Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

DJ 125, doleanţa consiliului judeţean şi a locuitorilor din Ciucul de Sus, nu se poate realiza din fonduri europene mai repede de 1-2 ani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » DJ 125, doleanţa consiliului judeţean şi a locuitorilor din Ciucul de Sus, nu se poate realiza din fonduri europene mai repede de 1-2 ani
DJ 125, doleanţa consiliului judeţean şi a locuitorilor din Ciucul de Sus, nu se poate realiza din fonduri europene mai repede de 1-2 ani

DJ 125, doleanţa consiliului judeţean şi a locuitorilor din Ciucul de Sus, nu se poate realiza din fonduri europene mai repede de 1-2 ani

În cadrul şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională, unde s-a discutat despre drumul judeţean, s-a avizat şi contractul de finanţare aferent proiectului „StartUp HUB Centru”

Cu ocazia şedinţei ordinare a forului decizional al Regiunii Centru, găzduită de Sândominic, s-a adus în discuţie şi problema drumului judeţean 125, cel care face legătura între E 578 şi oraşul Bălan. Astfel, Karda Róbert, primarul comunei Sândominic, spunea că speră să-i poată încuraja pe reprezentanţii consiliului judeţean să depună proiectul pentru reabilitarea drumului, pentru că acesta va fi benefic nu numai pentru Sândominic, ci şi pentru Bălan, pentru Dăneşti, Cârţa şi Tomeşti.

La rândul lui, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, în deschiderea şedinţei, reamintea că judeţul are aproape o mie de kilometri de drumuri judeţene, iar doleanţa instituţiei pe care o conduce este dezvoltarea acestei reţele de infrastructură. El spunea că s-a dorit includerea acestui drum, care deserveşte aproape 25.000 de locuitori, în Programul Operaţional Regional, dar „anul trecut, aşa am înţeles de la domnul vicepreşedinte Barti Tihamér că acest drum nu ar fi prioritar pentru acest program; n-am fost eu la şedinţa respectivă, dar am înţeles că a fost o discuţie că acest drum este paralel cu drumul naţional şi nu este prioritar pentru axa drumurilor judeţene. (…) Asta este rugămintea noastră, a celor din judeţul Harghita, dacă am pierdut ocazia de anul trecut, la următoarea perioadă, când eventual vor fi alocări, să putem depune acest drum judeţean”.

În replică la cele afirmate de preşedintele CJ Harghita, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională, afirma că „pe parcursul acestei perioade bugetare sunt convins că nu se poate, pentru că deja s-a închis această axă”. Însă, continua acesta, „experienţa noastră spune că întotdeauna rămân bani necheltuiţi la câteva axe dintre cele deschise şi atunci se pot realoca (banii rămaşi – n.a.)”.

Astfel, concluziona Tamás Sándor, dacă proiectul pentru reabilitarea DJ 125 este deja făcut, în funcţie de cum se vor cheltui banii pe fiecare axă de finanţare, doar peste 1-2 ani se va putea discuta şi despre finanţarea acestui proiect.

Peste 30 de proiecte finanţate prin POCU la nivelul regiunii

Simion Creţu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, prezent la şedinţa de la Sândominic, afirma că pe ordinea de zi s-a aflat şi un proiect StartUp: „StartUp HUB Centru”. Este un program finanţat de ADR din POR (Programul Operaţional Regional) Capital Uman şi care îi sprijină pe tinerii antreprenori, pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi pe cei care au un loc de muncă, dar intenţionează să demareze o afacere.

Acesta cuprinde două părţi: o parte în care se fac cursuri de pregătire pentru antreprenoriat şi una în care se pot finanţa proiecte de până la 40 de mii de euro.

Referitor la POCU (Program Operaţional Capital Uman – n.a.), Simion Creţu afirma că în Regiunea Centru sunt 33 de astfel programe de finanţare, a căror valoare depăşeşte 100 de milioane de euro.

„Sunt sume consistente, între 1.200 şi 1.400 de beneficiari vor putea primi sume – preciza preşedintele ADR Centru. Pentru demararea unei afaceri este nevoie la început de un capital, de un sprijin pe care majoritatea celor care au anumite cunoştinţe practice pentru a-şi demara o afacere nu-l au deoarece pentru bancă nu sunt un partener, neputând garanta. În aceste condiţii, programul vine în întâmpinarea acestor persoane şi le sprijină ca să-şi demareze o afacere. Condiţiile sunt destul de bune, se finanţează majoritatea codurilor CAEN: avem domeniul IT, domeniul industriei creative şi culturale – care sunt domenii prioritare, care primesc punctaj mai mare la evaluare”.

∗∗∗

Ordinea de zi a şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională, care a avut loc la Sândominic, a cuprins 13 puncte. Printre temele dezbătute s-a aflat raportul de activitate al ADR pe anul 2017 şi raportul execuţiei bugetare pe anul trecut, aprobarea planului de lucru al ADR pentru acest an, dar şi aprobarea bugetului multianual de venituri şi cheltuieli pentru perioada 2018-2020. De asemenea, în cadrul şedinţei au fost şi câteva informări privind aprobarea unui proiect de cooperare interregională sau de implementare la nivelul regiunii a unor proiecte cu finanţare din programele operaţionale.

În aceeaşi şedinţă s-a făcut şi rocada dintre preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru. Conducerea acestuia este asigurată, în pereche, de către două judeţe. După ce anul trecut, preşedinte a fost Tamás Sándor (preşedintele CJ Covasna), iar vicepreşedinte era Daniela Cîmpean (preşedintele CJ Sibiu), acum cei doi au făcut rocadă, urmând ca din 2019 conducerea consiliului să fie preluată de alte două instituţii.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.