Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sportivi cu dizabilităţi fizice, într-un stagiu de pregătire la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » (Inter)Național » Sportivi cu dizabilităţi fizice, într-un stagiu de pregătire la Miercurea-Ciuc
Sportivi cu dizabilităţi fizice, într-un stagiu de pregătire la Miercurea-Ciuc

Sportivi cu dizabilităţi fizice, într-un stagiu de pregătire la Miercurea-Ciuc

Cu experienţă sau aflaţi la început de drum în lumea sportului, trei snowboarderi, persoane cu handicap, au fost, săptămâna trecută, la Miercurea-Ciuc într-o tabără care a avut rolul de a realiza o evaluare şi de a-i pregăti pentru competiţiile următoare.

Dacă despre Mihăiţă Papară putem spune că este un veteran al acestui sport, Maya Păduraru (15 ani) şi Sebastian Davidescu (16 ani) încă nu au debutat în competiţii. Astfel, tabăra a fost organizată mai mult pentru cei doi adolescenţi. Cei trei au fost însoţiţi de antrenorul lor, Andrei Şubran. Aceştia s-au antrenat la centrul RideMore, realizat de Kinda Geza, cel mai cunoscut snowboarder de la noi.

Mihăiţă Papară este harghitean, născut în Gheorgheni, în 1980. În 2005, după un accident rutier, şi-a pierdut piciorul stâng, mai sus de genunchi. De snowboard s-a apucat în 2012, iar între timp a avut şi două participări la Jocurile Paralimpice de Iarnă.

Dar cu povestea lui vom reveni în unul din numerele viitoare ale ziarului nostru.

Maya Păduraru este din Iaşi. Are amputaţie de gambă, suferită în urma unui cancer osos. Maya ne spunea că face snowboard din anul 2019, când a fost la o întâlnire la Sinaia, unde a avut loc un eveniment de popularizare a acestui sport. Însă, deşi poate părea ciudat, gustul pentru snowboard l-a prins în Dubai, unde a fost organizată o tabără.

Despre experienţa din Miercurea-Ciuc, Maya spunea că a fost foarte frumos, dar şi solicitant. „Nu am mai fost la acest gen de antrenament. Am învăţat foarte multe lucruri noi despre mine, mi-am întărit puţin musculatura şi mi-am dat seama la ce trebuie să lucrez”.

Despre planurile ei de viitor în sport zicea că i-ar plăcea să devină cât mai bună şi să participe la cât mai multe competiţii, luând totul treptat, cu timpul.

Sebastian Davidescu este din Constanţa, iar la 16 ani practică două sporturi, în funcţie de anotimp: vara skijet pe mare, iarna snowboard. Spunea că antrenamentele de aici au fost destul de interesante, făcând prea puţine de acest gen. Zicea că i-a plăcut pentru că a învăţat scheme noi, au sărit pe trambuline, s-au dat pe rampele din skate park.

Dacă e foarte greu să ajungă la Mondialele de skijet, Sebastian îşi doreşte ca la snowboard să obţină în viitor un rezultat bun, de ce nu, chiar o medalie mondială.

Despre stagiul de pregătire din Miercurea-Ciuc, Mihăiţă Papară, care ajută şi federaţia de specialitate, spunea că pe parcursul zilelor a văzut un progres foarte mare. În prima zi au intrat temători, timoraţi, cu reticenţe şi pe trambulină, şi pe skateboard, şi pe placă, în centrul de la RideMore. În a patra zi, în schimb, făceau deja salt mortal în faţă, salt mortal în spate, air time (timp petrecut în aer), executau sărituri de la 2 metri în saltele şi, spunea Mihăiţă Papară, „nu se mai dădeau duşi”.

Despre centrul RideMore, Mihăiţă Papară spunea că este un ajutor foarte mare pentru ei, deoarece a fost construit cu intenţia de a pregăti sportivi. „Kinda Geza, care este coordonatorul şi responsabilul de acest centru, ne-a făcut preţ special pentru echipă. Ne-a zis că oricând avem intrare la el şi avem înţelegerea şi sprijinul lor. Geza a fost deschis de la bun început, din 2015, când l-am cunoscut, faţă de sport şi faţă de eforturile mele. A venit şi a stat cu noi şi ne-a arătat. Săptămâna asta a fost zilnic în sală şi ori ne-a ajutat el, ori ne-a ajutat Zoltán. Chiar contează sfaturile cuiva care se pricepe şi care face lucrul acesta zilnic”, spunea Mihăiţă Papară.

De la stânga la dreapta: Mihăiță Papară, Maya Păduraru, Andrei Șubran

Andrei Şubran, antrenorul celor 3, spunea despre ei că îi vede „foarte determinaţi, ceea ce mă bucură şi pe mine şi atunci am un impuls mai mare să-i pregătesc în domeniul acesta”.

„În acelaşi timp, colaborez cu alţi antrenori, foşti colegi de ai mei sau foşti sportivi cu care mă pot consulta să aducem rezultate cât mai bune. Şi ei s-au oferit să ajute, ceea ce consider că e un lucru foarte bun în sportul acesta, important e să fim o comunitate, să creştem treaba asta şi să avem rezultate cât mai bune şi pe plan naţional şi pe plan internaţional. Dar mai departe depinde şi de ei”, spunea Andrei Şubran.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.