Cea de-a 40-a ediţie a Congresului Europassion va avea loc la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 26 iunie 2024
Home » Timp Liber » Cea de-a 40-a ediţie a Congresului Europassion va avea loc la Şumuleu-Ciuc
Cea de-a 40-a ediţie a Congresului Europassion va avea loc la Şumuleu-Ciuc

Cea de-a 40-a ediţie a Congresului Europassion va avea loc la Şumuleu-Ciuc

Congresul Europassion, eveniment internaţional, va avea loc în perioada de 6-9 iunie la Şumuleu-Ciuc. Evenimentul va celebra spectacolul pasiunii, prin prezentarea pieselor de teatru cu Patimile lui Hristos, o formă de exprimare artistică cu o puternică încărcătură religioasă şi culturală, contribuind la promovarea valorilor creştine şi la consolidarea identităţii locale.

Şumuleu-Ciuc are o istorie îndelungată în prezentarea pieselor de teatru cu Patimile lui Hristos. Această tradiţie datează din anii 1500, când călugării franciscani din Şumuleu-Ciuc au fondat o şcoală pentru a educa fiii nobililor locali. Există documente din secolul al XVII-lea care atestă că elevii, sub îndrumarea preoţilor-profesori, prezentau piese de mister în timpul marilor pelerinaje. După o lungă perioadă de întrerupere din cauza interdicţiilor din era comunistă, tradiţia a fost reînnoită în 1996 cu sprijinul comunităţii Europassion.

Congresul din acest an marchează o etapă importantă în perpetuarea acestei tradiţii vii, aducând în lumina reflectoarelor o formă de artă cu o profundă semnificaţie spirituală şi culturală.

Cu această ocazie, în cadrul unei conferinţe de presă, Consiliul Judeţean Harghita, împreună cu Centrul Cultural Judeţean Harghita, Primăria Miercurea-Ciuc şi Fundaţia Csíksomlyó Passió au prezentat programele ce se vor derula cu ocazia congresului.

„Este o onoare pentru noi să fim gazda acestui eveniment şi cred că viaţa culturală din judeţul Harghita este vie şi merită să fie pusă pe harta europeană. Realizarea acestui eveniment ne arată că mergem în direcţia bună, prin această colaborare aducând beneficii regiunii, crescându-i atractivitatea”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Pe parcursul celor trei zile vor fi organizate diferite programe publice, care promovează cultura şi tradiţiile religioase.

Congresul Europassion îşi deschide porţile cu o ceremonie specială de arborare a drapelului în Piaţa Cetăţii din Miercurea-Ciuc, pe 6 iunie, la ora 20:00.

Vineri, 7 iunie, de la ora 10:00, va avea loc deschiderea oficială a congresului la biserica din Şumuleu-Ciuc, un moment solemn care va include şi decernarea Premiului Pro Urbe.

Ultima zi a congresului, 8 iunie, va fi cea mai intensă din punct de vedere al programului, de la ora 11:00, un spectacol folcloric va încânta publicul la cinematograful din Miercurea-Ciuc.

Între orele 12:00 şi 17:00, Grădina Maria din Şumuleu-Ciuc se va transforma într-un spaţiu al diversităţii, unde vizitatorii se pot bucura de o varietate de evenimente:

  • prezentări de piese cu Patimile lui Hristos, o incursiune în istoria şi semnificaţia acestei tradiţii religioase;
  • expoziţie de artă populară şi muzică populară, care va crea o atmosferă festivă şi vibrantă. Prezentarea Drumului Mariei, desene animate dedicate copiilor, oferind o alternativă distractivă pentru cei mici;
  • prezentarea vieţii Ordinului călugărilor paulini, Sfântul Rozariu pentru pace.

Începând cu ora 17:00, în curtea bisericii din Şumuleu-Ciuc va fi scena unei „piese de mister”, o reprezentare teatrală cu o puternică încărcătură spirituală.

Congresul se va încheia la ora 18:00 cu o slujbă religioasă în biserica franciscană, un moment de gratitudine şi comuniune spirituală.

Svella Adél, reprezentantă a Fundaţiei „Csíksomlyói Passió”, a subliniat că programul urmăreşte prezentarea experienţei religioase, a ospitalităţii locale, a valorilor culturale şi a frumuseţilor regiunii. Evenimentul speră să atragă turişti care vor reveni şi în anii următori.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Sógor Enikő, a subliniat importanţa Congresului Europassion ca simbol al beneficiilor Uniunii Europene. Evenimentul, care reuneşte 31 de grupuri din diverse ţări europene, demonstrează beneficiile deschiderii graniţelor şi a colaborării transfrontaliere.

„Mă bucur că vom avea un eveniment prin care vom putea consolida mulţumirea comunitară care se exprimă de la an la an prin jocul pasiunii. Nu putem evalua valoarea reală a acestui eveniment care reprezintă valorile creştine din comunitate”, a menţionat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc. (Emilia Şerdean)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.