Vizitele la Salina Praid, suspendate temporar din cauza unor infiltraţii de apă în subteran | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate » Vizitele la Salina Praid, suspendate temporar din cauza unor infiltraţii de apă în subteran

Vizitele la Salina Praid, suspendate temporar din cauza unor infiltraţii de apă în subteran

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Harghita monitorizează în permanenţă situaţia de la Salina Praid, unde s-au înregistrat infiltraţii şi pătrunderi de apă în subteran.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, Adrian Pănescu, a informat că infiltraţiile provin din pârâul Corund, al cărui debit a crescut în urma precipitaţiilor din ultima perioadă, drept urmare activitatea de producţie şi vizitare a Salinei Praid a fost suspendată temporar de către Salrom – SNS SA. Acesta a precizat că, în urma unei hotărâri adoptate la sfârşitul săptămânii trecute de CJSU Harghita, au fost dispuse măsuri de urgenţă pentru oprirea infiltraţiilor în mină şi pentru punerea în siguranţă a perimetrului minier de suprafaţă, Salina Praid şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureş efectuând ample lucrări de limitare a pătrunderii apei din pârâul Corund în mină.

„Începând cu data de 12 mai, echipe de intervenţie ale salinei şi ale Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş efectuează lucrări pentru dirijarea controlată a debitelor de apă din pârâul Corund, pe întreaga zonă în care s-au produs infiltraţii în subteran. Specialişti ai ABA Mureş monitorizează permanent debitele pârâului Corund, care au crescut în ultima perioada în urma precipitaţiilor. CJSU Harghita este informat zilnic despre stadiul lucrărilor şi evoluţia situaţiei de la faţa locului de către Salina Praid, ABA Mureş”, a mai precizat Adrian Pănescu.

Societatea Naţională a Sării, SALROM, a informat miercuri seara, printr-un comunicat, că activitatea de producţie şi cea de vizitare a Salinei Praid au fost suspendate temporar, măsura fiind luată pentru siguranţa personalului şi a turiştilor, ca urmare a infiltraţiilor provocate de precipitaţiile abundente din ultima perioadă.

„Echipele specializate ale Societăţii Naţionale a Sării depun eforturi susţinute pentru a remedia problema şi a redeschide salina cât mai curând posibil. Până la rezolvarea situaţiei, le recomandăm turiştilor care doreau să viziteze Salina Praid în această perioadă să exploreze celelalte 4 saline ale Salrom: Salina Târgu Ocna – Salt mine Targu Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Ocnele-Mari sau Salina Cacica”, se arată în comunicat. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.