Nou semnal de alarmă tras de IPJ Harghita cu privire la noi metode de înşelăciune în mediul online | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Nou semnal de alarmă tras de IPJ Harghita cu privire la noi metode de înşelăciune în mediul online
Nou semnal de alarmă tras de IPJ Harghita cu privire la noi metode de înşelăciune în mediul online

Nou semnal de alarmă tras de IPJ Harghita cu privire la noi metode de înşelăciune în mediul online

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita reiterează importanţa vigilenţei în faţa unor noi metode de înşelăciune online identificate recent, infractorii folosind tehnici sofisticate pentru a obţine date personale şi sume semnificative de bani de la victimele lor.

Biroul de presă al IPJ Harghita a informat, printr-un comunicat, că de regulă persoanele vătămate sunt abordate printr-o aplicaţie gratuită de mesagerie de către indivizi necunoscuţi care utilizează numere internaţionale. Mesajele, scrise în engleză sau română, promit câştiguri rapide online în schimbul îndeplinirii unor sarcini. Victimelor li se solicită apoi să furnizeze date personale, inclusiv numele şi prenumele, vârsta, ocupaţia şi un cod IBAN. Ulterior, victimele primesc clipuri video de pe un site, pe care trebuie să le vizioneze şi să le aprecieze şi să trimită apoi dovada îndeplinirii sarcinilor prin capturi de ecran. După aceasta, persoanele vizate de infractori sunt adăugate într-un grup (pe o aplicaţie ce oferă servicii de mesagerie instantă) pentru sarcini suplimentare, iar ulterior sunt direcţionate către o pagină de Internet falsă. Pentru a accesa sumele afişate, victimele trebuie să plătească comisioane fictive, care sunt de fapt transferuri către conturi ale infractorilor sau achiziţii de criptomonede. În momentul în care victimele realizează că nu vor primi nici profitul promis, nici banii transferaţi, încetează comunicarea cu infractorii. Aceste fapte constituie infracţiuni de înşelăciune şi fals informatic. IPJ Harghita recomandă cetăţenilor să fie extrem de vigilenţi în faţa ofertelor online care par prea bune pentru a fi adevărate şi să evite divulgarea de informaţii personale sau financiare către surse necunoscute, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii IPJ Harghita au tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului fraudelor din mediul online şi în luna aprilie, după ce au fost emise şi anterior în mod constant mesaje de avertizare cu privire la pericolele care se ascund în spatele unor promisiuni de câştiguri semnificative rapide. De la începutul anului şi până la mijlocul lunii aprilie, Serviciul Investigaţii Criminale consemnase peste 30 de cazuri de fraude în mediul online, în domeniul investiţiilor fictive, într-una dintre aceste situaţii fiind înregistrate pagube de peste de 180.000 de euro. „Modul de operare al infractorilor este unul sofisticat şi manipulativ, aceştia folosind renumele unor companii sau persoane publice cunoscute pentru a atrage victimele în capcana lor. Infractorii contactează potenţialele victime prin intermediul mediului online, promiţându-le câştiguri rapide şi cu un randament extrem de mare. Aceştia se folosesc de reclame pe platformele de socializare pentru a promova iluzia câştigurilor uşoare. Victimele sunt apoi îndemnate să descarce aplicaţii de control la distanţă, cum ar fi Any Desk, prin intermediul cărora infractorii preiau controlul asupra datelor bancare şi personale ale acestora”, precizase atunci Biroul de presă al IPJ Harghita. Poliţiştii harghiteni au recomandat în mai multe rânduri cetăţenilor să evite accesarea anunţurilor sau îndemnurilor referitoare la investiţii din partea unor persoane necunoscute, să manifeste vigilenţă şi să fie sceptici în faţa ofertelor care promit câştiguri însemnate şi rapide, să nu instaleze aplicaţii de control la distanţă care permit accesul terţilor la dispozitivele electronice, să verifice întotdeauna autenticitatea datelor prezentate şi să nu comunice informaţii personale sau bancare către persoane necunoscute, iar în cazul în care sunt tentaţi să investească, să verifice întotdeauna legitimitatea brokerului sau platformei pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară sau prin intermediul unor motoare de căutare pe Internet. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.