Managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc și un funcționar din cadrul unității sanitare, arestați preventiv pentru 30 de zile | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 august 2022
Home » Societate » Managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc și un funcționar din cadrul unității sanitare, arestați preventiv pentru 30 de zile
Managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc și un funcționar din cadrul unității sanitare, arestați preventiv pentru 30 de zile

Managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc și un funcționar din cadrul unității sanitare, arestați preventiv pentru 30 de zile

Din cele 12 persoane care au fost reținute, vineri, în dosarul de corupție privind atribuirea frauduloasă a unor contracte de achiziţie publică la spitale din judeţele Braşov şi Harghita, 7 au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, printre acestea aflându-se și două persoane din Odorheiu Secuiesc.

Cele şapte persoane arestate pentru 30 de zile sunt fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, Ramona Ionescu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al unităţii medicale, fost consilier judeţean (PNL) şi preşedinte al Comisiei de Sănătate din cadrul acestui for, Andrei Kadaş, managerul Spitalului orăşenesc din Odorheiul Secuiesc, Lukács Antal, şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, consilierul local de la Săcele Cristian Marius Popa, patronul firmei Chantel Sante din Braşov, Doru Dumitru Bertea, şi un funcţionar din cadrul Spitalului din Odorheiul Secuiesc, care are atribuţii în domeniul achiziţiilor, Balint Eniko, precizează Agerpres.

Lukács Antal a fost arestat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu (45 de acte materiale), luare de mită şi cumpărare de influenţă, iar Bálint Enikő este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, mai arată Agerpres.

***

În cursul zilei de joi au fost efectuate 22 de percheziții în acest dosar care vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Concret, potrivit unui comunicat de presă al DNA, „în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct, suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov. Influența s-ar fi dovedit una reală”. deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA (în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei). Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus. Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a suspecților Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela și Nedelea Gheorghe, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent”.

Conform sursei citate, în contextul menționat mai sus, „procurorii anticorupție au dispus, în prezenta cauză, efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul IGPR – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov”.

„Cu această ocazie, după ce suspectul Mirică Emanoil, în calitatea menționată mai sus, a aflat cu exactitate, în modalitatea descrisă anterior, aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză. Pentru aceste servicii, dar și în schimbul promisiunii de a-și folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Brașov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice)”.

„Într-un context asemănător, în perioada 10 aprilie – 2 decembrie 2020, suspectul  Lukács Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu societatea aceluiași om de afaceri, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea, de către spitalul respectiv, a unor produse medicale (achitate în totalitate până în prezent)”.

Procurorii DNA arată că o contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și Bálint Enikő și Barczan  László, care ar fi întocmit o parte din documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul), accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici.

„De menționat este că o parte dintre produse ar fi fost achiziționate fără ca acest lucru să se impună în raport de nevoile unității spitalicești (de exemplu branulele care deja existau în stoc într-o cantitate suficientă pentru șase luni și alte produse consumabile destinate unei părți a spitalului care încă nici nu fusese finalizată). De fiecare dată, toate prețurile produselor comandate ar fi fost supraevaluate”.

Potrivit comunicatului, în aceeași perioadă,  Lukács Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăți către SC Chantel Sante SRL, i-ar fi cerut omului de afaceri să-și folosească influența pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor de conducerea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în scopul obținerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deși spitalul îndeplinea doar condițiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.

„Pentru demersurile descrise mai sus, omul de afaceri ar fi promis și remis celor doi suspecți sume de bani și alte foloase după cum urmează: suspectul  Lukács Antal ar fi primit suma totală de 10.000 euro și ar fi acceptat promisiunea remiterii unui procentaj de 20% din valoarea unor anumite contracte evaluate la 2.136.706 lei, respectiv echivalent a 89.000 euro; suspecții Bálint Enikő și Barczan  László ar fi primit și acceptat promisiunea remiterii de bani și foloase necuvenite, necuantificate până în prezent”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.