Celebrele trupe „Holograf” şi „Republic” vin în Harghita la sărbătoarea celui mai mic oraş din România

0
  • În staţiunea Băile Tuşnad încep astăzi manifestări de marcare a împlinirii a 56 de ani de la obţinerea statutului de oraş turistic

În Băile Tuşnad vor avea loc, începând de astăzi şi până duminică, manifestări de marcare a împlinirii a 56 de ani de la obţinerea statului de oraş turistic, organizatorii pregătind un program bogat pentru oameni de toate vârstele, din care nu vor lipsi concursurile de gătit şi concertele.

Manifestările dedicate „Zilelor oraşului Băile Tuşnad” încep diseară, la ora 21:00, cu o reprezentaţie a trio-ului de comedianţi „Pittyes2es és Gyufa” şi cu un concert cu orchestră, după care DJ Forró va asigura muzica la o discotecă în aer liber care va începe de la ora 22:30.

Deschiderea oficială a „Zilelor oraşului Băile Tuşnad” va avea loc sâmbătă, de la ora 11:00, va fi organizat şi un concurs de gătit, iar pe scena amplasată în aer liber pe terenul de sport din localitate vor urca pe parcursul zilei membrii Ansamblului Orchestral din Sânsimion şi cei ai formaţiilor „Blansch” şi „Republic”.

Duminică, de la ora 11:00, va avea loc o slujbă religioasă la biserica catolică din localitate, iar de la ora 15:00, sub egida păstrării patrimoniului cultural, vor fi susţinute spectacole de către Ansamblul Folcloric de Copii „Gyöngyvirág”, Ansamblul Folcloric „Heveder”, Cora Munteanca şi Ansamblul Folcloric „Speranţa” şi o formaţie de dans popular specific romilor. De la ora 21:00, scena va aparţine celebrei trupe „Holograf”, iar de la ora 22:30 vor susţine un spectacol cei de la „Full Screen” alături de Dombi Sándor. Manifestările dedicate „Zilelor oraşului Băile Tuşnad” se vor încheia cu un inedit spectacol de lasere şi efecte speciale.

Pe parcursul celor trei zile vor avea loc şi diverse programe pentru cei mici, au mai anunţat organizatorii.

Conform unor informaţii făcute publice de Primăria Băile Tuşnad, localitatea devenită ulterior staţiune a fost fondată în jurul anului 1842. Vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a atras atenţia asupra efectului terapeutic al apelor minerale, după care s-au pus bazele unei societăţi în vederea exploatării acestor resurse în anul 1845. În contextul Revoluţiei din anul 1849, staţiunea a fost distrusă; reconstrucţia începând abia în 1852. Despre apele minerale din zonă există dovezi scrise încă din secolul XVIII, fiind menţionată existenţa unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din apropiere. Activitatea balneară s-a desfăşurat încă de la jumătatea secolului XIX. Prima bază de tratament din localitate a fost realizată după proiectele lui Bela Kuklai şi s-a finalizat în anul 1890, sub denumirea de „Ştefania” (mai târziu „Sfânta Ana”). Băile Tuşnad a fost declarat oraş turistic în anul 1968. Cu doar 1.372 de locuitori conform ultimului recensământ, Băile Tuşnad este cel mai mic oraş din România. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *