Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tulgheş: Tineri pentru România – Jeunes en Roumanie, 2015 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Tulgheş: Tineri pentru România – Jeunes en Roumanie, 2015
Tulgheş: Tineri pentru România – Jeunes en Roumanie, 2015

Tulgheş: Tineri pentru România – Jeunes en Roumanie, 2015

Zece zile de tabără, muncă, comunicare şi prietenie la Tulgheş, unde vin cu drag tineri belgieni a treia oară de când am început acest proiect internaţional. De fiecare dată alt grup, din altă regiune a Belgiei îşi exprimă dorinţa de a cunoaşte comuna noastră, oamenii, tradiţiile şi meleagurile noastre superbe.

Luna acesta au fost găzduiţi, cu bunăvoinţa direcţiunii Şcolii Generale Tulgheş, 16 tineri, 10 băieţi şi 6 fete, cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani, elevi de liceu şi studenţi care formează grupul denumit „Patro de Dolembreux” din regiunea Liège.

Călătoria spre Tulgheş a fost dificilă, deoarece belgienii au sosit în ţară la Bucureşti şi – cum bine ştim – ne aflăm la o distanţă de 400 de km de Capitală. Nu s-au plâns şi s-au instalat repede pentru a se odihni după un mic dejun tradiţional oferit de un grup de cadre didactice implicate. După-amiază au făcut o mică plimbare prin comună pentru a vedea peisajul, instituţiile şi posibilităţile de aprovizionare cu alimente. Au urmat prezentarea programului şi organizarea celor două zile de bivuac şi ecologie la Piatra Roşie. Acolo, lângă stâna de oi, sub cerul albastru, aproape de soare, unul din tineri a declarat: „Este cea mai frumoasă călătorie din viaţa mea! Peisaje care îţi taie răsuflarea şi oameni incredibil de primitori! Trebuie să revenim şi încă foarte repede!”. S-a organizat şi o zi de muncă la fân. Înarmaţi cu furci şi greble au plecat care pe jos, care cu căruţa şi au muncit cu multă responsabilitate, reuşind să adune fânul până la venirea ploii.

Cunoaşterea tradiţiilor populare româneşti şi ospitalitatea românilor au fost puse în valoare de Hramul de la Pintec, unde au fost primiţi regeşte de doamnele Topoliceanu, după ce au vizitat Mănăstirea Portăriţa şi Biserica din sat. Jocurile de animaţie au reunit tinerii în fiecare seară până noaptea târziu. Taraful şi dansatorii Ansamblului Căminului Cultural au adus veselia şi jocul popular în seara de rămas bun, alături de un grup de copii care au cântat în limba franceză.

Cei 16 tineri belgieni vor duce mesajul prieteniei, ospitalităţii şi al frumuseţilor României în familiile lor, în localităţile lor şi nu ne rămâne decât să ne pregătim să îi primim din nou pe meleagurile noastre minunate. Promovarea localităţii noastre şi a ţării s-au realizat cu mijloace financiare neînsemnate şi cu sprijinul voluntarilor: cadre didactice, tineri şi copii care s-au implicat cu toată dragostea.

În calitate de coordonator, mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru sprijinul acordat, pentru timpul lor preţios petrecut alături de oaspeţi.

Maria-Otilia Bârsan

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.