De peste două decenii – odată cu adoptarea Legii nr. 96 din 1998, Legea Drapelului Național –, data de 26 iunie coincide cu Ziua Drapelului Național. Tricolorul a fost decretat, pentru prima dată ca simbol național, de către Guvernul Revoluționar provizoriu din Țara Românească la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate și Frăție”.
Evenimente dedicate Zilei Drapelului Național au fost organizate în mai multe localități din județul Harghita.
La Miercurea-Ciuc, după ce a fost sfințit în catedrala episcopală, Drapelul a fost adus în piața din fața Monumentului Ostașului Necunoscut, locul desfășurării manifestării. După sosirea oficialităților, Marius Țepeluș, subprefectul județului, a dat citire mesajului premierului României. A adresat și câteva cuvinte cu ocazia Zilei Drapelului Național.
„Pentru ca mesajul meu să nu pară doar încă un discurs dedicat Zilei Drapelului Național, devenită un fel de cursă a cuvintelor frumoase despre roșu, galben și albastru la catarg, am ales să vă invit la o reflecție sinceră și de suflet: Când ați mai avut dumneavoastră sentimente atât de profunde și de înălțătoare decât în zilele acestea când suntem martorii, poate la cea mai mare dovadă de patriotism și a unei stări de bine a națiunii noastre, când zeci de mii de români intonează imnul României și abundă stadioanele cu drapelele noastre tricolore, încurajând echipa națională de fotbal a României, așa cum demult nu s-a mai întâmplat?”.
„Oare – continua subprefectul județului – de ce altă dovadă avem nevoie pentru a înțelege că Drapelul României este un străvechi simbol care mereu va uni trecutul cu viitorul, copiii de azi și cei ce se vor naște mâine de eroii si martirii care au clădit Independența Națională și România Mare?
Oare de ce altă dovadă avem nevoie pentru a înțelege că încăpem toți sub Tricolor, indiferent de limba pe care o vorbim, de etnia în care ne-am născut, atâta vreme cât respectul se manifestă printr-o atitudine corectă unul față de celălalt? Cu atât mai mult cu cât în județul Harghita avem o mare diversitate de culturi și tradiții, ceea ce ne face și mai speciali. Tricolorul ne poate uni dincolo de diferențele etnice sau culturale și ne amintește că, indiferent de originea noastră, suntem cu toții parte a aceleiași națiuni”.
Apoi, Drapelul a fost dus la catarg și a fost înălțat, dar nu înainte ca oficialități – subprefectul Marius Țepeluș și locțiitorul comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” colonelul Viliam Pastor –, să-l sărute.
Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Național din Miercurea-Ciuc, la care au asistat și mulți copii, s-a încheiat cu defilarea Gărzii Onoare.