Dispozitive pentru procesarea testelor antidrog achiziţionate de Consiliul Judeţean şi predate IPJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Dispozitive pentru procesarea testelor antidrog achiziţionate de Consiliul Judeţean şi predate IPJ Harghita
Dispozitive pentru procesarea testelor antidrog achiziţionate de Consiliul Judeţean şi predate IPJ Harghita

Dispozitive pentru procesarea testelor antidrog achiziţionate de Consiliul Judeţean şi predate IPJ Harghita

Consiliul Judeţean a achiziţionat opt dispozitive pentru procesarea testelor antidrog în vederea dotării Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita cu astfel de aparate. Cu aceste opt drug teste, practic, numărul unor astfel de aparate aflate în dotarea IPJ Harghita s-a dublat, ajungând la 16.

Trei dintre aceste dispozitive au fost predate conducerii IPJ Harghita ieri, de preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, în prezenţa membrilor Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).

Cu această ocazie, Borboly Csaba a arătat că, dacă nu ar fi prezent şi în Harghita fenomenul consumului de droguri, atunci nu ar fi fost necesară achiziţia dispozitivelor pentru procesarea testelor antidrog. „Dar dacă avem acest fenomen şi trebuie să-l combatem, trebuie să fim lângă forţele de ordine care au atribuţii în acest sens şi poate să facem cât mai mult pentru a reuşi depistarea şi sancţionarea şi cumva într-un fel să reuşim să combatem acest fenomen negativ. (…) Încercăm să facem eforturi comune ca cetăţenii judeţului Harghita, copiii noştri să fie într-o siguranţă cât mai sporită”, a spus preşedintele CJ Harghita.

În intervenţia sa, inspectorul şef al IPJ Harghita, comisar şef de poliţie Mircea-Ştefan Iordan, a mulţumit Consiliului Judeţean, preşedintelui forului şi Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică Harghita „pentru implicare şi pentru achiziţia acestor aparate atât de utile în prevenirea şi combaterea consumului de droguri”.

Acesta a amintit că, după evenimentul tragic de la 2 Mai, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române a achiziţionat şi a dotat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita cu opt astfel de aparate. „Astfel că la acest moment IPJ Harghita foloseşte 8 aparate drug test. Bineînţeles, sunt bine-venite aceste încă opt aparate drug test pentru a uşura şi pentru a putea combate mai eficient acest fenomen. După cum ştiţi, fiecare testare costă un chit 100 de lei, iar expertizele de laborator 1.500 până în 2.000 de lei, în funcţie de probele şi rezultatele care se solicită. (…) Tot sprijinul este pentru ca poliţiştii să facă treaba, însă, de fapt, sprijinul vine către cetăţean pentru a-i putea elimina pe cei care conduc în trafic fără permis de conducere, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, astfel încât aceştia (…) să suporte consecinţele legii, respectiv condamnare cu executare”, a spus comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan.

Şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Harghita, comisar şef de poliţie Nicolae Nica, a subliniat că prin această iniţiativă „s-a dublat capacitatea operaţională pe acest segment de testare”. „Vom vedea pe viitor care vor fi rezultatele. Nu ar trebui să ne aşteptăm neapărat la rezultate palpabile sau poate că aşa e şi mai bine, ci la lipsa lor, căci rolul lor va fi, în prima fază, clar de prevenţie. Dacă şi mediatizarea va fi pe măsură, se va afla că avem 16 aparate faţă de opt şi cred că lumea va fi mai prudentă. Ne ajută cumva complementar şi legislaţia, care s-a modificat. Aţi auzit probabil toţi de Legea Anastasia care conduce direct la închisoare cu executare pentru cei care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor stupefiante şi produc accidente rutiere. Deci, într-un final, aşa cum s-a spus, efectul cu siguranţă va exista, va fi benefic şi mulţumim iniţiativei şi mulţumim celor care au avut-o şi au finalizat-o”, a arătat comisarul şef de poliţie Nicolae Nica.

Subprefectul judeţului Harghita, Marius Ţepeluş, a punctat că această iniţiativă este cea mai mare realizare a ATOP. „Cu toată bucuria pot spune că este, de departe, cea mai mare realizare a acestei structuri teritoriale de ordine publică. De mult încercăm să realizăm acest demers şi nu am decât să mulţumesc colegilor din Consiliul Judeţean că, iată, am ajuns la o finalitate pe care ne-o dorim de mult. Am luat exemplul de la alte judeţe – şi acolo s-a implementat acest proiect şi, aşa după cum bine ştiţi, consumul de droguri cunoaşte o dinamică tot mai mare”, a spus Marius Ţepeluş.

La rândul său, consilierul judeţean Teodor Dobrean, care este şi membru al ATOP Harghita, şi-a exprimat bucuria că CJ Harghita a înţeles „nevoia pe care am ridicat-o datorită tuturor problemelor care s-au întâmplat de-a lungul timpului”. „Judeţul Harghita este un judeţ family friendly şi ne dorim ca un judeţ, precum Harghita, să fie un judeţ sigur atât pentru familiile noastre, cât şi pentru cetăţenii care ne calcă pragul în calitate de vizitatori sau turişti, pentru că, cu siguranţă, acest mod de a ne arăta interesul pentru siguranţa lor nu face altceva decât să ne dea şi nouă o doză de încredere în ceea ce priveşte siguranţa pe şosele sau chiar în instituţiile şcolare. De-a lungul timpului, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, împreună cu instituţiile de forţă, precum IPJ Harghita, dar şi împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi cu alte ONG-uri, a încercat, prin toate modurile, să facă o conştientizare asupra efectului nociv al consumului de substanţe psihoactive, dar, totodată, prin achiziţia de astăzi şi prin predarea în utilizarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a acestor drug teste, cu siguranţă vor avea un efect serios şi asupra combaterii şi sancţionării acestui tip de atitudine din partea celor care consumă acest gen de substanţe”, a spus Teodor Dobrean.

Dispozitivele drug test, marca Dräger 5000, care au costat 168.332 lei cu TVA, pot detecta 8 tipuri diferite de substanţe. Printre cele mai frecvente substanţe depistate sunt cannabisul şi amfetaminele. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.