Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O treime din suprafaţa judeţului are statut de sit Natura 2000 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » O treime din suprafaţa judeţului are statut de sit Natura 2000
O treime din suprafaţa judeţului are statut de sit Natura 2000

O treime din suprafaţa judeţului are statut de sit Natura 2000

În Harghita sunt 36 de arii naturale protejate de interes naţional şi 27 de situri Natura 2000

Înainte de minivacanţa de 1 Mai, şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ au bifat o nouă şedinţă a Colegiului Prefectural, acolo unde, în fiecare sfârşit de lună, sunt prezentate activităţile realizate de fiecare în ultima perioadă de timp, dar se discută şi problemele cu care se confruntă.

În această ultimă şedinţă, pe ordinea de zi au fost 6 teme. Despre o parte dintre acestea s-a scris deja în paginile ziarului, astfel că azi ne vom opri asupra materialului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita – Situaţia implementării planurilor de management ale ariilor naturale protejate din judeţul Harghita.

Potrivit acestui document, în judeţul nostru sunt 36 de arii naturale protejate de interes naţional, 4 de interes local şi judeţean şi 27 de situri Natura 2000.

Dintre ariile de interes naţional, 4 sunt incluse în parcuri naţionale cu administrator desemnat, iar 18 sunt incluse în situri Natura 2000, din care 10 au custode desemnat.

Siturile Natura 2000 au o suprafaţă de peste 224.000 de hectare, ocupând 33,69% din teritoriul judeţului. Din cele 27 de situri, 20 sunt arii speciale de conservare a habitatelor şi 7 arii speciale de conservare avifaunistice (ale speciilor).

În materialul prezentat se mai precizează că administrarea ariilor naturale protejate se face de către structurile de administrare cu personalitate juridică în urma unui contract realizat între Ministerul Mediului şi alte instituţii; sau de către custozi, prin convenţii de custodie între Ministerul Mediului şi diferite persoane fizice sau juridice care au calificarea şi instrumentele necesare pentru aplicarea măsurilor de conservare. Totodată, principalele instrumente în administrarea sau custodia ariilor protejate sunt planurile de management şi regulamentul de funcţionare a acestor arii.

Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, în judeţul nostru sunt în vigoare 12 planuri de management, dintre care marea majoritate sunt planuri de management integrate. În acelaşi timp, două arii naturale protejate (Dumbrava, respectiv Pietrele Roşii) au planuri de management elaborate care au fost depuse la Ministerul Mediului pentru aprobare, iar alte 7 planuri sunt în curs de elaborare (pentru Poiana narciselor de la Vlăhiţa, Vulcanii noroioşi de la Filiaşi, Lacul Rat, Râul Târnava Mare între Odorheiu Secuiesc şi Vânători, Porumbeni, Tinovul Luci şi două situri din cadrul Apa Lină-Honcsok).

Atribuţiile custozilor ariilor protejate

Cele 12 planuri de management existente sunt făcute pentru: Defileul Mureşului; Parcul Naţional Călimani; Topliţa – Scaunul Rotund Borsec; Cheile Bicazului-Hăşmaş; Muntele de Sare de la Praid; Dealurile Târnavelor şi Valea Nirajului, pădurile de stejar pufos de pe Târnava Mare, dealurile Târnavei Mici-Bicheş şi Râul Târnava Mică; Dealurile Homoroadelor şi Cheile Vârghişului; Harghita Mădăraş şi Lacul Dracului; Bazinul Ciucul de Jos; Piatra Şoimilor; Lacul Sf. Ana; Dealul Melcului (Firtuş); Tinovul de la Fântâna Brazilor.

APM Harghita precizează că în conformitate cu prevederile planurilor de management, custozii sau administratorii ariilor naturale protejate au de îndeplinit o serie de activităţi, dintre care amintim: emiterea avizelor (favorabile sau nefavorabile) pentru planurile, activităţile sau proiectele supuse procedurilor de reglementare de mediu; inventarierea şi cartarea valorilor naturale; monitorizarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor protejate; asigurarea pazei şi altor măsuri specifice de protecţie a ariei; reintroducerea speciilor extincte; dacă este cazul, reconstrucţia ecologică; asigurarea de servicii, facilităţi de vizitare şi promovarea turismului; realizarea unei educaţii ecologice, dar şi asigurarea unei comunicări.

Conform Ordinului nr. 1447/2017, custozii ariilor protejate au obligaţia să elaboreze un raport anual de activitate pe care să-l depună la Agenţia Naţională pentru Ariile Naturale Protejate (ANANP). Acest raport se referă la activitatea desfăşurată în aria naturală protejată, modul în care au fost gestionate anumite probleme apărute, dar şi acţiunile care au fost întreprinse în baza planului de management.

Implementarea planului de management al Defileului Mureşului, în sarcina ANANP

Directorul executiv al APM Harghita, Domokos László, a mai precizat că în urma rezilierii contractului de administrare, implementarea Planului de management al Parcului Natural Defileul Mureşului Superior şi al ariilor naturale protejate conexe (Mlaştina după Luncă, Pârâul Barlangoş, Tinovul de la Dealul Albinelor, Călimani-Gurghiu, Tinovul de la Fântâna Brazilor) revine Agenţiei Naţionale pentru Ariile Naturale Protejate.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.