Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În primele nouă luni ale acestui an valoarea compensată pentru medicamentele eliberate în farmaciile din judeţ a depăşit 37 de milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » În primele nouă luni ale acestui an valoarea compensată pentru medicamentele eliberate în farmaciile din judeţ a depăşit 37 de milioane de lei
În primele nouă luni ale acestui an valoarea compensată pentru medicamentele eliberate în farmaciile din judeţ a depăşit 37 de milioane de lei

În primele nouă luni ale acestui an valoarea compensată pentru medicamentele eliberate în farmaciile din judeţ a depăşit 37 de milioane de lei

  • În aceeaşi perioadă, peste 110.000 de harghiteni s-au prezentat cu aproape jumătate de milion de reţete în farmacii
  • Informaţii generale despre prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite

Continuăm seria de materiale informative, realizate împreună cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, despre serviciile de care beneficiază persoanele asigurate în domeniul public de asigurări de sănătate, cu câteva informaţii generale privind prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite. În cadrul acestui material vom afla câteva informaţii despre modul de compensare al medicamentelor, despre cum putem ajunge în situaţia să plătim pentru o reţetă care e compensată 100%, de unde putem procura medicamente noaptea. Iar în final, ca de obicei, vom vedea şi câteva cifre referitoare la judeţul nostru.

La început să reamintim faptul că de medicamente suportate din FNUASS pot beneficia doar persoanele asigurate şi că pot fi prescrise şi decontate doar acele medicamente incluse în lista medicamentelor compensate aprobată prin Hotărâre a Guvernului.

Potrivit CAS Harghita, începând din această vară, asiguratul poate beneficia de medicamente compensate pentru boala cronică deja confirmată şi în cazul în care este internat într-un spital care nu deţine respectivele medicamente. Astfel, pe lângă medicii de familie, şi medicii din ambulatoriul de specialitate pot elibera prescripţie medicală pentru medicamentele din programele naţionale de sănătate, precum şi pentru medicamentele aferente afecţiunilor cronice, altele decât cele cuprinse în lista cu medicamente pe care o depune spitalul la contractare.

Listele de compensare

Suma maximă care se suportă de casele de asigurări de sănătate din FNUASS este cea corespunzătoare aplicării procentului de compensare a medicamentelor asupra preţului de referinţă. Procentul de compensare aplicat asupra preţului de referinţă este diferenţiat în funcţie de sublista în care se regăseşte medicamentul prescris de către medicul curant, şi poate fi de:

  • 90% corespunzător denumirilor comune internaţionale (DCI) prevăzute în sublista A;
  • 50% corespunzător denumirilor comune internaţionale (DCI) prevăzute în sublista B;
  • 100% corespunzător denumirilor comune internaţionale (DCI) prevăzute în sublista C;
  • 20% corespunzător denumirilor comune internaţionale (DCI) prevăzute în sublista D.

Atenţie la semnăturile din farmacii

Aşa cum am scris şi mai sus, directorul general al CAS Harghita, ec. Duda Tihamér Attila, spunea că procentele de compensare se aplică la medicamentul, cu aceeaşi substanţă activă, care este cel mai ieftin. De asemenea, farmaciile au obligaţia să asigure alimentarea farmaciei cu acele medicamente tocmai pentru a nu fi puşi în situaţia în care să avem o reţetă compensată 100%, dar să nu ni se ofere cel mai ieftin medicament şi atunci să mai şi plătim pentru el.

Însă, putem solicita un alt medicament mai scump şi atunci va trebui să suportăm diferenţa de preţ. În acest caz va trebui să semnăm faptul că am acceptat medicamentul mai scump şi că ne-am asumat plata diferenţei. Aşadar, atenţie la ce semnăm în farmacii atunci când scoatem reţete compensate pentru că toată lumea semnează, dar nu prea se uită ce.

Valabilitatea prescripţiei electronice

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de maximum 7 zile în afecţiuni acute, de până la 8-10 zile în afecţiuni subacute şi de până la 30-31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicamentele pot fi prescrise pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile.

Prescripţia medicală pentru afecţiunile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar pentru afecţiunile acute şi subacute prescripţia medicală este valabilă maximum 48 de ore.

