Apel pentru implicarea Ministerului Mediului în salvarea Lacului Sfânta Ana | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 26 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Apel pentru implicarea Ministerului Mediului în salvarea Lacului Sfânta Ana
Apel pentru implicarea Ministerului Mediului în salvarea Lacului Sfânta Ana

Apel pentru implicarea Ministerului Mediului în salvarea Lacului Sfânta Ana

Consiliul Judeţean Harghita a organizat, miercuri, o conferinţă de presă prin care doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la deteriorarea Lacului Sfânta Ana. Reprezentanţi ai mai multor organizaţii, inclusiv Asociaţia „Pro Szent Anna – Pro Sfânta Ana”, Sistemul de Gospodărire a Apelor Harghita, Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Csomád-Bálványos şi-au exprimat îngrijorările şi au solicitat acţiuni concrete din partea autorităţilor.

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a subliniat că scopul conferinţei este de a atrage atenţia asupra stării alarmante a Lacului Sfânta Ana şi de a sublinia disponibilitatea Consiliului Judeţean de a colabora cu Ministerul Mediului pentru găsirea unor soluţii durabile.

În ultimii ani, calitatea apei Lacului Sf. Ana s-a deteriorat semnificativ, fenomen vizibil şi demonstrat de analizele de laborator. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Csomád-Bálványos, finanţată de Consiliul Judeţean Harghita, a elaborat un raport detaliat despre starea apei Lacului Sfânta Ana, analizând impactul peştilor invazivi asupra calităţii acesteia, cronologia iniţiativelor şi eforturilor consiliului judeţean, precum şi posibile soluţii pentru remedierea problemei.

Jánó Előd, directorul ADI Csomád Bálványos, a prezentat date din raport care arată că prezenţa carasului argintiu, o specie invazivă, este principalul factor al deteriorării calităţii apei lacului în ultimele două decenii. El a menţionat că, legal, gestionarea acestei probleme cade în sarcina Ministerului Mediului, care nu a întreprins nicio acţiune, existând riscul ca lacul să se transforme într-o mlaştină.

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dósa Levente, a explicat că problemele au început în anii ’50, odată cu creşterea turismului pe malul lacului, care a dus la acumularea de materii organice şi proliferarea algelor. De asemenea, introducerea carasului argintiu, cel mai probabil de pescari, a perturbat echilibrul natural al lacului, prin consumarea zooplanctonului, care menţinea apa curată.

„Algele, în esenţă, nu mai au un duşman natural şi lacul nu mai are capacitate de a se regenera de la an la an, de la deceniu la deceniu, şi suntem într-un proces de degradare, de entrofizare (…). În momentul în care masa de alge nu se mai poate autosusţine, face colaps şi se transformă într-o apă putrezită”, a spus Dósa Levente.

El a explicat că lacul, având alimentare doar din precipitaţii şi evacuare prin evapotranspiraţie, este extrem de sensibil la schimbări. Acesta a menţionat că specialiştii Universităţii Sapientia continuă să monitorizeze calitatea apei şi mişcarea peştilor, în aşteptarea unor decizii din partea autorităţilor competente.

***

La iniţiativa Asociaţiei Pro Sfânta Ana şi Consiliului Judeţean Harghita au fost iniţiate mai multe proiecte pentru salvarea lacului. Printre aceste iniţiative s-au numărat finanţarea studiilor ştiinţifice şi organizarea unor întâlniri cu specialişti şi reprezentanţi ai instituţiilor competente. Studiile finanţate de Consiliul Judeţean Harghita au evidenţiat creşterea concentraţiilor de azot şi fosfor şi reproducerea rapidă a algelor, toate acestea fiind legate de prezenţa carasului argintiu. Cercetătorii au propus metode pentru reducerea numărului de peşti invazivi, iar Consiliul Judeţean Harghita a alocat fonduri pentru implementarea acestor tehnici.

În 2020, la iniţiativa Consiliului Judeţean, a avut loc o vizită pe teren, la care au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Pro Sfânta Ana, biologul Demeter László şi reprezentanţi ai ANANP (Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate). În cadrul acestei întâlniri, au fost discutate etapele necesare şi sursele de finanţare pentru salvarea lacului. Între timp, cercetările au continuat, Universitatea Sapientia monitorizând constant calitatea apei şi biologia peştilor. Recent, au fost realizate măsurători complexe ale biomasei de peşte, confirmând că intervenţia este urgentă pentru a preveni degradarea completă a lacului.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.