Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Până în prezent, în acest an au fost organizate deja 45 de întâlniri în 45 de localităţi cu scopul diseminării informaţiilor către potenţialii beneficiari privind condiţiile de accesare a finanţărilor prin PNDR 2014-2020 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Până în prezent, în acest an au fost organizate deja 45 de întâlniri în 45 de localităţi cu scopul diseminării informaţiilor către potenţialii beneficiari privind condiţiile de accesare a finanţărilor prin PNDR 2014-2020
Până în prezent, în acest an au fost organizate deja 45 de întâlniri în 45 de localităţi cu scopul diseminării informaţiilor către potenţialii beneficiari privind condiţiile de accesare a finanţărilor prin PNDR 2014-2020

Până în prezent, în acest an au fost organizate deja 45 de întâlniri în 45 de localităţi cu scopul diseminării informaţiilor către potenţialii beneficiari privind condiţiile de accesare a finanţărilor prin PNDR 2014-2020

Interviu cu directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Harghita, dr. ing. Ioan Hîrb (II)

 

În prima parte a interviului cu directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, dr. ing. Ioan Hîrb, am văzut cum s-a încheiat perioada 2007-2013 din punct de vedere al atragerii fondurilor în judeţ. În perioada amintită, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în Harghita au fost depuse 3.494 de proiecte, din care 2.955 au fost selectate, ceea ce a făcut ca judeţul să se situeze pe locul al doilea în Regiunea Centru.

De asemenea, am văzut şi cum a debutat PNDR 2014-2020 în judeţ. Adică, sub bune auspicii: 388 de cereri de finanţare depuse, în valoare totală nerambursabilă de 121 milioane euro.

În cele ce urmează, vom vedea, în urma discuţiei cu dr. ing. Ioan Hîrb, cum vine instituţia pe care o conduce în sprijinul potenţialilor beneficiari, care este interesul autorităţilor publice locale cu privire la accesarea de proiecte finanţate prin PNDR 2014-2020, dar şi alte aspecte.

Domnule director, cu ce vine OJFIR Harghita în sprijinul potenţialilor beneficiari (câte acţiuni de promovare s-au realizat în această perioadă, activităţi comune derulate cu firmele de consultanţă/proiectare)?

În sprijinul potenţialilor beneficiari în vederea prezentării soluţiilor de adaptare şi simplificare a cadrului normativ privind accesarea fondurilor europene şi implementarea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, precum şi a oportunităţilor de finanţare prin PNDR 2014-2020, OJFIR Harghita a organizat, în anul 2016, 34 de evenimente în colaborare cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai firmelor de consultanţă, precum şi reprezentanţii Grupurilor de Acţiune Locală din judeţul Harghita, întâlniri la care au participat şi cetăţeni care şi-au manifestat interesul de a accesa fonduri nerambursabile gestionate prin acest program.

În anul 2017, până la această dată, au fost organizate 45 de întâlniri în 45 de localităţi cu scopul diseminării informaţiilor privind condiţiile de accesare a finanţărilor prin PNDR 2014-2020, prezentarea Ghidurilor Solicitantului ataşate submăsurilor finanţate, clarificarea unor aspecte procedurale cu beneficiarii M 313, sM 6.2, sM 6.4, aflaţi în perioada de implementare sau monitorizare a proiectelor finanţate. Ne-am axat pe organizarea de întâlniri şi în comunele mai izolate ale judeţului, cum sunt: Atid, Săcel, Avrămeşti, Tulgheş, Bilbor, Ocland.

La aceste evenimente au participat, pe lângă potenţiali solicitanţi/beneficiari, şi reprezentanţi ai celor 39 de firme de consultanţă din judeţ, reprezentanţi ai GAL-urilor, prefectul judeţului Harghita, reprezentanţi ai conducerii Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 7 Centru Alba Iulia, ai Asociaţiei Agricultorilor din Voşlăbeni, ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Bilbor, ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Sărmaş, Composesoratul Mihăileni – Văcăreşti.

Precizăm faptul că şi în perioada următoare vom organiza activităţi având ca scop informarea potenţialilor beneficiari privind condiţiile de accesare a finanţărilor prin PNDR 2014-2020.

