Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Mediului a participat la o acţiune de control în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Ministrul Mediului a participat la o acţiune de control în Harghita
Ministrul Mediului a participat la o acţiune de control în Harghita

Ministrul Mediului a participat la o acţiune de control în Harghita

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a participat, vinerea trecută, la o acţiune de control organizată în judeţul Harghita, în urma căreia a fost confiscat un vehicul în care erau încărcate şi transportate ilegal deşeuri. Verificările s-au derulat în apropiere de localitatea Mădăraş, în care a fost organizată acţiunea „Marea debarasare”, prin care se colectează anual zeci de tone de deşeuri abandonate sau din gospodării, care nu pot fi ridicate de firmele de salubrizare odată cu deşeurile menajere, cum ar fi de pildă resturile vegetale, obiectele voluminoase sau echipamentele electrice şi electronice.

Conform unui comunicat distribuit pe pagina sa de pe reţeaua Facebook de către Garda de Mediu Harghita, ministrul Tánczos a fost informat că pe raza localităţii vecine Sândominic au fost identificate persoane care încărcau în mod ilegal deşeurile scoase în faţa casei de cetăţeni, înainte ca vehiculele salubrităţii să apuce să le colecteze. Astfel, în loc să ajungă la reciclare, deşeurile ar fi ajuns să fie valorificate ilegal, iar resturile acestora, cel mai probabil, ar fi fost arse pe câmpuri sau în instalaţii ilegale. Tánczos Barna a anunţat imediat Poliţia şi Garda de Mediu şi s-a deplasat la faţa locului.

„Zilele acestea, de mai multe ori s-a constatat această organizare de acţiuni ilicite, o reţea organizată de colectori de deşeuri valorificabile vine de fiecare dată când primăria organizează Marea Debarasare. Sunt deja trei maşini din judeţul Vrancea confiscate, iar astăzi a fost prinsă a patra maşină. Garda de Mediu este la faţa locului, Poliţia a oprit maşina, se verifică documentele. Din primele informaţii, nu există nici un document legal pentru colectare şi transport de deşeuri. Garda de Mediu va aplica sancţiunile prevăzute de lege, sancţiunea contravenţională şi probabil şi sancţiunea care s-a aplicat în cazurile precedente, de confiscare a maşinii. Nu vom lăsa ca aceste reţele să polueze toate regiunile ţării, nu vom lăsa ca aceste reţele să transforme activitatea corectă, legală de colectare a deşeurilor, în afaceri ilegale. Distrugem aceste reţele organizate şi încurajăm autorităţile publice locale să organizeze în mod legal aceste acţiuni de curăţare, aceste acţiuni de debarasare, pentru că mediul înconjurător are nevoie de măsuri ferme, măsuri prin care reţelele ilegale sunt distruse şi acţiuni prin care se curăţă practic mediul nostru înconjurător. Garda de Mediu va face verificări complexe, încrucişate şi în judeţele unde se duceau aceste cantităţi”, a declarat Tánczos Barna, conform aceluiaşi comunicat.

E. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.