Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zeci de milioane de euro pentru Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Zeci de milioane de euro pentru Harghita
Zeci de milioane de euro pentru Harghita

Zeci de milioane de euro pentru Harghita

  • A început campania de primire a cererilor pentru subvenţii de la UE acordate fermierilor pentru terenuri şi animale

Aproximativ 26.000 de fermieri din judeţ sunt aşteptaţi să depună cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru acordarea de subvenţii de la Uniunea Europeană, pentru suprafeţele de teren şi pentru animale, campania de primire a solicitărilor derulându-se până la mijlocul lunii mai. Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că această campanie a fost demarată în data de 1 martie şi este de aşteptat să fie preluate în jur de 600-700 de cereri pe zi din partea fermierilor. Acesta a precizat că solicitările se depun în format electronic, adică toate datele trebuie introduse într-un sistem informatic, apoi cererea este tipărită şi trebuie semnată personal de către fermier.

Haschi András a spus că fermierii beneficiază de sprijin pe plan local, existând o colaborare strânsă între APIA şi autorităţile din localităţile judeţului încă din anul 2007. Potrivit afirmaţiilor sale, fermierul care doreşte să solicite subvenţia nu trebuie să se prezinte din start la Agenţie, ci primeşte ajutor din partea reprezentanţilor unei echipe din comuna în care locuieşte, care practic îi completează cererea de la A la Z, după care persoana respectivă depune documentul semnat la APIA pentru a fi înregistrat.

„Considerăm că acest ajutor este absolut necesar, pentru că sunt oameni în vârstă care nu se pricep la calculatoare. Pot să spun că majoritatea fermierilor, adică din cei 26.000 de mii, pe puţin 20.000, sunt oameni care aproape au trecut de 50 de ani. Nu se pricep la toată tehnologia asta. Noi considerăm că pentru faptul că el nu se pricepe la tehnologia aceasta nu trebuie neapărat pus la zid, să nu primească subvenţie, deci omul trebuie ajutat. Sistemul acesta funcţionează aproape perfect de 15 ani, există şi în alte judeţe modalitatea aceasta de lucru, dar nu în proporţie de 100 la sută aşa cum este la noi”, a adăugat Haschi András.

Directorul APIA Harghita a menţionat că fermierii se prezintă la echipele respective pe baza unor programări, pe care este important să le respecte, ei fiind informaţi pe plan local prin diverse mijloace în legătură cu acest lucru, iar oamenii s-au obişnuit deja cu acest sistem în ultimii ani.

În altă ordine de idei, Haschi András a afirmat că pandemia de coronavirus care durează deja de doi ani a adus şi anumite avantaje, mai ales că înainte de aceasta reprezentanţii APIA nici nu îşi puteau închipui că poate fi primită o copie după cartea de identitate, de pildă, prin intermediul aplicaţiei WhatsApp, dar autorităţile centrale şi-au dat seama că este bine să se folosească o tehnologie care se află la îndemână. Totuşi, completarea unei cereri în format electronic este un lucru mult mai complex, iar unii dintre fermieri nu se pot descurca în această privinţă, dar folosirea telefonului, a Internetului şi a aplicaţiilor pentru clarificarea a foarte multe aspecte reprezintă un important pas înainte.

Haschi András a mai spus că este de aşteptat ca în judeţul Harghita să ajungă, în urma depunerii cererilor de către fermieri, o sumă totală de aproximativ 70 de milioane de euro, iar banii vor începe să intre în conturile fermierilor harghiteni din data de 1 decembrie.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic; măsurile de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic. Conform prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii aferente Campaniei 2022, are obligaţia să respecte normele de eco-condiţionalitate, care cuprind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei), a informat APIA.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.