Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pentru pagubele provocate de secetă: Pe lista judeţelor afectate va figura şi Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Pentru pagubele provocate de secetă: Pe lista judeţelor afectate va figura şi Harghita
Pentru pagubele provocate de secetă: Pe lista judeţelor afectate va figura şi Harghita

Pentru pagubele provocate de secetă: Pe lista judeţelor afectate va figura şi Harghita

Dacă în anul trecut au fost alocate pentru fermierii trăitori pe aceste meleaguri fonduri minimis care să acopere o parte din cheltuielile provocate de inundaţii şi grindină – 263.000 lei, în principal pentru cei din localităţile Cozmeni, Casin şi parţial Feliceni, în acest an situaţia va reflecta preponderent pagubele produse de secetă, de dimensiunea lor, arăta într-o întâlnire informală cu presa ing. Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură (DA) Harghita, fiind interesat şi Guvernul. Şi asta întrucât, pe baza unor argumente fundamentate se vor întreprinde demersurile ce se impun întru solicitarea şi primirea de fonduri minimis de la Bruxelles, cu care să fie despăgubiţi producătorii agricoli.

De ştiut e faptul că, spre deosebire de anii anteriori, la noi seceta s-a instalat ca la ea acasă numai din 26 iunie, moment din care nu a mai plouat deloc, cu excepţiile mai recente care întăresc regula, în condiţiile în care şi până atunci cantităţile de apă ajunse în sol au fost aproape nesemnificative: 7 litri/mp în zona Ciucului, 9,6 în cea a Odorheiului Secuiesc şi puţin mai mult în zona Gheorgheniului. O zonă în care, potrivit datelor furnizate de Staţia meteo de la Joseni, într-o comună a plouat bine, într-alta pe jumătate şi în alta deloc sau a stropit doar pe ici pe colo, făcându-i pe oameni să se gândească ceva mai mult la relaţia lor cu Dumnezeu.

Şi cum în această problemă s-a implicat şi Prefectura, căreia i s-a solicitat de la nivel central să facă o primă evaluare privind pagubele la zi, ea având de aici încolo un caracter permanent pentru actualizare, după o discuţie cu reprezentanţii DA Harghita s-a căzut de comun acord asupra informării în scris a primăriilor, ale căror Comitete locale pentru Situaţii de Urgenţă vor trebui să întocmească un prim raport de evaluare cu „pagubele fizice (ha) şi cele valorice (lei)”. În această idee, gospodarii vor trebui să meargă acolo şi să completeze un formular-tip, pentru ca mai apoi, o comisie judeţeană, constituită în baza unui ordin al prefectului, să se deplaseze la faţa locului spre a face evaluarea.

În cadrul întâlnirii informale cu şeful DA Harghita am mai aflat că, dacă timp de 30 de zile nu a plouat, timp de 20 de zile cartoful nu a crescut, el fiind de altfel şi cel mai afectat dintre culturi, pierderile preconizate fiind evaluate în prezent undeva între 25 şi 45 de procente.

Cu sublinierea că unele suprafeţe sunt compromise definitiv, irecuperabile chiar dacă în următoarea săptămână ar ploua zi de zi, că cele mai afectate sunt culturile de cartofi din zona Ciucului şi că, una peste alta, pierderi vor fi înregistrate pe mai toate segmentele, inclusiv pe cel al bazei furajere, trec la seceriş. Operaţiune în toi care, efectuată pe 3.200 ha din totalul celor peste 11.000 ha însămânţate, s-a soldat la zi cu o producţie medie de 3.200 kg/unitatea de suprafaţă, înregistrând o scădere deocamdată nesemnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar la orz de 2.600 kg/ha cu o scădere uşor mai accentuată…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.