S-au reluat lucrările la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 11 decembrie 2024
Home » Sănătate » S-au reluat lucrările la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc
S-au reluat lucrările la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc

S-au reluat lucrările la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc

 

 După o pauză de un an şi jumătate, patru saloane de la Secţia terapie intensivă vor fi reabilitate până în ianuarie

Lucrările la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc s-au reluat după o pauză de un an şi jumătate, acestea fiind sistate în urma unei decizii luate de conducerea provizorie a Consiliului Judeţean (CJ), în vara lui 2013.

Reluarea acestor lucrări – modernizarea Secţiei Anestezie Terapie Intensivă – au fost marcate, ieri, printr-o conferinţă de presă ţinută în cadrul spitalului judeţean şi la care au participat reprezentanţii CJ Harghita, precum şi cei ai sistemului medical.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Barti Tihamér, spunea că se speră ca lucrările reluate acum să se termine în ianuarie, iar următorul pas va fi demararea lucrărilor la sistemul de aerisire a spitalului.

„Vinerea trecură am primit o scrisoare de la proiectant care va reproiecta, pentru că au fost mici greşeli, în cel mai scurt timp, tabulatura (n.a. – sistemul de aerisire) din spital. După ce va fi proiectată această tabulatură, vom scoate la licitaţie ca să putem să demarăm lucrările şi în acest sens”.

Barti Tihamér preciza că în bugetul CJ, în acest an, erau puşi deoparte 6 milioane de lei pentru aceste lucrări la spital, dar cum nu s-au putut cheltui, aceşti bani vor fi reportaţi pentru la anul. „La anul vor fi iar incluşi în buget, pentru că este o prioritate pentru CJ această lucrare şi trebuie luat în considerare că această lucrare o facem pentru toată lumea – adică şi cei ce nu ne ajută vor putea beneficia de ajutorul acordat de medicii de aici”.

 „Vrem ca Spitalul Judeţean să aibă serviciile de cea mai bună calitate în regiune”

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, spunea că deşi atunci când primeşti o surpriză în ajun de Crăciun, în ceea ce priveşte investiţiile, aceasta nu este prea plăcută, în cazul de faţă ea – surpriza reluării lucrărilor – este bine-venită.

„Echipa din CJ – spunea Borboly Csaba – împreună cu conducerea spitalului, a căutat foarte mult soluţiile ca să putem să facem un pas, pentru că anul trecut, în iulie, a fost oprită această lucrare. Nimic nu s-a schimbat faţă de ce a fost în data de 23 iulie 2013. Au fost făcute mai multe licitaţii, mai multe proiecte, dar toate nefolosibile. (…) Eu aştept de la toţi cei care, în acest an şi jumătate, au pus numai beţe în roate şi au stat la marginea pistei şi au fluierat, să se lase de acest comportament, pentru că spitalul nu trebuie să fie acel loc unde unul sau celălalt politician trebuie să fie învins sau o investiţie trebuie să fie stopată”.

Preşedintele CJ Harghita adăuga că de când spitalul a trecut din administrarea ministerului în cea a judeţului, aproape în fiecare lună a fost găsită câte o problemă ce trebuia remediată. De asemenea, după ce se va termina şi reabilitarea Secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI), vor urma alte lucrări pentru că „vrem ca Spitalul Judeţean să fie un spital modern, un spital cu servicii de cea mai bună calitate în regiune şi vrem să accesăm fonduri europene. Mergem mai departe, dar aici trebuie să conlucrăm”.

În final, Borboly Csaba a spus că s-a pregătit un raport în care este trecut cine a stopat lucrările la spital (tot el a precizat că acestea au fost întrerupte de conducerea provizorie a Consiliului Judeţean pe timpul în care a fost suspendat din funcţie), motivele pentru care au recurs la această măsură, dar şi alte informaţii. Dar acest raport, spunea el, îl va face public abia după ce se vor finaliza lucrările la spital.

 Finalizare până pe 15 ianuarie 2015

Renovările de la Secţia ATI implică 4 saloane a câte 3 paturi, termenul prevăzut de constructor pentru finalizarea acestora fiind 30 de zile începând de luni, 15 decembrie. De asemenea, în cadrul proiectului mai este inclus un salon cu două paturi, dar acesta nu reprezintă o urgenţă.

Directorul medical al Spitalului Judeţean Harghita, dr. Vitos Attila, spunea că lucrările vizează vechea suprafaţă a Secţiei ATI. În această secţie erau 15 paturi, iar în urma renovărilor vor funcţiona, pentru început, 12 paturi. Dar şi acesta este un pas foarte important, dacă se ţine cont de faptul că, în prezent, sunt doar 6 paturi.

„O să existe 12 paturi şi pe acest număr, foarte bine, se poate organiza activitatea. Pe de altă parte, este în imediata vecinătate a blocului operator, deci circuitul bolnavilor se poate desfăşura fără probleme. Până acum, neavând altă soluţie, terapia intensivă a fost mutată la Secţia cardiologie, unde a primit 4 saloane şi acolo, în condiţii dificile – dar până în momentul actual fără incidente majore – şi-a desfăşurat activitatea.

Referindu-se la blocul operator, care şi acesta se află într-o stare nu tocmai bună, dr. Vitos Attila spunea că lucrările la acesta se vor finaliza atunci când se va termina nivelul 3 de la clădirea C, corpul care va găzdui noul bloc operator.

 Muncă de sclav

Medicul şef de Secţie ATI, dr. Varga Péter, vorbind despre greutăţile cu care se confruntă, spunea că secţia pe care o conduce e mutată, temporar, în două saloane la cardiologie, din iunie 2012.

„Este greu. Este o soluţie temporară. În primul rând, nu este ca într-o terapie intensivă adevărată, bine aranjată. În al doilea rând, asta înseamnă că lucrăm pe 3 nivele; 3 medici de terapie intensivă pe 3 nivele, însemnând 7 săli plus saloanele de terapie intensivă. Vă daţi seama ce înseamnă asta! Fugă permanentă, stres permanent şi nu poţi supraveghea bine, pentru că sunt 7 săli, 3 oameni şi 3 nivele.

Se fac 10-11 gărzi, după care se mai fac 6-7 intervenţii, chiar mai multe, pentru că sunt vreo 20 în medie/zi. Să le faci cu responsabilitate, după 11 gărzi… asta e sclavie”, spunea dr. Varga Péter.

Acesta a adăugat că la Secţia ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc ar mai fi nevoie de încă vreo doi medici, dar, după regulament, ar trebui să fie 8 medici plus şeful de secţie, adică un total de 9 medici.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.