Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiect naţional de 63 de milioane de euro pentru managementul resurselor de apă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Proiect naţional de 63 de milioane de euro pentru managementul resurselor de apă
Proiect naţional de 63 de milioane de euro pentru managementul resurselor de apă

Proiect naţional de 63 de milioane de euro pentru managementul resurselor de apă

În judeţul nostru sunt incluse staţii automatizate de măsurare a precipitaţiilor şi acumularea Frumoasa

 

Administraţia Naţională „Apele Române” (AN „AR”) implementează proiectul „WATMAN – Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, al cărui valoare se va ridica la peste 60 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă emis de AN „AR”, prin acest proiect se vor pune bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situaţiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă şi ape mari, poluări sau accidente la sistemul de gospodărire a apelor) în caz de dezastre, elaborată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Valoarea proiectului este de 63 de milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar 15% va fi co-finanţarea bugetului de stat.

Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele şi dotările vor fi instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul ţării, în toate cele 11 bazine hidrografice: Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Siret, Prut-Bârlad şi Dobrogea-Litoral.

Principalele resurse de apă din judeţul Harghita fac parte din Bazinele Hidrografice Olt, Mureş şi Siret. Dacă în ultimul bazin hidrografic cea mai importantă scurgere de apă este Bistricioara, în celelalte două sunt incluse aproape toate râurile (care se varsă în Olt şi Mureş) şi acumulările de apă. Din acest motiv am dorit să vedem ce lucrări se vor efectua în cadrul acestui program pe teritoriul judeţului Harghita.

Referindu-se la zona hidrografică a judeţului ce ţine de Administraţia Bazinală Olt, ing. şef SGA Miercurea-Ciuc, Darvas János, spunea că proiectul este în faza de documentare şi proiectare.

„Practic, sunt două componente: una pentru siguranţa barajelor şi cealaltă componentă pentru staţii de măsurare.

În ceea ce priveşte siguranţa barajelor, sunt cele două acumulări: Mesteacănul-Bălan şi Frumoasa. Acestea cuprind parametrii pe care îi urmărim la exploatarea barajelor: nivelul apei în lac; debitele afluenţilor; la Frumoasa, debitele care sunt livrate către oraş etc.

La staţiile pluviometrice sunt urmărite precipitaţiile la anumite puncte. Aparatura cuprinde pluviometre automate, care măsoară atât precipitaţiile lichide, cât şi cele solide; cele solide sunt transformate în precipitaţii lichide, iar toate datele sunt automatizate”, spunea ing. Darvas János.

Acesta ne-a mai spus că deocamdată s-au făcut verificări pe teren, măsurători topo şi urmează ca proiectele să fie finalizate, după care, probabil, se vor face licitaţiile.

Potrivit Administraţiei Bazinale Olt, în judeţul Harghita vor fi implementate 8 staţii automatizate, din care: 4 staţii automatizate cu senzori pentru măsurarea precipitaţiilor lichide şi solide la Miercurea-Ciuc, Căpâlniţa, Ciucsângeorgiu şi Plăieşii de Jos; o staţie pentru mărirea gradului de siguranţă la barajul Frumoasa; o staţie pentru măsurarea debitelor derivaţiilor la aducţiunea Frumoasa; două staţii automatizate pentru posturile hidrometrice pe afluenţi în localitatea Frumoasa.

Din păcate, pentru zona hidrografică a judeţului care aparţine de Bazinul Hidrografic Mureş nu avem informaţii, deoarece solicitarea noastră privind oferirea de informaţii în acest sens a fost ignorată.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.