Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, destul de căutate de turişti în sezonul estival | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Timp Liber » Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, destul de căutate de turişti în sezonul estival
Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, destul de căutate de turişti în sezonul estival

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, destul de căutate de turişti în sezonul estival

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice (DS) Harghita, transformate în spaţii de cazare pentru turişti, sunt amplasate în zone deosebit de frumoase din judeţ, în mijlocul naturii, iar în perioada sezonului estival, în special la sfârşit de săptămână, sunt căutate de turişti din întreaga ţară, care doresc să petreacă câteva zile în locuri mai îndepărtate de aglomeraţia din oraşe.

Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că numai la Ocolul Silvic Miercurea-Ciuc nu mai sunt spaţii de cazare. În rest, fiecare din celelalte patru ocoale silvice din cadrul direcţiei – Homorod, Topliţa, Borsec şi Tulgheş – are în administrare cel puţin câte o fostă cabană de vânătoare, care poate fi pusă la dispoziţia turiştilor.

Potrivit sursei citate, una dintre cele mai frecventate cabane este în administrarea Ocolului Silvic Homorod. Este vorba despre fosta cabană de vânătoare folosită de Nicolae Ceauşescu – Ivo – cunoscută de foarte mulţi turişti, păstrată la nivelul acelor ani, rustică, cu piese de recuzită de vânătoare şi cu trofee.

O altă cabană este amplasată pe malul Lacului Roşu, într-o zonă mai izolată şi care este, de asemenea, solicitată de turişti. Aceasta dispune de 6 camere, bucătărie echipată corespunzător şi o cabanieră care poate să le dea sfaturi turiştilor şi să-i ajute pe cei care o închiriază pe perioada sejurului.

Cabane mai sunt şi la ocoalele silvice Topliţa (Hurdugaş), Borsec (Bistricioara) şi Tulgheş (pe lângă cea de pe malul Lacului Roşu, mai este una şi la Tisaşu).

Potrivit directorului DS Harghita, gradul de ocupare nu este foarte mare, dar totuşi în sezonul estival cabanele sunt ocupate în weekend-uri şi nu numai. De asemenea, în perioada sărbătorilor legale sau iarna, în sezonul de schi, gradul de ocupare este ridicat. „Nu mai avem aceeaşi afluenţă de turişti ca în perioada de pandemie, dar una peste alta fostele cabane de vânătoare nici nu stau neocupate perioade mari de timp. Weekend-urile, sărbătorile legale, în perioada de iarnă când oamenii merg la schi (unele dintre cabane sunt destul de aproape de pârtiile de schi din Harghita) cabanele sunt o alternativă pentru oricine îşi doreşte să îşi petreacă câteva zile într-un astfel de loc. De la fiecare cabană există trasee montane sau anumite puncte de atracţii locale, care se pot vizita individual sau în grup de către turişti. În general, judeţul Harghita este foarte bine promovat din punct de vedere turistic şi există pentru fiecare ceva de văzut sau de făcut, nefiind înregistrate prea multe review-uri negative de la cei care au trecut prin zonă”, a declarat ing. Cătălin Mutică.

Cei care doresc să închirieze camere în fostele cabane de vânătoare ale DS Harghita pot lua legătura cu personalul de la direcţia silvică sau direct cu cei de la ocoalele silvice. Totodată, există şi un site în care se operează rezervările, iar celor interesaţi li se va aduce la cunoştinţă perioada în care cabanele sunt libere şi în care pot fi ocupate.

Directorul DS Harghita a precizat că tarifele sunt pe cameră „şi sunt foarte accesibile”, chiar mai mici decât cele practicate în pensiunile din judeţul Harghita. Acesta a precizat că preţurile sunt mai scăzute deoarece nu sunt oferite aceleaşi servicii ca la o pensiune, în sensul că direcţia silvică nu pune la dispoziţia turiştilor masa, ci doar cazarea şi bucătărie echipată cu toate cele necesare pentru ca cei care aleg să închirieze cabanele să poată să-şi gătească singuri.

De regulă, se închiriază câte o cabană întreagă, de către grupuri formate din 2-3 familii, deoarece cele mai multe cabane nu sunt foarte mari, au 3-4-5 camere. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.