Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţul Harghita au fost confirmate două cazuri ale Bolii Limbii Albastre | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În judeţul Harghita au fost confirmate două cazuri ale Bolii Limbii Albastre
În judeţul Harghita au fost confirmate două cazuri ale Bolii Limbii Albastre

În judeţul Harghita au fost confirmate două cazuri ale Bolii Limbii Albastre

 Boala nu este transmisibilă la om

Centrul Local de Combaterea Bolilor s-a întrunit ieri pentru adoptarea unui set de măsuri, după ce în judeţ au fost confirmate primele două cazuri ale Bolii Limbii Albastre la bovine.

Dr. Ladó Zsolt, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, spunea că buletinele de analiză primite, luni, de la Laboratorul Sanitar-Veterinar din Iaşi au confirmat două cazuri ale Bolii Limbii Albastre în localităţile Ineu (comuna Cârţa) şi Potiond (comuna Ciucsângeorgiu).

„Este vorba de două bovine – spunea dr. Ladó Zsolt. N-am avut cazuri de mortalitate, bovinele se vindecă. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. Nici laptele sau carnea provenită de la animale bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Principalele semne de boală sunt: hipertermia, salivaţia excesivă care, treptat, se transformă în secreţii mucoporulente, formând, prin uscare, cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar edeme pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor şi în zona capului, urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Practic, animalele nu pot consuma hrană, slăbesc progresiv din cauza dificultăţilor de hrănire, iar producţia de lapte scade până la încetare”.

Directorul DSVSA Harghita mai spunea că deşi mortalitatea în rândul animalelor infectate cu virusul care provoacă această boală este variabil, sunt cazuri în care poate atinge şi 100% din efectiv. Totodată, acesta preciza că nu există un tratament specific pentru această boală, animalele putându-se vindeca în 7-10 zile de la apariţia primelor semne de boală.

În ceea ce priveşte prevenirea bolii, aceasta se face prin dezinsecţii periodice pentru a distruge insectele care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia de a anunţa medicul veterinar în cazul apariţiei unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau a tăierilor de necesitate.

 Exportul de bovine din Ciucul de Sus şi de Jos este oprit

Şeful Serviciului de Sănătate Animală din cadrul DSVSA Harghita spunea că atunci când apare un caz de boală a Limbii Albastre, se creează o zonă de control care are o rază de 20 de km în jurul focarului. Iar în interiorul acestei zone de control rumegătoarele pot circula doar dacă în ziua transportului nu prezintă nici un semn clinic.

„Din zona de control către zona de protecţie – continua şeful Serviciului de Sănătate Animală din cadrul DSVSA Harghita – rumegătoarele se pot expedia numai pentru tăiere imediată. Din zona de control către teritoriul altor state membre este interzisă mişcarea rumegătoarelor. Asta înseamnă că, din acest moment, din zona de control se interzice exportul de rumegătoare. Asta ne afectează şi pe noi, pentru că avem două ferme de export”.

Zona de control, adăuga prefectul judeţului, Petres Sándor, înseamnă tot Ciucul de Jos şi Ciucul de Sus: „Ciucsângeorgiu şi o rază de 20 de km înseamnă tot Ciucul de Jos; Cârţa şi o rază de 20 de km înseamnă tot Ciucul de Sus”.

 Nu este motiv de panică pentru populaţie

Subprefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a dorit să sublinieze că întâlnirea de ieri a Centrului Local de Combaterea Bolilor nu trebuie să creeze un sentiment de panică printre locuitorii judeţului. Pentru că boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav, dar nici consumul de lapte sau carne provenite de la aceste animale nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.