Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 9 mai 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară
Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară

Consiliul Judeţean Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară

  • Peste patru milioane de lei alocate pentru implementarea proiectelor de dezvoltare ale localităţilor

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita a fost convocată „în regim de urgenţă”, vineri, în principal din două motive: aprobarea depunerii cererii de finanţare şi implementarea proiectului „Construirea unei noi şcoli verzi pentru Şcoala Profesională Specială «Szent Anna» Miercurea-Ciuc”, termenul de transmitere a documentelor cerute prin solicitarea de clarificare fiind 20 octombrie 2023, precum şi pentru aprobarea prelungirii perioadei de implementare a proiectului „Electrificarea gospodăriilor izolate din judeţul Harghita”, în baza acordului Autorităţii de Management. Dar au existat şi alte proiecte importante pe ordinea de zi, între acestea alocarea unor sume din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean, rectificarea bugetului de venituri şi alocarea de fonduri pentru sprijinirea unor investiţii.

Primarul municipiului Gheorgheni a solicitat un sprijin financiar în vederea refacerii pagubelor provocate de incendiul care s-a produs în data de 5 octombrie 2023, la un imobil aflat în proprietatea Parohiei romano-catolice Sf. Nicolae din localitate. Potrivit adresei înaintată de proprietar municipiului Gheorgheni, în urma pârjolului s-au produs pagube în valoare de 175.374 lei. Municipiul Gheorgheni, care nu dispune de sumele necesare refacerii distrugerilor, a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, care a acordat un ajutor financiar în valoare de 75.000 de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia instituţiei pe anul în curs, pentru remedierea pierderilor suferite de Parohia romano-catolică Sf. Nicolae.

Cum primele ninsori şi-au făcut apariţia şi în Harghita, autoritatea deliberativă a administraţiei publice judeţene a aprobat preţurile unitare pentru întreţinerea curentă pe timp de iarnă pe drumurile judeţene în perioada 2023-2024, care vor fi aplicate de societatea Întreţinere Drumuri Harghita.

Peste patru milioane de lei alocate pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare ale localităţilor judeţului

Sfârşitul anului se apropie şi primarii din judeţ se grăbesc să obţină sume pentru finalizarea proiectelor de dezvoltare ale localităţilor din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs.

În urma votului consilierilor judeţeni, comunei Plăieşii de Jos i s-a aprobat alocarea sumei de 500.000 de lei, din cele două milioane de lei solicitate, pentru „Amenajarea unui Centru de echitaţie al Ciucului de Jos la Plăieşii de Jos”, în scopul asigurării posibilităţii practicării sportului ecvestru, organizării de concursuri zonale, naţionale şi internaţionale, iar comunei Dăneşti i s-au repartizat 76.000 de lei pentru „Dezvoltarea infrastructurii educaţionale la Liceul Petőfi Sándor şi reabilitare grajd/schimbare destinaţie în ferma educaţională”. Potrivit Primăriei Dăneşti, necesitatea şi oportunitatea acestei investiţii decurge din procesul de modernizare a infrastructurii învăţământului, precum şi din nevoia de a se asigura o bază modernă şcolară pentru desfăşurarea procesului de învăţământ.

