Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centru de Epilepsie şi Monitorizare EEG deschis la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Centru de Epilepsie şi Monitorizare EEG deschis la Miercurea Ciuc
Centru de Epilepsie şi Monitorizare EEG deschis la Miercurea Ciuc

Centru de Epilepsie şi Monitorizare EEG deschis la Miercurea Ciuc

  • Centrul va funcţiona în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, iar aparatul video EEG performant cu care a fost dotat îi va ajuta pe neurologi să stabilească un diagnostic complet şi corect al pacienţilor care suferă de epilepsie din judeţ şi din cele învecinate, permiţând totodată supervizarea în timp a evoluţiei afecţiunii

Reţeaua de Telemedicina în Epilepsie s-a extins, astfel, cu de-al zecelea Centru de Epilepsie şi Monitorizare EEG din România, deschis cu sprijinul Asociaţiei Cluburilor Lions România, al reţelei de Telemedicină în Epilepsie şi al finanţatorului major Fundaţia Globalworth. Inaugurarea acestuia a avut loc la data în care întreaga lume sărbătoreşte Ziua Internaţională a Luptei împotriva Epilepsiei.

„Epilepsia nu este doar o problemă medicală, este o mare provocare psihologică şi socială, pentru că oamenii nu spun că suferă de epilepsie, de frica de a nu pierde drepturi, de frica de a nu-şi pierde locul de muncă, permisul de conducere şi întrebarea care-i frământă pe aceşti pacienţi este «ce va spune lumea, dacă am să fac o criză în public?». În România avem spitale unde se lucrează impecabil în epilepsie, în special în centrele universitare, dar este nedrept să avem zone descoperite. (…) Visul meu este să nu mai existe nici o diferenţă între cum se lucrează în Miercurea Ciuc sau în Cluj, în Mureş sau la Bucureşti”, a declarat dr. Bogdan Florea, medic neurolog, fondatorul şi coordonatorul reţelei Telemedicina în Epilepsie din România în cadrul conferinţei de presă organizată cu prilejul inaugurării.

Despre aparatul EEG, cea mai importantă şi costisitoare piesă a centrului – cei 25.000 de euro necesari achiziţionării fiind acoperiţi de Fundaţia Globalworth – medicul Bogdan Florea spune că nu este un echipament terapeutic, el ajutându-i pe medici la confirmarea unui diagnostic corect şi complet de epilepsie, alegerea medicaţiei şi a schemei de tratament revenind specialiştilor.

„Dar este vital să ai un aparat bun, ca să ai startul bun. Altfel piezi timp, ratezi diagnosticul sau treci pe lângă el. Un aparat EEG dă aripi echipei medicale, care va putea urmări evoluţia pacientului, va putea lua decizii de schimbare a schemei de tratament, de întrerupere a tratamentului, de tipurile de crize care se pot schimba în dinamică şi fără el nu prea poţi lucra”, explică coordonatorul reţelei Telemedicina în Epilepsie din România.

Potrivit domniei sale, finanţarea şi deschiderea Centrului de Epilepsie şi Monitorizare EEG de la Miercurea Ciuc este doar primul pas. Urmează pregătirea constantă a echipei medicale (medici şi asistenţi), „pentru că un aparat scump, dacă este pe mâini nepotrivite, rămâne fără valoare”.

„Împreună cu cluburile Lions am încercat în doi ani, consecutiv, să ducem vestea în zece oraşe din ţară, ca aceste persoane cu epilepsie să nu mai simtă nedreptatea stigmatului de pe umerii lor. Şi am reuşit. Până ieri au fost nouă centre, iar astăzi se înfiinţează al zecelea. Eu vă doresc tot ce-i mai bun, entuziasm şi inimă uşoară, îmi iau angajamentul deschis că voi sprijini cât pot, în limitele timpului, tot ceea ce înseamnă partea de pregătire medicală, îl rog pe dl preşedinte al consiliului judeţean să nu îşi întoarcă faţa niciodată de la Secţia de Neurologie şi să o sprijine, iar pe dna manager (al spitalului judeţean – n.a.), pe dna doctor, să aibă constant combustibilul care să vă ajute să vă deplasaţi în aventura aceasta. Din partea Clubului Lions, toată deschiderea, toată căldura; aveţi în Miercurea Ciuc un club robust, activ, e aproape de dumneavoastră şi dacă este vreo nevoie, de un sfat, îi aveţi aproape şi vă îndemn să faceţi lucrul acesta”, a adăugat dr. Bogdan Florea.

