Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dumitru Fărcaş i-a încântat pe bilboreni de ziua comunei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Dumitru Fărcaş i-a încântat pe bilboreni de ziua comunei
Dumitru Fărcaş i-a încântat pe bilboreni de ziua comunei

Dumitru Fărcaş i-a încântat pe bilboreni de ziua comunei

Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Ignatie Mureşeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Spaniei şi Portugaliei, fiu al locului

Joi, 29 iunie, la Bilbor, de „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, ocrotitorii spirituali ai acestei minunate aşezări de munte, cu oameni harnici şi gospodari, s-a derulat pentru a 26-a oară şi aşteptata sărbătoare a comunei, sugestiv intitulată „Bilborul în sărbătoare”, devenită sărbătoarea tradiţională, anuală, a bilborenilor.

De dimineaţă, în faţa Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, numeroşi localnici, împreună cu Ilie Trif, primarul comunei Bilbor, cu dragi şi distinşi invitaţi şi un sobor de preoţi l-au primit pe PS Ignatie Mureşeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Spaniei şi Portugaliei, fiu al Bilborului, care a sosit însoţit de un grup de tineri călăreţi îmbrăcaţi în minunate costume populare tradiţionale.

Sfânta Liturghie Arhierească, cu ocazia hramului Bisericii Ortodoxe „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a fost săvârşită de PS Ignatie Mureşeanul, înconjurat de un sobor de preoţi, printre care părintele arhimandrid Emilian, stareţul Mănăstirii „Sfântu Ilie” din Topliţa şi părintele arhimandrid Ariton, stareţul Mănăstirii „Petru Vodă”.

În cuvântul de învăţătură, PS Ignatie Mureşeanul a evocat personalitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, arătând că lipsurile omeneşti pe care le-au avut şi unul şi altul, Petru, prin lepădarea de Hristos, iar Pavel, pentru persecuţiile îndreptate asupra creştinilor, prin căinţă sinceră şi pocăinţă s-au transformat în cei mai importanţi propovăduitori ai Evangheliei.

Comuniunea liturgică s-a prelungit în afara bisericii printr-o agapă creştină, la care au participat toţi cei prezenţi. Ca în fiecare an, bilborenii şi invitaţii lor au format un adevărat alai, în frunte cu primarul, autorităţile locale şi Grupul folcloric vocal-instrumental „Zori de Zi” din Vadu Izei (Maramureş) şi în sunetul viorii, al zongorei şi dobei au urcat pe Bâtca Bisericii, un adevărat amfiteatru natural, într-un peisaj mirific, unde îi aşteptau tarabe cu grătarele încinse, pline de bunătăţi, însoţite de berea rece şi spumoasă alături de alte ingrediente specifice unei asemenea manifestări.

Aici, organizatorii au pregătit o serbare cu de toate, având grijă ca toată lumea, indiferent de vârstă şi gusturi, să se simtă bine. Toate bunătăţile culinare şi lichide au fost însoţite de un spectacol complex care să întreţină voia bună în această minunată zi de sărbătoare.

Manifestările culturale de pe Bâtca Bisericii au fost deschise de primarul comunei, Ilie Trif, care, pe lângă faptul că a salutat pe cei prezenţi, urându-le şedere bună la Bilbor şi distracţie plăcută alături de cei dragi, a făcut o succintă trecere în revistă a celor 25 de ediţii ale manifestării „Bilborul în sărbătoare” şi a mulţumit tuturor celor care au sprijinit organizarea acestei serbări câmpeneşti de suflet.

Spectacolul de pe Bâtca Bisericii a fost deschis de Grupul folcloric din Vadu-Izei, care din anul 2000 este nelipsit de la Bilbor. Au cântat Ilenucă Borodi şi Andreea Şimon, acompaniate de Ghiţă Ciceu (vioară), Paul Popovici (zongoră) şi Ion Codrea (dobă), conducătorul grupului. A urmat un recital extraordinar de frumoase cântece populare, oferit de Ciprian şi Mihaela Istrate, acompaniaţi de Grupul instrumental „Ceteraşii de pe Câmpie”.

Un spectacol de excepţie au prezentat grupul de instrumentişti din cadrul orchestrei de muzică populară a Ansamblului folcloric „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, care a acompaniat pe soliştii vocali Gavril şi Mihai Vârva, tată şi fiu şi pe inegalabilul Dumitru Fărcaş, care i-a încântat pe cei prezenţi nu numai cu taragotul său fermecat, ci şi cu melodiile interpretate vocal, sensibilizând inimile celor prezenţi cu versuri duioase, până la lacrimi.

Dumitru Fărcaş, cu grupul de la Cluj au fost prezenţi pe Bâtca Bisericii la invitaţia PS Ignatie Mureşeanul, cu sprijinul Primăriei Bilbor.

Soliştii Emanuel Stan, Bianca Avrămescu, Dănuţa Ricean şi Alexandra Ţifrea din Grupul vocal „Flori Topliţene” al Casei de cultură a municipiului Topliţa, coordonat de cunoscuta interpretă a cântecului popular românesc Livia Harpa, i-au purtat pe cei prezenţi pe aripi de cântec popular din diferite zone folclorice ale ţării.

O evoluţie aplaudată de cei prezenţi a avut-o Ansamblul folcloric „Mugurii Sărmaşului” al Căminului cultural din Sărmaş, care a prezentat o suită de jocuri populare locale (perechi), în coregrafia lui Vasile Gabor şi cântece populare interpretate de solista Ana-Maria Rus. Artiştii sărmăşeni au fost însoţiţi la Bilbor de Corina Gogă, referent la Căminul cultural.

Bilborenii au fost reprezentaţi pe scena de pe Bâtca Bisericii de solista Codruţa Cheţan, elevă a Şcolii Gimnaziale „O.C. Tăslăuanu” şi de Alexandra Ţifrea din Grupul vocal „Flori Topliţene”.

Din păcate, voia bună şi spectacolul au fost întrerupte cam devreme de capriciile naturii, care a pus capăt unei zile frumoase şi importante în peisajul activităţilor religioase şi cultural-artistice din comuna Bilbor.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.