Peste 117.000 de puieţi au fost plantaţi în judeţul Harghita în cadrul programului „Copaci pentru viaţă – Trees for life” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Peste 117.000 de puieţi au fost plantaţi în judeţul Harghita în cadrul programului „Copaci pentru viaţă – Trees for life”
Peste 117.000 de puieţi au fost plantaţi în judeţul Harghita în cadrul programului „Copaci pentru viaţă – Trees for life”

Peste 117.000 de puieţi au fost plantaţi în judeţul Harghita în cadrul programului „Copaci pentru viaţă – Trees for life”

  • Aproape o mie de elevi au fost implicaţi în campania de plantare de puieţi

Rezultatele programului „Copaci pentru viaţă – Trees for life” au fost prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Consiliul Judeţean Harghita.

În martie 2022, Consiliul Judeţean Harghita a lansat campania „Copaci pentru viaţă”, ca parte a iniţiativei „Trees for life” a Comitetului Regiunilor. Proiectul a avut drept scop plantarea a 50.000 de puieţi de pini şi pomi fructiferi în judeţul Harghita, cu sprijinul comunităţii locale, ONG-urilor, şcolilor, instituţiilor subordonate, primăriilor şi asociaţiilor. Până în 2030, Consiliul Judeţean împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Rurală şi Agenţia Judeţeană de Dezvoltare Harghita, precum şi Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Munţii Harghita s-au angajat să planteze un total de 25.000 de puieţi.

Pe lângă beneficiile ecologice evidente, proiectul „Copaci pentru viaţă” a avut un impact social semnificativ, reuşind să mobilizeze şi să educe tinerii din judeţul Harghita cu privire la importanţa protejării mediului. Numeroşi elevi din şcolile locale s-au implicat cu entuziasm în acţiunile de plantare, punând mâna la treabă şi contribuind direct la transformarea judeţului într-un spaţiu mai verde. Astfel, proiectul a depăşit simpla plantare de arbori, devenind o lecţie practică de ecologie pentru elevi, oferindu-le şansa de a înţelege rolul esenţial al naturii şi de a se implica activ în protejarea ei.

Mózes Elekes, inginer silvic, a declarat că în cadrul programului au fost plantaţi, cu ajutorul partenerilor, peste 117.000 de puieţi şi au fost implicaţi aproximativ 1.000 de elevi din judeţ.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a menţionat că două obiective esenţiale ale proiectului sunt împădurirea întregului judeţ şi plantarea de pomi fructiferi autohtoni de-a lungul drumurilor judeţene, respectând distanţele legale faţă de drumuri. Totodată, el a precizat că un rol important în succesul proiectului l-au avut pompierii voluntari, care au asigurat îngrijirea puieţilor în perioade secetoase.

„Având în vedere că suntem o regiune mică, cu 117.460 de puieţi plantaţi am reuşit un rezultat semnificativ la nivelul Uniunii Europene. Încercăm să atragem tineretul, dar nu numai tineretul, să atragem oamenii spre natură, spre conştientizare şi spre un viitor sustenabil”, a declarat Borboly Csaba.

Csongor László, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, a adăugat că este un obiectiv important implicarea cât mai multor instituţii, organizaţii, asociaţii şi proprietari de terenuri publice care sunt interesaţi de plantarea arborilor şi doresc să educe generaţia următoare.

Programul „Copaci pentru viaţă – Trees for life” a fost realizat de către Consiliul Judeţean Harghita, în parteneriat cu mai multe instituţii şi asociaţii printre care Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita, ADI de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, Asociaţia Proprietarilor şi Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.