Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În preambulul zilei de 25 octombrieCopiii, dar şi cei mai mari s-au bucurat de o expoziţie a tehnicii militare şi a echipamentului specific Vânătorilor de Munte | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 17 mai 2024
Home » Societate »
În preambulul zilei de 25 octombrie
Copiii, dar şi cei mai mari s-au bucurat de o expoziţie a tehnicii militare şi a echipamentului specific Vânătorilor de Munte
<h5><i>În preambulul zilei de 25 octombrie</i></h5>Copiii, dar şi cei mai mari s-au bucurat de o expoziţie a tehnicii militare şi a echipamentului specific Vânătorilor de Munte

În preambulul zilei de 25 octombrie
Copiii, dar şi cei mai mari s-au bucurat de o expoziţie a tehnicii militare şi a echipamentului specific Vânătorilor de Munte

Astăzi, centrul municipiului Miercurea-Ciuc a fost populat de copii, însoţiţi de educatoare şi profesoare, de părinţi sau bunici, care au putut vedea o parte din tehnica militară, din echipamentul Vânătorilor de Munte, dar şi să încerce funicularul, panoul de căţărare sau rapelul. Activitatea s-a încadrat în cadrul Zilei Armatei României, marcată, în fiecare an, pe 25 octombrie.

Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc, colonelul Nicolae-Gabriel Oros, spunea că, în cadrul expoziţiei tehnicii militare, care a fost găzduită de platoul din faţa Palatului Administrativ, în premieră, locuitorii oraşului au putut vedea un sistem de rachete cu lansare multiplă tip Himars, precum şi sisteme de comunicaţii de tip Falcon pe autostaţie. Nu au lipsit tradiţionalele mijloace blindate, tehnica Poliţiei Militare, care a intrat recent în dotare, autocamioanele de transport sau autovehiculele blindate de tip uşor.

În acelaşi timp, în parcul central, militarii au pregătit standuri cu echipament specific Vânătorilor de Munte. Aici, vizitatorii au fost atraşi de armament, de staţiile de comunicare, de echipamentul de acordare a primului ajutor, de echipamentul de iarnă. De asemenea, cei mici au fost foarte încântaţi de faptul că au putut proba echipamentul militar (vestele şi căştile), dar şi că au avut ocazia de a urca pe panoul de căţărare sau să coboare pe funicular.

Totodată, un moment deosebit a fost şi muzica oferită de fanfara militară.

Col. Nicolae-Gabriel Oros mai spunea că, tot în perioada premergătoare Zilei Armatei României, au fost desfăşurate activităţi de promovare a carierei militare în şcolile şi liceele din localităţile importante din judeţul Harghita. „De asemenea, zilele trecute a avut loc şi Ştafeta Veteranilor, Traseul Galben, care a inclus localităţile Sf. Gheorghe, Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, urmând, la această dată, a se apropia de Carei, locul unde, ştim cu toţii, pe data de 25 octombrie a fost eliberată ultima brazdă de pământ”.

Referindu-se la ziua de mâine, comandatul brigăzii spunea că ceremonia militară şi religioasă, dedicată Zilei Armatei României, va începe la ora 10:30. În cadrul acesteia, alături de militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte, vor participa şi un detaşament de militari francezi din cadrul Grupului de luptă cu prezenţă înaintată dislocat în România. De altfel, prezenţa militarilor francezi în Garnizoana Miercurea-Ciuc a devenit deja o tradiţie şi, pe lângă instrucţia la care participă, ori de câte ori au posibilitatea iau parte şi la ceremoniile militare.

Rugat să transmită un mesaj cu ocazia Zilei Armatei României, col. Nicolae-Gabriel Oros spunea că roagă populaţia municipiului să „participe alături de noi mâine, 25 octombrie, să se bucure alături de noi, pentru că Ziua Armatei României reprezintă un moment deosebit, un moment important în viaţa fiecărui cetăţean al României”. În final, acesta a transmis şi urarea de La mulţi ani, Armatei României!, la mulţi ani, tuturor militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte în activitate, în rezervă şi în retragere.

Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita, preciza că organizarea unor asemenea evenimente este binevenită, pentru că e bine ca cei care îşi doresc să afle câte ceva despre ce înseamnă armata română să aibă această posibilitate. E bine şi pentru ca, prin joacă, prin informaţii obţinute pe nesimţite, copiii să se familiarizeze cu această lume. „Sperăm ca prin aceste acţiuni armata să ajungă un pic mai aproape de cetăţeanul de rând, de noi”, spunea Petres Sándor.

LIVIU C.

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.