Miercuri şi joi:ISU Harghita va găzdui etapa zonală a Competiţiei de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate »
Miercuri şi joi:
ISU Harghita va găzdui etapa zonală a Competiţiei de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat
<h5><i>Miercuri şi joi:</i></h5>ISU Harghita va găzdui etapa zonală a Competiţiei de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat

Miercuri şi joi:
ISU Harghita va găzdui etapa zonală a Competiţiei de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita organizează, miercuri şi joi, Concursul Naţional de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat – etapa zonală, care se va desfăşura în municipiul Miercurea-Ciuc, pe strada Obor.

Potrivit unui comunicat de presă remis de ISU Harghita, la Miercurea-Ciuc se va desfăşura a doua fază a competiţiei, în care se vor întrece loturile reprezentative ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Harghita, Mureş, Covasna, Braşov şi Sibiu.

„Pompierii vor avea ocazia să îşi demonstreze cunoştinţele şi abilităţile în acordarea primului ajutor calificat, dar şi deprinderile în ceea ce priveşte descarcerarea şi salvarea vieţii, prin abordarea unor scenarii diferite de accidente, pe parcursul a două probe – Descarcerarea din vehicule şi Acordarea primului ajutor calificat”, se arată în comunicat.

Prima probă – „Descarcerarea din vehicule” – are ca obiective dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte salvarea victimelor rezultate în urma accidentelor rutiere şi identificarea celor mai bune practici/tehnici de descarcerare din vehicule. La această probă participă 6 salvatori: comandantul echipajului, 2 servanţi, 2 paramedici şi o rezervă (paramedic). Evaluatorii vor urmări comanda intervenţiei, siguranţa, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească, folosirea eficientă a echipamentului sau identificarea celor mai bune tehnici de descarcerare.

A doua probă – „Acordarea primului ajutor calificat” – urmăreşte aplicarea şi respectarea întocmai a protocolului cu privire la pacienţii traumatizaţi, precum şi dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor calificat. La această probă, echipa este formată din trei paramedici.

Etapa zonală a Concursului Naţional de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat va începe miercuri, de la ora 09:00, cu festivitatea de deschidere şi prezentarea loturilor inspectoratelor participante, după care de la ora 10:00 şi până la 16:00 se vor desfăşura probele de concurs.

A doua zi a competiţiei va începe la ora 09:00, cu desfăşurarea probelor de concurs, iar de la ora 14:00 va avea loc festivitatea de premiere.

„Competiţia se doreşte a fi o platformă de învăţare şi de testare a deprinderilor, printr-o evaluare strictă, unde participanţii sunt încurajaţi să-şi autoevalueze propriile practici şi tehnici în rezolvarea unor scenarii complexe de accidente rutiere cu victime, dar şi de a identifica şi de a face schimb de bune practici în privinţa strategiilor de reducere a numărului de victime, rezultate în urma accidentelor rutiere”, se precizează în comunicat.

ISU Harghita invită cetăţenii să participe atât la festivitatea de deschidere, cât şi pe timpul desfăşurării probelor de concurs, „să luaţi parte la o competiţie dinamică şi complexă, în care experienţa şi priceperea îşi vor spune cuvântul”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.