Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sf. Gheorghe: Provocările continuă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Politic » Sf. Gheorghe: Provocările continuă
Sf. Gheorghe: Provocările continuă

Sf. Gheorghe: Provocările continuă

Circa 150 de persoane de etnie maghiară din judeţul Covasna au cântat luni după-amiază imnul Ungariei în faţa sediului Prefecturii din municipiul Sfântu-Gheorghe, în semn de protest faţă de sancţionarea Partidului Civic Maghiar (PCM) cu suma de 5.000 de lei pentru o manifestaţie organizată în luna iunie a.c. în care s-a intonat acest imn.

Timp de aproape o oră cât au stat în faţa Prefecturii, manifestanţii au intonat de mai multe ori prima strofă a imnului Ungariei şi au rostit rugăciuni. O parte dintre ei au purtat steaguri secuieşti şi steagul Ungariei.

Conducerea PCM Covasna a decis să continue acţiunea pe parcursul întregii săptămâni, prin urmare oamenii se vor aduna în fiecare după-amiază în faţa sediului Prefecturii pentru a intona imnul Ungariei.

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) Covasna a anunţat că de marţi (ieri, 16 decembrie) se va alătura PCM în organizarea acestor manifestări. „Am venit aici şi pentru că inima mă atrage, dar şi ca politician, în calitate de preşedinte al UDMR şi pot să vă anunţ că de mâine UDMR stă alături de PCM în organizarea acestui eveniment. Intenţia noastră este de a fi cât mai mulţi în faţa Prefecturii pentru că eu cred că un imn este cel mai apropiat de sufletul unui om şi eu sunt mândru că sunt secui, că sunt maghiar şi sunt mândru de imnul nostru. (…) Simt că e o răfuială politică pentru că maghiarii au votat cum au votat la alegerile prezidenţiale şi pentru că UDMR a ieşit de la guvernare”, a declarat Tamás Sándor, preşedintele UDMR Covasna.

„De multe ori am spus că ne-a ajuns cuţitul la os, iar o jignire mai mare pentru comunitatea maghiară şi pentru naţiunea maghiară făcută de prefect, care a spus la învestire că vrea pace şi prietenie între popoare, nu se putea. E o jignire să nu putem să ne cântăm imnul naţional care este şi un cântec religios al maghiarilor şi pe care îl cântă maghiarimea din toată lumea”, a spus Gazda Zoltán, unul dintre liderii Consiliului Naţional Secuiesc.

Reprezentanţii PCM au declarat că au atacat în instanţă sancţiunea.

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a subliniat luni că amenda nu a fost aplicată pentru intonarea imnului Ungariei, ci pentru nerespectarea legii. El a precizat că, potrivit HG 1157/2001, imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia, lucru care nu s-a respectat la manifestarea organizată de PCM pe 4 iunie a.c., de Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, prilej cu care s-au comemorat şi 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

„Prefectura nu va interzice niciodată intonarea imnului Ungariei sau al altui stat. (…) E o sancţiune administrativă dată organizatorilor, deci nu participanţilor, pentru că nu au respectat legea. (…) Organizatorii pot face contestaţie şi instanţa va hotărî. (…) Vreau să subliniez încă o dată că Prefectura nu a amendat cântarea imnului, ci pe organizatori pentru că nu au respectat legea, până la urmă trăim într-un stat de drept şi oamenii se pot manifesta fără nici o problemă, dar cu respectarea legii şi simbolurilor statului. (…) Îmi cer scuze în mod oficial dacă cineva s-a simţit jignit, dar cer ca lucrurile să nu fie scoase din context”, a declarat prefectul Marius Popica.

 

UDMR a reamplasat panoul cu inscripţia „SIC Terra Siculorum”

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) Covasna a reamplasat luni panoul cu inscripţia „SIC Terra Siculorum” („ţinutul secuiesc” în limba latină – n.r.) în faţa Prefecturii din Sfântu-Gheorghe, în replică la acţiunile prefectului, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spaţiile publice, conform unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov.

