Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fekete Endre (DAJ Harghita), despre Programul pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone: „Am rămas fără pornire!” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Fekete Endre (DAJ Harghita), despre Programul pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone: „Am rămas fără pornire!”
Fekete Endre (DAJ Harghita), despre Programul pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone: „Am rămas fără pornire!”

Fekete Endre (DAJ Harghita), despre Programul pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone: „Am rămas fără pornire!”

Unul dintre cele mai aşteptate programe guvernamentale derulate în sectorul agricol, prin care Ministerul Agriculturii s-a oferit să ajute fermierii să crească porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, este compromis, anul acesta, în Harghita. Nici un procesator nu s-a înscris în program, în judeţ nu există centre de tăiere şi nici abator, iar contradicţiile din norma sanitar-veterinară afectează derularea programului

Părea că programul a început cu dreptul, furnizorii au fost receptivi, iar crescătorii – deosebit de interesaţi. Aşa se face că până în 16 aprilie, data limită pentru înscrierea în program, 22 de furnizori au oferit 519 suine din rasa Mangaliţa, neîndestulătoare pentru numărul mare de persoane interesate (115), care au cerut 1.040 de purcei.

„Din păcate, nu s-a înscris nici un procesator în program, deci am rămas fără pornire. Şi încă ceva, în judeţul Harghita nu avem nici centre de tăiere, nici abator”, a declarat ing. Fekete Endre, şef birou la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Harghita.

Or, fără procesator nu se poate realiza programul, el fiind persoana centrală, care contractează purceii de la furnizori şi îi predă crescătorilor pentru îngrăşare. Tot procesatorul preia de la beneficiari cel puţin jumătate din purceii primiţi cu titlu gratuit, pentru abatorizare şi procesare, fiind obligat să îi ofere crescătorului minimum 1.430 de lei pe porcul livrat (130 kg/cap x 11 lei /kilogram în viu).

„Procesatorii nu sunt mulţumiţi de preţul acesta, chiar deloc. Dacă acum carcasa de porc se vinde cu 8,3 lei/kg, fără cap, fără picioare, preţul stabilit prin contract, de cel puţin 11 lei/kg viu, este prea mare”, a explicat inginerul Fekete.

Angajaţii DAJ Harghita s-au dat peste cap să găsească procesatori şi, dacă nu au dat peste ei în judeţ, au căutat în cele învecinate sau mai îndepărtate. În absenţa centrelor de tăiere şi a abatoarelor, tot procesatorii trebuie să asigure şi transportul porcilor pentru sacrificare, cel mai aproape în Mureş sau în Covasna.

„Am încercat să găsim procesatori şi în Alba, şi în Braşov, dar pentru ei nu este rentabil. Am găsit, de exemplu, la Braşov, la un abator care ar fi interesat, dar ne-au spus că, după 10 capete degeaba vine în Harghita, că el are o maşină pentru 100 de capete. Nu le convine nici preţul şi nici cheltuielile suplimentare cu transportul şi ne-au refuzat”, a mai spus reprezentantul DAJ.

Între timp, a apărut şi Ordinul nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine, emis de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară. Potrivit dispoziţiilor acestuia, persoanele fizice trebuie să îşi înregistreze fermele la direcţiile sanitar-veterinare, chiar şi pe cele mici, cu până la 5 capete la îngrăşat, care nu fac obiectul vreunei activităţi comerciale, carnea acestora fiind destinată exclusiv consumului propriu.

„Noi aşa am considerat, că cine are cod de exploataţie în evidenţa ANSV-SA este de ajuns, dar acum trebuie să se şi înregistreze”, a precizat Fekete Endre.

Dispoziţia cuprinde şi alte prevederi care ridică serioase semne de întrebare. La capitolul „Reguli generale de biosecuritate” se specifică „deţinerea suinelor în spaţii îngrădite” şi „interzicerea creşterii porcilor în regim de semi-libertate”.

„Cum să ţii porci Mangaliţa în spaţii îngrădite, în condiţiile în care este ştiut că această rasă trăieşte în libertate sau în semi-libertate, ce se va întâmpla cu aceşti porci, ce calitate va mai avea carnea lor?”, se întreabă unul dintre beneficiarii programului.

Şi nu sunt singurele dispoziţii contradictorii ale documentului, care iscă nemulţumiri în rândul persoanelor implicate în program şi care, susţin specialiştii, se impune să fie clarificate.

În aceste condiţii, mulţi dintre furnizorii de purcei din Harghita înscrişi în program au declarat că vor să se retragă.

„Nu ştiu dacă din cele 22 de exploataţii înscrise vor mai rămâne măcar 5-6”, a afirmat ing. Fekete Endre. În opinia acestuia, programul pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone „ar fi excelent şi ar merge foarte bine în zona Predeal sau în alte zone turistice, iarna, nu vara”.

Nu vă imaginaţi că Harghita este singurul judeţ unde nu s-au înscris procesatori în programul care încurajează creşterea porcilor Bazna şi Mangaliţa în fermele din România şi unde există furnizori nemulţumiţi. Potrivit statisticilor, în toată ţara s-au înscris numai 25 de procesatori. Poate la anul va fi cu mai mult noroc.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.