2.287 de absolvenţi de liceu din judeţul Harghita s-au înscris la examenul de Bacalaureat | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 26 iunie 2024
Home » Învățământ » 2.287 de absolvenţi de liceu din judeţul Harghita s-au înscris la examenul de Bacalaureat
2.287 de absolvenţi de liceu din judeţul Harghita s-au înscris la examenul de Bacalaureat

2.287 de absolvenţi de liceu din judeţul Harghita s-au înscris la examenul de Bacalaureat

Un număr de 2.287 de absolvenţi de liceu din judeţul Harghita s-au înscris la examenul maturităţii, sesiunea iunie-iulie, care a început luni cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi care se va desfăşura până miercuri. La această probă s-au înscris 1.953 de candidaţi. Trebuie precizat că aceste competenţe pot fi şi echivalate.

În perioada 19-20 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, la care s-au înscris 1.489 de candidaţi.

Examenul va continua cu evaluarea competenţelor digitale, între 19 şi 21 iunie, la care şi-au anunţat prezenţa 1.314 de elevi. Următoarea probă se va desfăşura în perioada 25-27 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, la care s-au înscris 1.626 de absolvenţi.

Probele scrise vor începe luni, 1 iulie, cu Limba şi literatura română, la care şi-au anunţat intenţia de a participa 2.224 de candidaţi.

La proba obligatorie a profilului, programată marţi, 2 iulie, s-au înscris 2.026 de elevi, iar la proba la alegere a profilului şi specializării, care va avea loc joi, 4 iulie, 2.016 de absolvenţi. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura vineri, 5 iulie, din judeţ înscriindu-se 1.502 elevi.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

„Astăzi a început examenul de Bacalaureat. În această săptămână se desfăşoară probele de competenţe lingvistice, digitale şi urmează ca în prima săptămână a lunii iulie să avem probele scrise la Bacalaureat în sesiunea de vară. Examenul se desfăşoară în conformitate cu legislaţia în vigoare. Aşa cum ştiţi, deja de la simulări s-a anunţat faptul că toate examenele de Evaluare Naţională, Bacalaureat, Titularizare şi Definitivat se vor corecta prin scanarea lucrărilor şi încărcarea pe platformă cu respectarea tuturor condiţiilor de anonimizare şi în aceste condiţii există o flexibilitate prin această digitalizare în sensul că nu mai sunt plimbate lucrările de la centrele de examen la centrul zonal, unde se strângeau lucrările, şi nici nu mai sunt transportate în diferite judeţe. Automat platforma repartizează lucrările la doi corectori, iar dacă diferenţa între cele două note este mai mare atunci este repartizată la alţi doi corectori. În condiţiile în care şi atunci este o diferenţă între ele, se elimină cea mai mică şi cea mai mare şi rămân cele două note din mijloc. Asta presupune în primul rând o evaluare cât mai corectă a lucrărilor şi pe de altă parte este exclusă această posibilitate de suspiciune a fraudării prin ideea că au folosit nu ştiu ce semne particulare sau lucruri de genul acesta. Ne dorim ca acest examen să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia, cu toate rigorile şi le dorim tuturor candidaţilor mult succes. Le mulţumim instituţiilor publice cu care colaborăm, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, care asigură atât partea de sănătate, cât şi partea de siguranţă în proximitatea unităţilor de învăţământ. La fel vreau să mulţumim colegilor noştri asistenţi din sală, membrii care fac parte din comisie, dar şi evaluatorilor care şi-au exprimat disponibilitatea de a putea să participe la acest examen de Bacalaureat”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, prof. Cristinel Glodeanu.

***

La nivel naţional, potrivit datelor înregistrate şi furnizate de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate), a informat printr-un comunicat Ministerul Educaţiei.

„Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situaţiile în care această condiţie nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene (aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).

În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen”, se arată în documentul citat.

Conform sursei citate, probele sunt monitorizate audio-video şi nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.