„Am luat steagul secuiesc de pe faţada clădirii Consiliului Judeţean pentru că domnul prefect, după ce am ieşit de la guvernare, a intentat un proces administrativ în care cere să plătesc zilnic 20% din salariul mediu brut pe economie pentru neexecutarea unei hotărâri definitive şi irevocabile a unei instanţe. Asta la momentul de faţă mă costă 44.000 de lei, dar nu această sumă mă îngrijorează, ci faptul că dacă nu scot acest steag va intenta un proces penal şi asta urmăreşte. (…) Am luat steagul, repunem în faţa Prefecturii acest panou să fie mai vizibil pentru domnul prefect”, a declarat liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean.

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a declarat că nu înţelege protestul UDMR, menţionând că, în calitate de garant al legii, nu a făcut altceva decât să ceară respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în urmă cu câteva luni, care a decis că steagul secuiesc a fost arborat ilegal şi trebuie înlăturat. Prefectul a menţionat că în situaţii similare au fost şi primarii localităţilor Ozun şi Târgu-Secuiesc, care s-au conformat, prin urmare nu au mai fost sancţionaţi pecuniar pentru neîndeplinirea în termen a obligaţiilor stabilite de instanţă.

„Nu avem ce comenta la hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile. Eu dacă nu cer respectarea lor, pot să plec. Asta este treaba mea ca prefect, să veghez la respectarea legii, asta scrie în fişa postului”, a declarat prefectul Marius Popica, menţionând că cei care sunt nemulţumiţi de legile existente au la îndemână pârghiile democratice necesare pentru modificarea lor.

Panoul de culoare albastru deschis pe care sunt inscripţionate cuvintele „SIC – Terra Siculorum” a mai fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu-Gheorghe şi în luna noiembrie 2012, cu puţin timp înaintea începerii campaniei electorale. Liderii UDMR au declarat la acea vreme că panoul reprezintă un protest faţă de acţiunile fostului prefect Codrin Munteanu, care prin acţiunile şi declaraţiile sale a „jignit” comunitatea maghiară şi a „desconsiderat” simbolurile lor naţionale şi identitare, inclusiv steagul secuiesc. Panoul a fost înlăturat în luna martie 2013, după numirea lui Codrin Munteanu în funcţia de secretar general în Ministerul Apărării Naţionale.

 

Hunor îl ameţeşte pe Victor Ponta

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a întâlnit luni la Palatul Parlamentului cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre amendamentele la buget, dar şi despre situaţia de la Covasna, decizia Uniunii cu privire la susţinerea sau nu a noului Guvern urmând a fi luată în şedinţa grupurilor parlamentare.

„Am discutat cu premierul despre buget în primul rând, despre bugetul pentru minorităţi, despre bugetul pentru infrastructură rutieră, vom continua discuţiile pentru că vom avea câteva amendamente şi în zilele următoare cu miniştrii de resort vom mai discuta despre buget. Am prezentat problemele din judeţul Covasna, pentru că noi considerăm că relaţiile interetnice nu trebuie să sufere şi nu trebuie stricate mai mult decât a stricat prefectul din Covasna doar din cauză că noi am ieşit de la guvernare. Am prezentat această situaţie premierului”, a precizat Kelemen Hunor la Palatul Parlamentului.

Liderul UDMR a spus că face o deosebire foarte clară între relaţiile politice şi cele personale pe care le are cu alţi politicieni, aceeaşi situaţie fiind şi în cazul lui Victor Ponta. „E bine să facem o deosebire foarte clară în ce priveşte relaţiile politice, când suntem în alianţă sau când nu mai suntem în alianţă, şi să nu le amestecăm cu relaţiile personale care, dacă suntem oameni normali, atunci relaţiile personale nu trebuie afectate de relaţiile politice. Eu am relaţii personale cu foarte mulţi politicieni români, mai ales cu cei cu care am colaborat pe parcursul anilor şi sper că am reuşit să menţinem acele relaţii personale şi nu le-am amestecat”, a arătat Hunor. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.