Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vot pentru Parlamentul României | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Vot pentru Parlamentul României
Vot pentru Parlamentul României

Vot pentru Parlamentul României

Unii lideri ai formațiunilor politice din județ s-au prezentat la urne încă de la primele ore ale dimineții, îndemnându-i și pe locuitorii cu drept de vot să le urmeze exemplul și să nu rateze șansa de a hotărî cine le va conduce destinele în următorii patru ani.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a votat ca de obicei, la ora 9:00, la secția de votare din comuna sa natală Cârța.

După ce și-a exprimat voința în legătură cu alegerea reprezentanților în organele reprezentative ale statului, președintele UDMR a declarat că a votat pentru o reprezentare puternică a comunității maghiare, pentru stabilitate, predictibilitate politică și preocupare pentru cetățeni.

„Am votat pentru o reprezentare puternică pentru comunitatea noastră. Aștept de la viitorul Parlament stabilitate politică, predictibilitate politică și bineînțeles o aplecare când e vorba de problemele cetățenilor și mai puține certuri inutile și sterile. Legea bugetului trebuie votată în acest an, imediat după instalarea Guvernului, aștept un buget extrem de bine fundamentat, în care Sănătatea, Educația, Investițiile și locurile de muncă vor fi susținute și protejate. Aștept o stabilitate politică prin care se poate face ceea ce are nevoie societatea noastră și să putem corecta tot ce nu a mers bine în această perioadă, mai ales în ultimul an, când pandemia a venit și peste noi, dar efectele se vor simți, poate, încă ani buni”, a declarat Kelemen Hunor.

Președintele organizației Harghita a Partidului Social-Democrat, Romeo Țepeș-Focșa, va vota cu gândul la oameni, la siguranța și bunăstarea lor, pentru stabilitate politică și pentru reprezentarea românilor din județ în Parlamentul României.    

„Voi vota pentru o guvernare responsabilă, pentru un sistem sanitar sustenabil, performant, voi vota pentru o Românie în care pandemia să nu fie folosită în scopuri personale și electorale și voi vota cu gândul la oameni, să trecem împreună cu bine peste aceste grele încercări. Trebuie să spun că pentru noi, în Harghita, votul are și un caracter etnic, fapt dovedit și la recentele alegeri locale. De aceea, aș vrea să fim bine reprezentați în Parlamentul României și cred că nu ar fi bine să dispersăm votul. Trebuie să fim uniți și să votăm candidații unui singur partid. Parlamentul și Guvernarea care vor veni se vor lupta cu un buget limitat, sfâșiat și, într-adevăr, va fi greu în următorii patru ani. Evident, este imperios necesar să avem stabilitate politică, pentru a permite îndeplinirea programelor de guvernare și ar fi bine să ne uităm puțin la programele de guvernare ale celor două partide care au șanse să obțină primul loc în alegerile parlamentare. Avem nevoie de o majoritate în Parlament pentru susținerea reformelor în domenii cheie, pentru că acest ping-pong între Guvern, Parlament și Președinte nu face bine activității administrative”, a afirmat Romeo Țepeș-Focșa.   

Liderul liberalilor harghiteni, Victor Sebastian Buzilă, va vota pentru dezvoltarea economică a României, pentru măsuri de protejare a locurilor de muncă, pentru reformă în domeniul sanitar, educațional și pentru continuarea măsurilor în folosul tuturor locuitorilor țării.

„Voi vota pentru un viitor mai bun, pentru dezvoltare economică, pentru că numai cu investiții putem avea locuri de muncă bine plătite, de care avem mare nevoie în toată țara, dar mai ales în Harghita. Este nevoie de un Guvern care să aibă în spate o majoritate stabilă, cu mult peste 50%, pentru a pune în aplicare reformele de care avem nevoie: legi în domeniul fiscal foarte clare și stabilitate în acest domeniu, este nevoie de investiții, de o reformă în sănătate, de modernizarea învățământului și de infrastructură rutieră. Pe viitor, politica și administrația publică trebuie să aibă în centru cetățeanul, au fost demarate măsuri pentru protejarea locurilor de muncă și ele trebuie să continue și trebuie accelerate. Dacă se va forma o majoritate stabilă, după alegeri va veni și liniștea care va face posibilă o guvernare în interesul cetățeanului, cu politici care să urmărească nu doar scopuri populiste, ci dezvoltarea durabilă, în folosul tuturor”, susține președintele PNL Harghita.

La rândul său, copreședintele Alianței USR PLUS din județ, Virág Zsolt, va vota pentru „oameni noi în politică, pentru un Parlament mai curat, mai aproape de oameni, pentru un nivel de trai mai ridicat și pentru scoaterea județului Harghita din captivitatea unor formațiuni politice care îi țin captivi pe harghiteni, pentru un județ progresist și, nu în ultimul rând, pentru autostrada Iași-Ungheni-Târgu Mureș, care va trece prin Harghita”.

***

Astăzi alegem prin vot deputații și senatorii care ne vor reprezenta în Camera Deputaților și în Senat în următorii patru ani. La nivel național, vor fi aleși 465 de parlamentari: 329 de deputați și 136 de senatori.

Conform legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate pentru fiecare județ este decis în funcție de populație. Astfel, un deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar un senator 168.000 de locuitori. Prin urmare, județul Harghita va trimite în noul legislativ de la București doi senatori și cinci deputați.

Unsprezece formațiuni politice (în ordinea depunerii candidaturilor: Partidul România Mare, Partidul Social Democrat, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul PRO România, Partidul Național Liberal, Partidul Ecologist Român, Partidul Noua România, Alianța USR PLUS, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul România Mare) au depus liste de candidați în Harghita, pentru cele șapte locuri de parlamentari. Din cei 97 de candidați desemnați , 61 candidează pentru Camera Deputaților și 36 pentru Senat.

În judeţul Harghita sunt aşteptaţi la urne 267.004 de alegători înscrişi pe listele electorale permanente, în cele 291 de secții de votare. Pentru desfășurarea scrutinului de duminică, Regia Autonomă Monitorul Oficial a tipărit 295.500 pentru Senat și tot atâtea pentru alegerea Camerei Deputaților.

Tuturor secțiilor de votare le-au fost repartizate și materiale de protecție, pentru desfășurarea procesului electoral în siguranță: 130.000 măști de protecție, 70.000 mănuși de protecție și 1.000 litri dezinfectant de mâini la nivelul județului.

Aproximativ o mie de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) veghează la buna desfășurare a alegerilor parlamentare în Harghita. Peste 100 de polițiști se află în stradă, asigurând măsurile de prevenire a oricăror fapte antisociale. De asemenea, 240 de polițiști,  178 de jandarmi, 70 de pompieri și patru angajați ai altor structuri din cadrul MAI asigură măsurile de pază și protecție la cele 291 de secții de votare constituite în 246 de locații din județ.

Pentru soluționarea solicitărilor și semnalărilor cu privire la evenimente produse în ziua alegerilor sunt pregătite să acționeze, conform competențelor, zece echipe operative, constituite din 35 de polițiști.

Un efectiv de rezervă, format din polițiști luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, jandarmi și pompieri, este gata să acționeze, dacă situația operativă o impune.

În actualul context pandemic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean  Harghita atrage atenția asupra obligativității respectării măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, a măsurilor sanitare și a interdicțiilor transmise de autorități, respectării legislației electorale și a regulilor de conviețuire. „Atenție, respectarea legii nu este facultativă!”, a ținut să precizeze acesta.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.