Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Controale ale inspectorilor de muncă harghiteni la brutăriile din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Economic » Controale ale inspectorilor de muncă harghiteni la brutăriile din judeţ
Controale ale inspectorilor de muncă harghiteni la brutăriile din judeţ

Controale ale inspectorilor de muncă harghiteni la brutăriile din judeţ

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au aplicat amenzi în valoare de peste 60.000 de lei în urma unor recente controale care i-au vizat pe angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul fabricării produselor de brutărie şi a celor făinoase.

Potrivit unui comunicat al ITM Harghita, controalele s-au derulat în perioada 9-12 aprilie în cadrul unei campanii naţionale pentru verificarea modului în care sunt respectate reglementările referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii din domeniul amintit. Printre obiectivele campaniei s-a numărat şi creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare.

În cadrul campaniei, inspectorii de muncă harghiteni au efectuat 26 de controale şi au aplicat 33 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 24 de avertismente şi 9 amenzi în valoare de 63.000 de lei. Totodată, au fost dispuse 76 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor. Inspectorii de muncă au stabilit că în unele situaţii nu erau respectate dispoziţiile legale privind neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă (CIM), lipsea evidenţa timpului de muncă cu ora de intrare şi ora de ieşire, nu era întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă sau nu exista dovada înmânării unui exemplar al acestuia, dar au fost şi cazuri în care nu era începută negocierea contractului colectiv de muncă, erau transmise date eronate în Revisal, dosarele de personal erau incomplete, nu se păstra la locul de muncă o copie a CIM, nu se purta echipamentul individual de protecţie, nu se făcea instruirea lucrătorilor ori nu se efectua controlul medical periodic.

„Având în vedere riscurile la care sunt expuşi lucrătorii din acest domeniu de activitate, este necesară organizarea periodică a unor acţiuni de control privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi a modului în care lucrătorii conştientizează riscurile din unităţi, ca primă condiţie pentru adoptarea unor atitudini, comportamente şi acţiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente. S-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare. În domeniul relaţiilor de muncă, domeniul de activitate mai sus menţionat este susceptibil de încălcarea reglementărilor legale privind: angajarea personalului; transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; durata timpului de muncă şi munca suplimentară; întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariaţi; repausuri periodice; munca de noapte; acordarea drepturilor salariale”, se mai arată în comunicatul semnat de consilierul juridic al ITM Harghita, Daniela Bortoş. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.