Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Autovehicule mai puţin poluante pentru transportul elevilor din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Autovehicule mai puţin poluante pentru transportul elevilor din judeţul Harghita
Autovehicule mai puţin poluante pentru transportul elevilor din judeţul Harghita

Autovehicule mai puţin poluante pentru transportul elevilor din judeţul Harghita

  • Biró Barna Botond, vicepreşedintele CJ Harghita: „Interesul judeţelor este foarte mare. Riscul întârzierii depunerii acestui proiect ar fi ca fondurile să se epuizeze, Harghita rămânând fără finanţare”

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a figurat un singur punct: depunerea Cererii de finanţare şi implementarea proiectului „Îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea autovehiculelor mai puţin poluante pentru transportul elevilor din judeţul Harghita”, de către UAT judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita, în parteneriat cu UAT-urile din judeţ, în cadrul Programului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Referatul de aprobare privind încuviinţarea depunerii Cererii de finanţare şi implementarea proiectului iniţiat de către vicepreşedintele Biró Barna Botond, la propunerea Direcţiei generale programe şi proiecte, a primit aviz favorabil atât din partea Comisiei Juridice şi Administraţie publică, cât şi din partea Comisiei pentru Învăţământ, Cultură.

„Ştim că sunt câteva probleme, am fi mai calmi dacă am vedea în mod clar şi fără echivoc regulile în baza cărora depunem proiectul. (…) În judeţele cu număr de elevi între 40.000 şi 60.000 – noi fiind la 51.000 de elevi, putem depune pentru 15 milioane de lei. Problema este că deşi în anunţ apar două categorii de microbuze din care putem alege – M2 (cu 18+1) şi M3 (22+1 locuri), fie electrice, fie hibride, fie pe combustibil, am solicitat oferta de preţ de la cinci dealeri mari, care ne-au spus că ei nu fabrică astfel de microbuze, ceea ce ne pune anumite probleme în stabilirea preţului unitar în baza căruia am putea stabili câte microbuze intră în 15 milioane de lei. Până acum nu am primit niciun răspuns de la Fondul de Mediu, colegii mei încearcă să obţină informaţii precise”, a arătat, între altele, Biró Barna Botond.

Chiar şi aşa, el a recomandat aprobarea proiectului acum, având în vedere că solicitarea din partea judeţelor este foarte mare. Riscul întârzierii depunerii acestui proiect fiind ca fondurile să se epuizeze, Harghita rămânând fără finanţare.

„Vă rog să ţineţi cont că valoarea acestui proiect la nivel naţional este de 300 de milioane de lei şi, cum am calculat noi în baza numărului de elevi, consiliile judeţene ar putea depune proiecte pentru 600 de milioane de lei. De aceea este foarte important să depunem proiectul cât mai repede, nu cumva să se epuizeze fondurile şi să nu mai putem depune proiecte care să câştige finanţare în acest caz. Dacă preţul unitar va fi prea mare, unul dintre microbuze va fi cumpărat din fondurile CJ Harghita”, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Valoarea maximă eligibilă a acestui proiect este de 15.200.000 lei cu TVA, din care valoarea cheltuielilor nerambursabile susţinută de Administraţia Fondului pentru Mediu este de 15.000.000 lei cu TVA, conform prevederilor Ghidului solicitantului, iar contribuţia CJ Harghita de numai 200.000 de lei.

Forul decizional al Consiliului Judeţean şi-a dat consimţământul pentru participarea în cadrul acestui proiect şi pentru depunerea Cererii de finanţare de către UAT judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean, ca Partener 1 (Lider de proiect), în parteneriat cu UAT-urile din judeţ, activităţile şi implementare ale acestuia şi cu modelul ACORDULUI DE PARTENERIAT care va fi încheiat între UAT judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, şi UAT-urile partenere din judeţ.

Resursele financiare necesare cheltuielilor neeligibile cuprinse în bugetul proiectului, în valoare de 200.000 lei cu TVA inclus, respectiv asigurarea şi susţinerea, din surse proprii, a cheltuielilor care nu sunt acoperite prin finanţarea acordată de AFM şi a cheltuielilor neeligibile care pot apărea pe perioada de implementare a proiectului pe anii bugetari 2023-2025 vor fi asigurate de către UAT judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost mandatat să exercite calitatea de Lider de parteneriat, să semneze în numele şi pe seama tuturor partenerilor şi să reprezinte partenerii în relaţia cu Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Şeful administraţiei publice judeţene a fost împuternicit şi cu semnarea actelor necesare Acordului de parteneriat, precum şi a documentelor necesare depunerii cererii de finanţare şi implementarea activităţilor aferente proiectului „Îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea autovehiculelor mai puţin poluante pentru transportul elevilor din judeţul Harghita”.

Vicepreşedintele Bíró Barna Botond a apreciat că prin proiectele depuse spre finanțare prin PNRR privind dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, cel de achiziționare al microbuzelor  verzi pentru elevi, și acest proiect, în cadrul Programului Administrației Fondului pentru Mediu,  Consiliul Județean Harghita realizează cea mai mare dezvoltare de infrastructură școlară din ultimul secol.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.