Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mâine, la Harghita-Băi: Campionatul Naţional de viteză în coastă 2 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sport » Mâine, la Harghita-Băi: Campionatul Naţional de viteză în coastă 2
Mâine, la Harghita-Băi: Campionatul Naţional de viteză în coastă 2

Mâine, la Harghita-Băi: Campionatul Naţional de viteză în coastă 2

Viteza în coastă reprezintă una dintre cele mai accesibile forme de motorsport, fiind totodată şi una dintre cele mai vechi discipline sportive automobilistice atestate în România.

Într-o cursă de viteză în coastă fiecare concurent urmăreşte să obţină cel mai scurt timp (de unde termenul de viteză) pe un traseu de asfalt cu diferenţă de nivel parcurs în urcare (de aici şi denumirea de „coastă”). Startul se dă individual, la un interval de 30 de secunde sau 1 minut, fiecare concurent fiind singur pe traseu.

Spre deosebire de raliuri, cursele de viteză în coastă necesită doar prezenţa pilotului, printre automobilele prezente la start regăsindu-se şi monoposturi.

Cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de viteză în coastă 2 (adică Divizia a II-a) va avea loc mâine, la Harghita-Băi, sub titulatura de Harghita Hill Climb Challenge şi care se va desfăşura în memoria lui Ritner Béla (decedat recent, a fost un împătimit al automobilismului şi a fost implicat în organizarea de competiţii). Despre acest eveniment au vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, László Róbert (director organizare), Adrian Teslovan (preşedintele AT Motorsport şi cunoscut pilot), Korodi Attila (primarul municipiului Miercurea Ciuc) şi Borboly Csaba (preşedintele Consiliului Judeţean Harghita).

Un traseu tehnic

László Róbert spunea că la Harghita-Băi vor fi prezenţi 35 de piloţi ce vor concura pe un traseu tehnic care va fi amenajat pe DJ 138A, de la borna kilometrică 1 până la borna kilometrică 5, cu o diferenţă de altitudine de 285 de metri. Partea de jos a traseului este una rapidă, în timp ce partea de sus va fi una tehnică, cu viraje.

Competiţia se va desfăşura în două părţi. Prima va cuprinde două manşe de recunoaştere şi una de antrenament, care va conta şi pentru calificare. Piloţii vor pleca pe rând, la un interval de 30 de secunde.

În manşele de concurs, care reprezintă partea a doua a evenimentului, se va urca de 3 ori. Startul se va da la un interval de un minut, iar în clasamentul final, din cele 3 manşe, vor conta cele mai bune două.

În ceea ce priveşte piloţii care vor putea fi văzuţi la treabă de către publicul harghitean, László Róbert îi amintea pe Fazakas Erik (campionul en-titre la Viteză în coastă 2), Szabó Botond (campion naţional de Viteză în coastă la juniori) şi Kádár Zsolt, dintre localnici, respectiv pe Octavian Ciovică (pe o Radical SR8), Alexandru Piţigoi (pe un Porsche 911 GT3), Emil Ghinea (acesta având o maşină de Formula, o Norma M20F), dintre numele „grele”.

László Róbert a mai subliniat faptul că organizatorii Harghita Hill Climb Challenge sunt singurii care vor pune la bătaie şi un premiu în bani, care va fi acordat celui mai rapid pilot.

Astăzi, o parte dintre maşini vor putea fi văzute în centrul municipiului

În această după-amiază, între orele 17:00 şi 19:00, o parte dintre maşinile care vor lua startul în Harghita Hill Climb Challenge vor putea fi văzute de către iubitorii sportului cu motor pe platoul din centrul municipiului Miercurea Ciuc. Vor fi 15 maşini ale piloţilor locali, dar şi a celor mai importante nume din acest sport.

Trebuie ştiut faptul că nu va fi vorba de o prezentare a echipelor, ci doar de o expunere a bolizilor.

Accesul publicului şi restricţii de trafic

Circulaţia rutieră pe DJ 138A, drumul care face legătură cu staţiunea Harghita-Băi, se va închide începând cu ora 09:00 dimineaţa şi până seara, la 18:15. În acest timp va fi un interval de o oră (între orele 13:00 şi 14:00), în care se va permite circulaţia publicului şi celor care vor să ajungă în staţiune sau să coboare.

Un parteneriat pentru punerea municipiului pe harta automobilismului

Deşi în judeţul Harghita există deja un municipiu care găzduieşte un eveniment automobilistic de nivel naţional (este vorba de OdorheiuSecuiesc, prezent cu o etapă în Campionatul Naţional de Raliu), Adrian Teslovan spunea că se doreşte aducerea în calendarul motor-sportului românesc şi a oraşului Miercurea Ciuc.

„Ne bucurăm că am găsit sprijin în ceea ce înseamnă Primăria Miercurea Ciuc, consiliul judeţean, cu care putem construi un proiect pe termen lung. Ne ajută foarte mult, pentru că fără ei, noi nu am putea practica acest sport şi nu am putea construi proiecte de genul acesta, deoarece nu sunt foarte uşor de manageriat nici logistic, nici financiar. Este foarte importantă o implicare din toate părţile când desfăşori o asemenea etapă”, spunea Adrian Teslovan.

La rândul său, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea Ciuc, speră ca evenimentul de mâine să devină unul care să se desfăşoare în fiecare an şi astfel să se „pună oraşul pe celor mai importante concursuri de automobilism din România şi după aceea, dacă aceste facilităţi pe care noi le oferim sunt adaptabile unor concursuri europene, evident să facem şi pasul acela”. Totodată, preciza că, dacă anul viitor nu vor mai fi probleme din cauza pandemiei, atunci weekend-ul în care se va desfăşura competiţia trebuie să fie şi festival pentru iubitorii automobilismului şi să se facă programe turistice strâns legate de evenimentul sportiv.

Despre şansa de promovare a judeţului prin aceste competiţii sportive a vorbit şi Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, prin prezenţa lor în atenţia mass media naţionale, existând posibilitatea ca atracţiile turistice să devină cunoscute şi vizibile. Acesta spunea că de fiecare dată când se desfăşoară asemenea eveniment le transmite organizatorilor să fie folosite cât mai multe spaţii de cazare, să fie contractate cât mai multe servicii.

***

Toate cele 3 manşe de concurs vor fi televizate, în direct, de Look Sport.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.