Şefa Secţiei de Neurologie a spitalului judeţean, dr. Csíki Éva Klára, a precizat că anul trecut la secţia pe care o conduce au fost internaţi 128 de pacienţi diagnosticaţi cu epilepsie, iar în ambulatoriul de specialitate au fost consultaţi 210 pacienţi suferinzi de aceeaşi boală.

„În viitorul apropiat ne aşteptăm ca aceste cifre să crească, având în vedere că în 2020, din cauza pandemiei, numărul internărilor şi consultaţiilor a fost redus semnificativ. Pacienţii epileptici suferă deseori de discriminare în cadrul familiei, în educaţie, pe piaţa muncii, deşi, datorită posibilităţilor terapeutice moderne, ei pot avea o viaţă asimptomatică în proporţie de 70%. Noul sistem EEG are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor pacienţi, contribuind la stabilirea unui diagnostic corect, a tipului de epilepsie şi alegerea tratamentului corespunzător. Sistemul de telemedicină la care se va conecta centrul nostru permite colegilor să obţină şi o a doua părere de la epileptologi experimentaţi”a precizat dr. Csíki.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a arătat că la nou-înfiinţatul Centru de Epilepsie în cadrul SJU a fost pus în funcţiune un sistem performant, pentru îngrijirea la un înalt nivel calitativ a pacienţilor.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba,a afirmat că este un susţinător al iniţiativelor conducerii spitalului judeţean.

„Avem obiective ambiţioase pe care le putem atinge doar prin aliniere, solidaritate şi prin colaborare. Felicit Secţia de Neurologie şi echipa care a relansat activitatea acesteia, care, iată, se bucură de suport şi de colaborări şi din afară; noi sperăm să fie adâncite în viitor. (…) Vă mulţumim pentru colaborarea în acest proiect, care sperăm că nu va fi şi ultimul”, a punctat Borboly Csaba.

Într-un comunicat al organizatorilor evenimentului, Georgiana Iliescu, directorul executiv al Fundaţiei Globalworth, a vorbit despre importanţa telemedicinei în contextul pandemiei COVID-19.

„Suntem onoraţi să susţinem extinderea reţelei Telemedicina în Epilepsie, care îmbină cunoştinţele şi know-how-ul medicilor cu avantajele tehnologiei, spre beneficiul oamenilor. În ultimul an s-a vorbit din ce în ce mai des despre telemedicină, în context pandemic, dar încă timid şi la nivelul nevoilor de bază, ori potenţialul este mult mai mare. De asemenea, ştim că sistemul public de sănătate este suprasolicitat, că marile centre universitare sunt supraaglomerate şi că pacienţii cronici au avut foarte mult de suferit în ultimul an. Iată că există în România un proiect de telemedicină de succes, care funcţionează deja de câţiva ani şi şi-a dovedit eficienţa, ajutând până acum peste 4.000 de oameni. Ne bucurăm să contribuim la extinderea programului şi să facilităm astfel accesul unui număr mai mare de persoane cu epilepsie la diagnostic şi tratament modern”, a consemnat Georgiana Iliescu.

Potrivit sursei citate, prin reţeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienţii beneficiază de dosare medicale cu istoricul şi analize EEG complexe şi repetate. Datele sunt stocate pe un server central, la care au acces şi alţi medici epileptologi, care pot să îşi ofere experienţa în interpretarea datelor. Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelenţă din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informaţii între medici specialişti, asigurând astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă, pentru cazurile dificile.

Fondatorul şi coordonatorul reţelei Telemedicina în Epilepsie din România, dr. Bogdan Florea, ne spune că în România nu există un registru naţional al bolnavilor de epilepsie, numărul acestora nefiind cunoscut. „Oficial, sunt undeva la 120.000 de persoane. Neoficial, vă spun cu multă responsabilitate, numărul lor se apropie de 300.000. Şi când spun 300.000 de persoane, gândiţi-vă şi la familiile lor, la prietenii lor, cât de mult îi impactează acest lucru”, a conchis specialistul în Neurologie.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.