Prescripţiile emise pe o perioadă de 90/91/92 de zile, prescrise în regim online şi semnate de către medicul prescriptor cu semnătură electronică extinsă, pot fi eliberate fracţionat pentru 30/31/32 de zile, iar valabilitatea acestor prescripţii este de maximum 92 de zile, în funcţie de perioada prescrisă. Prima eliberare se va face în maximum 30 de zile de la data emiterii prescripţiei.

Eliberarea medicamentelor în farmacie

Medicamentele prescrise în regim compensat pot fi ridicate de la farmacie de către beneficiarul acestora sau de către altă persoană în numele acestuia, prin prezentarea cardului naţional de sănătate. Doar persoanele asigurate sau cele care ridică medicamentele în numele acestora şi care nu deţin card de sănătate semnează componenta eliberare, pe format hârtie, înmânată de farmacist şi care se păstrează în farmacie.

Începând din primăvara acestui an, medicamentele pot fi ridicate de către asiguraţi din orice farmacie din ţară care se află în contract cu casele de asigurări de sănătate, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul sau de casa de asigurări de sănătate cu care se află în contract medicul, cu excepţia medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat.

Farmaciile de gardă

La nivelul localităţilor sunt farmacii de gardă. Este vorba de unităţi deschise, prin rotaţie, şi pe timp de noapte şi care deservesc anumite zone. Astfel, în caz de urgenţă, după ce se închide ultima farmacie şi înainte să se deschidă prima farmacie, dacă avem nevoie de un medicament putem apela la serviciile unei asemenea farmacii. Lista acestora se găseşte pe pagina de Internet a CAS Harghita (casan.ro/cashr/page/farmacii-de-garda-in-luna.html), dar este afişată şi pe uşa fiecărei farmacii. E precizat şi faptul că dacă se apelează la o farmacie de gardă, atunci este indicat ca înainte să ne deplasăm la ea să sunăm şi să vorbim cu farmacistul de acolo pentru a stabili anumite detalii.

De asemenea, tot în caz de urgenţă, există Centrele Permanenţă. Avantajul acestora este că aici găsim şi un medic care ne poate ajuta cu sfaturi.

105 farmacii în Harghita

CAS Harghita precizează că în acest moment, la nivelul judeţului, au fost semnate contracte cu 55 de furnizori din această industrie, ceea ce reprezintă 105 farmacii, din care 41 în mediul urban şi 64 în cel rural.

„Avem o acoperire bună, toate localităţile au farmacii şi nu sunt probleme deosebite”, spunea directorul general al CAS Harghita.

Acesta mai arăta faptul că în ultimii doi ani numărul furnizorilor care se aflau în contract cu CAS s-a redus de la 70 la 55. S-a ajuns în această situaţie ca urmare a faptului că se concentrează din ce în ce mai mult proprietatea acestor farmacii în mâna lanţurilor. De asemenea, dacă acum doi ani aveam 121 de farmacii, acum avem 105; aceasta pentru că, începând cu anul 2020, farmaciile au putut opta pentru a încheia contracte cu CAS sau cu Casele OPSNAJ (ale Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti), iar două lanţuri au optat pentru a doua variantă. Totuşi, trebuie menţionat faptul că oricine din acest judeţ poate să se adreseze acestor farmacii şi va beneficia de aceleaşi servicii oferite în unităţile care au semnate contracte cu CAS.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor care apelează la serviciile oferite de farmacii, acesta oscilează de la an la an în limite mici. Astfel, dacă în 2017 puţin peste 148.000 de persoane au mers la farmacii, cu peste 684.000 de reţete, un an mai târziu au fost aproximativ 151.000 de harghiteni, cu 702.000 de reţete. În 2019, cifrele iarăşi au scăzut, la aproape 146.000 de persoane, respectiv la aproape 688.000 de reţete.

În primele nouă luni ale acestui an, la farmaciile din judeţ au apelat peste 113.000 de persoane, cu ceva mai mult de 455.000 de reţete, astfel că este foarte posibil să se atingă cifrele de acum doi ani (anul 2020 a fost unul atipic din cauza pandemiei). În schimb, valoarea compensată a medicamentelor s-a aflat în creştere permanentă. Astfel, dacă în 2017 aceasta era de aproape 70 milioane de lei, în 2018 s-a apropiat de 77 milioane de lei, în 2019 de 78 milioane de lei, iar anul trecut a depăşit 89 milioane de lei. În acest an, la sfârşitul lunii septembrie, valoarea compensată a medicamentelor depăşise deja 67 milioane de lei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.