primind drapelul de luptă al unităţii personal de la Regele Ferdinand I, organizând şi conducând în perioada 1916-1918 primul batalion de vânători de munte în luptele de la Cosna, Cireşoaia, Oituz şi Târgu Ocna. Pentru întreaga activitate desfăşurată, acesta a fost decorat cu: Ordinul Mihai Viteazu la 1 septembrie 1917, Legiunea de Onoare a Franţei în 12 martie 1918, Crucea Comemorativă a războiului din 1916-1918 la 1 decembrie 1918, Steaua României în gradul de Ofiţer la 30 noiembrie 1922, Crucea de Război a Cehoslovaciei în 5 mai 1925, Meritul Cultural pentru Sport şi Cercetare la 11 iunie 1929, Medalia «Regele Ferdinand I Întregitorul» la 4 decembrie 1931, Ordinul Spadei şi gradul de comandor acordat de regele Gustav al Suediei în decembrie 1940.

În data de 7 mai 1995, prin Decretul Prezidenţial nr. 87 din 4 mai 1995, Brigăzii 61 Vânători de Munte din Miercurea-Ciuc i s-a acordat denumirea onorifică «General Virgil Bădulescu», în semn de cinstire a celui care a fost comandantul primului batalion de vânători de munte românesc”.

1,6 milioane de lei pentru festivalul „NyárON Szereda”

Tot vineri s-a aprobat valoarea contribuţiei în limita sumei de 1.600.000,00 lei către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” în vederea organizării programului cultural Festivalul „NyárON Szereda” organizat în perioada 15-18 iunie 2023, care va fi achitată din Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Miercurea-Ciuc pentru anul 2023.

Anul trecut, la prima ediţie, ca urmare a faptului că a fost dedicat vorbitorilor de limba maghiară, festivalul a stârnit discuţii în mediul online.

În acest an, festivalul propune o versiune în limba română a paginii de Internet (nyaron.ro/ro), iar printre artiştii veniţi din Ungaria sau cei de naţionalitate maghiară din România, se află şi unul român – Mihai Popoviciu.

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în luna aprilie, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, spunea: „Prin proiectul pe care îl facem dorim să îi ţintim pe acei oameni dornici de festival, de muzică pop-rock, care iubesc mai mult poate zona urbană, ofertele urbane, unde poate să fie o atmosferă suficient de atrăgătoare. În cadrul festivalului vor fi două scene, una în spatele Cetăţii Mikó şi una în spatele patinoarului Vákár Lajos şi un camping special pentru cei care vin la festival, ceea ce este diferit faţă de anul trecut. Testăm un alt format, pentru a defini pe termen lung variantele cele mai atrăgătoare. Anul trecut, în cele patru zile au fost 25.000 de participanţi, anul acesta dorim să atingem cifra de 30.000. Această perioadă nu va însemna numai muzică, va însemna şi programe interactive pentru cei care vor locui practic în cadrul festivalului sau vor vizita locaţiile acestuia de dimineaţa până noaptea târziu. O să fie un camping mai special, mai ţintit nu către teenageri, ci mai degrabă către oamenii care doresc să fie în preajma festivalului, dar să aibă şi condiţii mai speciale”.

Cinci baze sportive şi de recreere date în administrare către CSÍKI SPORT ÉS REKREATIV SRL

Consiliul Local Miercurea-Ciuc a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat delegarea gestiunii prin concesionare directă a serviciului public de administrare a domeniului public şi privat – activitatea de administrare şi exploatare a bazelor sportive şi de agrement în municipiul Miercurea-Ciuc în favoarea CSÍKI SPORT ÉS REKREATIV SRL.

Este vorba de: bazinul de înot polo ,,Csíki Csobbanó”; mofeta de la Harghita-Băi;

sala sporturilor; sala de sport din str. Kós Károly, nr. 1 bis; patinoarul mobil ,,Molnár Lajos”, de pe strada Inimii.

Microbuze electrice pentru şcoli

De asemenea, s-a mai luat decizia ca municipalitatea să aplice la fondurile alocate judeţului Harghita în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin urmare, Consiliul Judeţean Harghita va depune cerere de finanţare pentru achiziţionarea a două autobuze electrice de 8+1 locuri pentru Şcoala Gimnazială „József Attila” şi un autobuz electric de 8+1 locuri, respectiv unul de 16+1 locuri pentru Şcoala Gimnazială „Xantus János”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.