Vot la urna mobilă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Vot la urna mobilă
Vot la urna mobilă

Vot la urna mobilă

Urna mobilă a fost solicitată pentru pacienții internați în spitalele din județ, pentru persoanele vârstnice aflate în centre sociale, dar și pentru persoanele private de libertate deținute în arest preventiv sau aflate în executarea condamnării la Penitenciarul Miercurea Ciuc. Până aseară au fost depuse 1.789 de cereri.

La alegerile parlamentare au votat la urna mobilă 45 de persoane deținute în baza unui mandat de arestare preventivă, precum și persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate fără să-și fi pierdut drepturile electorale, înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia se află penitenciarul.

Potrivit informațiilor oferite de inspector de poliție penitenciară Tatiana Măceșanu, purtătoarea de cuvânt a instituției de detenție din Miercurea Ciuc, 48 de deținuți cu drept de vot au formulat cereri în scris pentru exercitarea dreptului la vot. În urma verificărilor efectuate de către secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul, s-a constatat că unui număr de trei dintre deținuții care au cerut să voteze le este interzisă exercitarea drepturilor electorale. Astfel, la Penitenciarul Miercurea Ciuc au votat, duminică, 45 de deținuți, în condiții de maximă siguranță atât pentru ei, cât și pentru cei care au asistat la procesul electoral.

„Cel mai tânăr deținut are 21 ani și este condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de viol, iar cel mai în vârstă are 57 ani și este condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de omor. Pe tot parcursul procesului de votare, votanții au purtat echipament de protecție (mască de protecție respiratorie și mănuși de unică folosință), iar accesul s-a realizat individual în sala special amenajată în acest sens, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19”, a declarat Tatiana Măceșanu.

Conform legii, pentru a vota, persoanele lipsite de libertate trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie cetăţeni români, să aibă peste 18 ani, să deţină acte de identitate valabile şi să nu le fi fost interzis acest drept prin sentinţa de condamnare.

Urna mobilă a ajuns și la Arestul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, unde a votat o singură persoană, o femeie care a dorit să-și exercite dreptul de vot și  pentru care s-a amenajat, în acest scop, un spațiu special în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ, Gheorghe Filip.

Urnele mobile au fost solicitate și la câteva dintre secțiile Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc, pentru un număr de 81 de pacienți internați, care și-au formulat expres dorința de a vota.

Până la ora transmiterii materialului, urnele mobile au ajuns la sediul central al spitalului județean din strada Doctor Dénes László nr. 2, unde au votat 35 de pacienți, la Secția ORL, unde un singur pacient internat și-a exprimat opțiunea electorală, precum și la Secție de Fizioterapie, transformată în secție destinată bolnavilor COVID-19, unde au votat două persoane internate.

Referentul de presă al SJU Miercurea Ciuc, Kiss Edit, a precizat că urnele mobile sunt așteptate  în cursul după-amiezii atât la Secția de Boli Infecțioase a spitalului județean, cât și la spitalul vechi, unde funcționează Secția Dermatovenerologie.

Potrivit sursei citate, bolnavii au completat anterior o cerere scrisă, prin care solicitau să-și valorifice dreptul la vot, aceasta fiind însoțită de o adeverință care atestă că sunt spitalizați.

Cereri pentru urna mobilă au fost depuse și de spitalele municipale din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița, de casele de bătrâni din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Frumoasa, de Centrul social integrat pentru persoanele vârstnice, precum și de Spitalul de Psihiatrie din Tulgheș.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.