Ca urmare a invitaţiei primită din partea Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, OJFIR Harghita a participat cu un stand publicitar la „Târgul serviciilor publice europene”, organizat de 9 mai, de „Ziua Europei”. De asemenea, la invitaţia Asociaţiei „Young Europe Society” în colaborare cu Instituţia Prefectului – judeţul Harghita, reprezentanţii OJFIR Harghita au participat la o întâlnire organizată cu întreprinzători ai Programului ERASMUS, ocazie cu care au fost prezentate informaţii despre accesarea finanţărilor din PNDR 2014-2020.

Totodată, reprezentanţii conducerii OJFIR Harghita desfăşoară activităţi de primire şi consiliere la sediul instituţiei atât a reprezentanţilor firmelor de consultanţă, cât şi a potenţialilor solicitanţi/beneficiari ai submăsurilor finanţate prin PNDR 2014-2020, răspunzând astfel la solicitările telefonice sau adresate personal de către aceştia în cadrul programului de audienţe.

Un total de 102 proiecte depuse, până în prezent, de unităţile administrativ-teritoriale din judeţ

Ce măsuri se adresează unităţilor administrativ-teritoriale (deschise sau în curs de lansare)? Care este interesul reprezentanţilor administraţiilor publice locale cu privire la acestea (există deja proiecte realizate)?

Submăsurile finanţate prin PNDR 2014-2020 care se adresează autorităţilor administraţiei publice locale sunt: sM 4.3 – „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, sM 7.2 – „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” şi sM 7.6 – „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”. Până în prezent, pentru PNDR 2014-2020, unităţile administrativ-teritoriale (UAT) din judeţul Harghita au depus 14 proiecte pe sM 4.3, 68 proiecte pe sM 7.2 şi 20 de proiecte pe sM 7.6, în valoare totală nerambursabilă de aproximativ 88,5 milioane euro (n.n. – cifrele prezentate sunt de miercurea trecută, când a avut loc interviul).

Ce instituţii mai au atribuţii în promovarea/informarea potenţialilor beneficiari? Cum se implică acestea?

În ceea ce priveşte PNDR 2014-2020, atribuţiile referitoare la implementarea tehnică, plata contractelor de finanţare şi monitorizarea proiectelor revin AFIR, instituţie care este reprezentată la nivelul judeţului de OJFIR Harghita. La evenimentele organizate de către instituţia noastră în scopul promovării informaţiilor referitoare la condiţiile de accesare a finanţărilor prin PNDR 2014-2020 au participat şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, însuşi prefectul judeţului, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, în virtutea atribuţiilor conferite de lege, şi anume: „desfăşurarea de activităţi menite să conducă la cunoaşterea de către autorităţile administraţiei publice locale şi de către cetăţeni a programelor cu finanţare externă iniţiate şi susţinute de Uniunea Europeană şi de alte organisme internaţionale”. Suntem deschişi la colaborarea cu alte instituţii în ceea ce priveşte promovarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, dar, după cum am precizat mai sus, atribuţiile referitoare la implementarea tehnică, plata contractelor de finanţare şi monitorizarea proiectelor în judeţul Harghita revin numai OJFIR Harghita. Precizăm că nu deţinem informaţii referitoare la activităţile de promovare desfăşurate de către alte instituţii.

În final, d-le director, există factori care afectează activitatea OJFIR Harghita (lipsă de personal, logistică etc.)?

Ca răspuns la întrebarea dvs. finală, precizăm că activitatea OJFIR Harghita se desfăşoară în bune condiţii cu respectarea întocmai a Regulamentelor şi procedurilor aprobate de către AFIR Bucureşti. Având în vedere faptul că suntem instituţie fără personalitate juridică în subordinea CRFIR 7 Centru Alba Iulia, nu suntem în măsură să facem aprecieri publice privind dotările instituţiei, logistica utilizată sau numărul de personal angajat, dar în vederea asigurării funcţionării oficiilor judeţene la parametrii normali conducerea AFIR face eforturi permanente. (Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ)

 

P.S.: În prima parte a interviului, în titlul materialului, dintr-o greşeală de redactare, a apărut „(…) 338 de cereri de finanţare depuse, în valoare totală nerambursabilă de 121 milioane euro” în loc de „(…) 388 de cereri de finanţare depuse, în valoare totală nerambursabilă de 121 milioane euro”. Astfel, titlul corect este: „PNDR 2014-2020 a debutat în Harghita sub bune auspicii: 388 de cereri de finanţare depuse, în valoare totală nerambursabilă de 121 milioane euro”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.