Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dor de Concursul Naţional Mihai Eminescu | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Cultură » Dor de Concursul Naţional Mihai Eminescu
Dor de Concursul Naţional <i>Mihai Eminescu</i>

Dor de Concursul Naţional Mihai Eminescu

În mireasma zilelor lui florar, cu două decenii în urmă, pe străzile municipiului Miercurea Ciuc se auzeau, într-un zumzet tineresc, conversaţii în dulcele grai românesc. Erau elevii talentaţi, care schimbau impresii despre oraşul fantastic din toate punctele de vedere, Miercurea Ciuc, calificaţi la etapa zonală a Concursului de Limbă şi Literatură Română Mihai Eminescu.

Judeţul Harghita găzduia pentru prima dată etapele zonală şi naţională ale acestei nobile competiţii de creaţie literară şi artistică în anul aniversar Eminescu – 2000. La etapa zonală au participat o sută cincizeci de tinere talente, reprezentând opt judeţe ale patriei noastre, iar mai târziu au sosit şi lucrările din celelalte patru centre de concurs, antrenând la activitatea de evaluare peste cincizeci de cadre didactice de elită din Comisia Naţională, prozatori, poeţi, critici literari şi autori de manuale. Sălile de concurs ale Colegiului Naţional Octavian Goga au fost primitoare, gazdele întrecându-se în împodobirea lor cu scopul de a crea cele mai îmbietor cadru spiritual închinat marii sărbători a limbii române.

Din suita de manifestări cultural-ştiinţifice şi artistice merită să amintim, vrednică de interes, întâlnirea specialiştilor prezenţi la concurs cu personalităţi marcante ale culturii şi literaturii naţionale, găzduită de Episcopia Covasnei şi Harghitei într-o ambianţă plăcută, unde Î.P.S. Ioan Selejan s-a adresat cu multă evlavie celor prezenţi numindu-i plugarii graiului românesc, apoi a prezentat cu multă dragoste săvârşita pictură monocromă a trapezei …în care s-a încercat îmbinarea celor dumnezeieşti cu cele omeneşti. La schimbul de idei a luat cuvântul dl profesor, senator George Pruteanu, care în alocuţiunea sa a subliniat cele mai importante aspecte ale Proiectului Legii de Protecţie a Limbii Române.

O parte dintre conceptele evidenţiate în cadrul întâlnirii de la Episcopie aveau să fie reflectate în lucrările olimpicilor, care au demonstrat că sunt iniţiaţi în tainele limbii şi literaturii române, capabili de a susţine un examen al competenţei şi un schimb creativ de idei, că arta cuvântului românesc este expresia sufletului, confirmând dictonul latin scriptum vultus animi est (scrisul este expresia sufletului).

Aici, la Miercurea Ciuc, preşedintele Comisiei Naţionale a Concursului de Limbă şi Literatură Română Mihai Eminescu, prozatorul Adrian Costache, în interviul acordat jurnalului harghitean Adevărul Harghitei, afirma: Apreciez că noua modalitate de desfăşurare a Concursului de Limbă şi Literatură Română are calitatea de a oferi diferitelor zone culturale ale ţării posibilitatea de a-şi exprima identitatea culturală şi de a contribui la afirmarea interesului pentru limba şi literatura română.

La reuşita olimpiadei de specialitate şi-au adus contribuţia conducerea instituţiilor locale, cadre didactice, specialişti, presa locală, părinţi şi elevi, sponsori interesaţi ca acest concurs să fie de bun augur în judeţul Harghita, făcând ca una dintre olimpice, elevă în clasa a XII-a, din Slatina, să spună: pot să afirm că organizatorii din Miercurea Ciuc merită felicitări.

La finalul concursului s-au acordat diferite premii în bani şi obiecte, însoţite de autentice lucrări din ceramica de Corund. Şi, pentru prima dată în istoria olimpiadei, judeţul Harghita a înmânat fiecărui olimpic o Diplomă de participare.

Şi pentru că am amintit de talent, originalitate şi creaţie artistică prin valorificarea valenţelor cuvântului românesc şi a frumuseţii limbii române de către tinerii elevi, ducem dorul Concursului Naţional Mihai Eminescu.

Profesor Stelian Busuioc
Prof. dr. György Géza-Árpád

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.