Din acelaşi fond la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, comunei Căpâlniţa i-a fost repartizată suma de 200.000 de lei pentru investiţia „Reabilitarea reţelei de apă potabilă şi extinderea reţelei de canalizare” în localitate, comunei Mărtiniş suma de 100.000 de lei pentru susţinerea înfiinţării unui adăpost/azil pentru animale, comunei Porumbeni i s-a aprobat o alocare în sumă de 200.000 de lei pentru „Dotarea Cantinei Sociale”, comunei Lupeni suma de 300.000 de lei pentru investiţia „Modernizare drumuri de exploataţie agricolă” din localitate, comunei Mugeni i s-au repartizat 200.000 de lei pentru investiţiile „Cheltuieli de proiectare – Consolidare şi reabilitare drum comunal DC18” şi „Cheltuieli de proiectare pentru obiectivul de investiţii Reabilitarea clădirii Căminului Cultural din satul Dobeni, nr. 69”, comunei Satu Mare suma de 60.000 de lei pentru reabilitarea drumurilor de interes local, comunei Corund 200.000 de lei pentru „Modernizarea sistemului de iluminat public”, comunei Dealu 260.000 de lei pentru „Reparaţii la acoperişul şi anvelopa clădirii spaţiilor comerciale în proprietatea comunei”, localităţii Praid suma de 200.000 de lei pentru „Modernizarea unor străzi din localităţile Ocna de Jos şi Ocna de Sus”, comunei Secuieni 80.000 de lei pentru investiţiile „Reparaţii la clădirea grădiniţei din satul Bodogaia” şi „Achiziţionarea echipamentelor de bucătărie în căminul cultural din Eliseni”, oraşului Cristuru Secuiesc 480.000 de lei pentru două investiţii: „Reabilitarea şi dotarea sediului Primăriei” şi pentru „Realizarea unui Skatepark în oraş”, comunei Atid suma de 200.000 de lei pentru „Reabilitarea cabinetului medical” din localitate, comunei Vărşag suma de 100.000 de lei pentru „Achiziţionarea de accesorii de deszăpezire pentru tractor”, comunei Avrămeşti 200.000 de lei pentru „Modernizarea sistemului de iluminat public” şi pentru „Reabilitarea Casei de Cultură în satul Andreeni”, comunei Mereşti 100.000 de lei pentru „Reparaţii pod Mereşti pe Strada Szabók”, comunei Şimoneşti 350.000 de lei pentru patru dezvoltări: „Extinderea, reabilitarea şi modernizarea căminului cultural din satul Cobăteşti”, „Reactualizarea Planului Urbanistic General al comunei Şimoneşti şi Regulamentul Local de Urbanism aferent acestuia”, „Canalizarea localităţilor Rugăneşti, Şimoneşti, Cădaciu Mic, Cădaciu Mare, Cobăteşti şi Mihăileni, etapa I” şi pentru „Amenajare teren multisport în comuna Şimoneşti (satele Şimoneşti şi Rugănesti)”.

Comunei Zetea i s-a aprobat o alocare de 100.000 de lei pentru „Achiziţionarea unui teren în satul Zetea, pentru realizarea obiectivului „Construire creşă medie în comuna Zetea, judeţul Harghita”, având în vedere că în localitate nu există o astfel de instituţie care să asigure cadrul instituţional pentru copii între vârstele de 1 şi 3 ani, care să garanteze siguranţa şi sănătatea copiilor.

Din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean a primit o finanţare de 170.000 de lei şi comuna Sâncrăieni, pentru „Reparare casă etnografică” în curtea Şcolii Vitos Mózes din localitate. Casa tradiţională ţărănească va fi amenajată ca şi casă etnografică pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor locale şi va fi dedicată în special pentru scopuri educaţionale.

Ultimele două comune cărora le-au fost repartizate sume din cote de 6% din impozitul pe venit sunt Mădăraş – care va primi suma de 75.000 de lei pentru amplasarea centralei termice la Şcoala Gimnazială Kiss Ferenc şi comuna Ciucsângeorgiu – 125.000 de lei pentru reparaţii teren de sport la Şcoala Gál Sándor.

Agenţia de Dezvoltare Judeţeană (ADJ) Harghita a solicitat suplimentarea spaţiului pe care îl are în folosinţă la sediul Palatului Administrativ, precizând că se pregăteşte pentru obţinerea unei acreditări în scopul organizării unor cursuri de formare profesională, una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească instituţia fiind dovada posesiei spaţiului adecvat pentru organizarea prelegerilor pentru 30 de persoane. Pentru sprijinirea şi rezolvarea acestei solicitări, Consiliul Judeţean a aprobat suplimentarea spaţiului pe care deja îl are în folosinţă ADJ Harghita cu alte două camere (19-20) aflate la parterul clădirii.

Vicepreşedintele Bíró Barna Botond a fost mandatat de forul deliberativ al Consiliului Judeţean să aprobe majorarea nivelului cotizaţiei judeţului plătibilă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita” cu suma de 250.000 lei. În context, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita şi-a însuşit şi cotizaţia judeţului plătibilă către Asociaţia Microregională Pogány-Havas pe anul 2023, pe care a majorat-o la suma de 65.000 lei.

Între altele, în cadrul şedinţei a fost aprobat Protocolul de colaborare dintre Consiliul judeţean Harghita cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita în scopul eficientizării activităţii de combatere a consumului de substanţe psihoactive, urmând ca la următoarea şedinţă să fie aprobată şi achiziţia de dispozitive de tip DrugTest.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.