Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare de peste 88.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă harghiteni într-o singură lună | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 88.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă harghiteni într-o singură lună
Amenzi în valoare de peste 88.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă harghiteni într-o singură lună

Amenzi în valoare de peste 88.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă harghiteni într-o singură lună

Inspectorii de muncă din judeţul Harghita au aplicat amenzi în valoare totală de 88.600 de lei pentru mai multe deficienţe constatate în urma unor controale organizate pe parcursul lunii trecute. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a informat că, în luna octombrie, au fost efectuate la agenţii economici din judeţ 73 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi alte 31 pe linie de securitate şi sănătate în muncă. Inspectorii de muncă au sancţionat 61 de angajatori pentru neconformităţile constatate.

În total, au fost aplicate 129 de sancţiuni, dintre care 15 amenzi. În domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată au fost aplicate 65 de sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 27.600 de lei, dar pe linie de securitate şi sănătate în muncă cuantumul amenzilor s-a ridicat la 61.000 de lei.

ITM Harghita a precizat că sancţiunile au fost aplicate pentru neelaborarea de instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, pentru neîntocmirea de instrucţiuni proprii privind prevenţia îmbolnăvirii cu COVID-19 ori pentru neelaborarea planului de prevenire şi protecţie, dar şi pentru că lipseau afişele de prevenire şi informare asupra măsurilor de protecţie COVID-19, pentru că nu se asigurau de către angajator mijloacele de dezinfecţie adecvate şi în cantitate suficientă sau pentru că angajaţii nu purtau măşti de protecţie. Au fost şi situaţii în care angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător şi lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră.

ITM Harghita a mai informat că în luna octombrie a fost comunicat un singur eveniment la locul de muncă, care este în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs. Totodată, luna trecută în judeţ erau 84.412 de contracte active, iar un număr de 75.470 de salariaţi erau declaraţi în sistemul REGES şi s-au înregistrat la ITM Harghita 19 contracte colective de muncă, din 447 active.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.